قدمگاه خضر نبی با قدمتی سه هزار ساله بر بلندای کویر قم،آینه تمام نمایی از چشم انداز طبیعی،مذهبی و تاریخی را به رخ می کشد.

شهرکویری قم با داشتن آثار طبیعی،تاریخی و مذهبی فراوان، نمایشگر هویتی هفت هزار ساله از تمدن و فرهنگی غنی است.

 کوه خضر نبی، این چشم‌انداز طبیعی و تاریخی زیبا و حیرت‌انگیز یکی از جاذبه هایی گردشگری قم است که که بر فراز آن که  گویی تمام شهر زیر قدم هایتان قرار دارد.

موقعیت جغرافیایی کوه خضر نبی

برای تماشای این جاذبه باشکوه معنوی که در ۶ کیلومتری شهر قم و در نزدیکی شهرک ایثار قرار گرفته است؛در  ابتدای بلوار آیت الله بروجردی یک مسیر فرعی به چشم می‌خورد که به کوه خضر ختم می‌شود.

برای تسهیل در رفت و آمد در این جاذبه طبیعی، تاریخی و معنوی، مسیری پله مانند  تعبیه شده که تردد را ممکن ساخته است. 

گذری بر نیایشگاه سه هزار ساله خضر نبی بر بام کویر قم

 

گذری بر نیایشگاه سه هزار ساله خضر نبی بر بام کویر قم

گذری بر نیایشگاه سه هزار ساله خضر نبی بر بام کویر قم

  قرار گرفتن این مکان مقدس در بلندترین نقطه جغرافیایی استان قم و مشاهده آن در تمامی کمربندی‌ها، نواحی مختلف شهرستان قم و گلوگاه‌های این منطقه از کشور سبب تمایز آن شده است.

روزانه اتوبوس‌های متعددی از شهر قم و مسجد جمکران راهی کوه خضر نبی می‌شوند.کوه خضر نبی دارای امکانات رفاهی و فروشگاهی، آب شرب، نورپردازی، پارکینگ با ظرفیت محدود و سرویس بهداشتی است.
 بازدید از کوه خضر نبی رایگان است.هنگام بازدید از کوه خضر نبی احترام و آداب حضور در اماکن مذهبی را در نظر داشته باشید. مسیر‌هایی برای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری در دامنه کوه خضر وجود دارد.

گذری بر نیایشگاه سه هزار ساله خضر نبی بر بام کویر قم

 

نگاهی به تاریخ سه هزار ساله کوه خضر نبی

اکرم صادقی، عضو کارگروه گردشگری استان قم می گوید:طبق اظهار نظر مورخان و باستان‌شناسان، در قله کوه خضر غاری وجود داشته که محل نیایش خضر نبی بوده است، در دورانی که قم مانند امروز گسترش نیافته و تا دامنه این کوه پیشروی نکرده بود، بسیاری از عارفان، زاهدان و سالکان از این مکان به عنوان خلوتگاهی روحانی و معنوی برای انجام نیایش‌های خود بهره می‌بردند. 

وی ادامه داد:در لغت‌نامه دهخدا آمده‌است: در ایران سه نقطه به نام قدمگاه خضر شهرت دارد، یکی کوه خضر نبی در قم و دوتای دیگر در مازندران وجود دارند. اولی برجی است در آمل نزدیک سبزه‌میدان که در قبرستانی معروف به مصلا واقع شده است؛ و دومی بنای کوچکی است بین شهر استرآباد و قلعه‌خندان. 

گذری بر نیایشگاه سه هزار ساله خضر نبی بر بام کویر قم

 

وجه تسمیه کوه خضر

این راهنما و کارشناس گردشگری گفت:کوه جمکران یا کوه سفید، به‌دلیل اینکه محل عبادت حضرت خضر نبی (ع) بوده، به این نام شهرت یافته است.

