نبود زیر ساخت های مناسب و سالن تخصصی، گره چندین ساله تئاتر آذربایجان غربی است گرهی که پس از گذشت سالیان متمادی باز نشده و هر روز که می گذرد محکم تر می شود در حالیکه پتانسیل بالای استان در حوزه تئاتر و وجود هنرمندانی با تجربه،شاخص و زبده در صورت رفع موانع، می توانند افقی روشن در برابر تئاتر استان بگشایند.
نبود زیر ساخت های لازم اجازه نداده تا هنرمندان تئاتر استان در ردیف و جایگاهی فراتر از آنچه که هست ایستاده و افتخار آفرینی کنند بلکه آنها با کمترین امکانات آثار قابل تحسینی خلق کرده و با تحمل کاستی ها،کمبودها و عدم حمایت ها همچنان امیدوارنه تلاش کرده و چه بسا به جشنواره های بین المللی راه یافته اند.
مرزی بودن استان و همجواری آن با چند کشور همسایه فرصت مناسبی برای تبادلات فرهنگی هنرمندان تئاتر دو طرف است که در صورت ایجاد شرایط این مراوادت فرهنگی باعث حضور گروههای نمایشی کشورهای همسایه در استان و متقابلا گروههای نمایشی استان در کشورهای همسایه شده و زمینه های موفقیت بیشتری برای تئاتر استان فراهم می کند.
تئاتر استان نیازمند حمایت نهادهای متولی و توجه جدی آنهاست تا استعدادهای این سرزمین به منصه ظهور برسد و همچنین محلی مناسب برای اجرای هنرمندان آماده شود زیرا سالن های چند منظوره نمی تواند فرصت اجرای صحیح و خوب را برای هنرمندان تئاتر فراهم کند بلکه برعکس به دلیل عدم برخورداری از امکانات لازم، فرصت اجرای خوب را از اهالی تئاتر می گیرد.
تئاتر آذربایجان غربی زیر ساخت های مناسبی ندارد
رییس انجمن هنرهای نمایشی آذربایجان غربی در این خصوص گفت: آذربایجان غربی به عنوان رنگین کمان اقوام و ادیان در حوزه تئاتر از افراد دارای تحصیلات آکادمیک، افراد شاخص و با تجربه برخوردار است چنانکه دارای نویسنده و کارگردان های با تجربه ای است که می توانند تئاتر استان را به خوبی مطرح کنند.
امید خاکپور ادامه داد: چنانکه سال گذشته جشنواره های ملی،منطقه ای و استانی با حضور پرشور هنرمندان برگزار شد.
وی اظهارکرد: تئاتر استان باوجود برخورداری از پتانسیل های بالای انسانی فاقد زیر ساخت های لازم است چنانکه نبود سالن های تخصصی، پلاتو، سیستم های صوتی مانعی بر سر راه هنرمندان تئاتر استان است.
خاکپور ادامه داد: درصورت ایجاد زیر ساخت های لازم و مناسب و برخورداری تئاتر استان از سالن های تخصصی، آذربایجان غربی نه تنها ظرفیت تبدیل شدن به قطب تئاتر کشور بلکه قدرت تبدیل شدن به قطب تئاتر بین المللی را دارد.
رییس انجمن هنرهای نمایشی آذربایجان غربی ادامه داد: همچنین مرزی بودن استان و همجواری آن با چند کشور همسایه این فرصت را می دهد که به تبادلات فرهنگی پرداخته و گروههای نمایشی استانهای هجوار کشورهای همسایه دراستان یکدیگر حضور یابند.
خاکپور افزود: با وجود امکانات کم و خلاء های موجود، سال گذشته سی و دومین جشنواره تئاتر استان، طنز قیزیل جام نقده، مونودارم مهاباد، اتودهای نمایشی در بوکان و نمایشنامه خوانی در پیرانشهر برگزارشد.
رییس انجمن هنرهای نمایشی استان افزود: آذربایجان غربی به لحاظ عملکرد و فعالیت، جزو استانهای فعال و شاخص کشور بوده و ۸۵ نمایش در استان طی سال گذشته اجرا شده است.
خاکپور با بیان اینکه سال گذشته سه اجرا در ترکیه و ۲ اجرا در عراق برگزارشده است گفت: همجواری با کشورهای همسایه باعث می شود تا درمناسبت های مختلف گروه های تئاتر کشورهای همجوار در استان حضور یافته و به اجرا بپردازند و همچنین گروه های نمایشی این استان نیز در کشورهای همجوار اجرا داشته باشند.
وی افزود: این تعاملات و رفت و آمدها و اجراها باعث می شود تئاتر استان رونق مضاعفی یافته و به عبارتی آذربایجان غربی تبدیل به قطب تولید آثار ارزشمند در حوزه تئاتر شود.
رییس انجمن هنرهای نمایشی آذربایجان غربی اضافه کرد: همچنین آذربایجان غربی از هنرمندان توانمندی در حوزه تئاتر برخوردار است که با تولیدات فاخر خود بسیاری اوقات