وی ادامه داد:علت نام‌گذاری کوه به خضر را به دلیل رنگ سبز خاک و سنگ آن و برگرفته از نام خضر که محل عبادت و حضور حضرت خضری نبی عنوان کرده اند. 

گذری بر نیایشگاه سه هزار ساله خضر نبی بر بام کویر قم

صادقی افزود:امام صادق (ع) خضر را از پیامبران الهی برشمرده و از معجزات او به سبزی و خرمی زمین‌های خشک و بی‌آب و علف، پس از حضور و نشستن ایشان در آن مکان‌ها اشاره کرده‌اند. به همین دلیل است که نام آن بزرگوار به خضر یعنی سبز و خرم، شهرت یافته است و وجه تسمیه کوه از این جهت بوده‌است. 

حضرت خضر و نوشیدن آب حیات 

در قرآن به اصل جریان خضر و آب حیات اشاره شده است.

بر طبق روایات دینی _تاریخی خضر از شاهزادگان بود و پدرش مال و نعمت بسیار داشت. اما دوستدار حکمت بود به راهنمایی گمشدگان و دستگیری بینوایان می‌پرداخت و چون به پیغمبری رسید به راهنمایی قوم ذوالقرنین فرستاده شد. 

ذوالقرنین خداپرستی خضر را ستایش می‌کرد و کار دین و شریعت مردم را به او محول می‌ساخت. 

ذوالقرنین عمر جاویدان می‌خواست در کتاب‌ها خوانده بود که در جهان چشمه‌ای است به نام آب حیات که هر که از آن بنوشد عمراش جاودانه خواهد شد. 

گذری بر نیایشگاه سه هزار ساله خضر نبی بر بام کویر قم

خضر می‌دانست آب حیات در ظلمات است، ذوالقرنین خضر و الیاس از برگزیدگان را با خود همراه کرد، مدت‌ها در سرزمین تاریک جهان گشتند، اما ذوالقرنین از آب حیات بی‌نصیب شد، خضر و الیاس از آن آب خوردند، چون به ذوالقرنین خبر رسید دیگر آن چشمه را نیافتند و تنها خضر و الیاس جاودانه شدند با نوشیدن آب حیات. 

قدمگاه خضر؛غار حرای قم

اکرم صادقی ،کارشناس گردشگری قم گفت:گفته می شود این محل، قدمگاه حضرت خضر یا محل زیارت یا ملاقات با آن حضرت بوده است،ارتفاع تپه سیصد متر است و بر فراز آن غاری وجود دارد که قدمتی سه هزار ساله دارد که برای حاجیان تداعی کننده غار حرا در مکه است.و در واقع بسیاری از افرادی که به سفر حج مشرف شده‌اند، با حضور در این مکان مقدس، به دلیل شباهت بسیار آن به غار حرا، یاد و خاطرات آن سفر معنوی را در ذهن خود مرور می‌کنند.

 

کوه خضر شهدای گمنام را در آغوش گرفته است

پیکر‌های پاک و مطهر شهدا در دامنه کوه فضایی سرشار معنویت را برای زائران به ارمغان آورده است. 

کوه خضر نبی از سال ۱۳۸۱ و به‌دنبال خاکسپاری ۱۴ شهید گمنام از آن به عنوان حرم شهدای گمنام یاد می‌شود. 

گذری بر نیایشگاه سه هزار ساله خضر نبی بر بام کویر قم

گذری بر نیایشگاه سه هزار ساله خضر نبی بر بام کویر قم

ارادت و اعتقاد قلبی به مزار شهدای گمنام و کسب آرامش معنوی در این مکان مثال زدنی است. 

به شهر مقدس قم که سفر کردید از دیدن چشم انداز زیبا و روحانی کوه خضرنبی غافل نشوید چرا که هم سیاحت است و هم زیارت.

 
گزارش از زهره شعبانی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۷ ۰۹ فروردين ۱۴۰۳
السلام علیک یا حضرت خضر نبی الله (ع)
آخرین اخبار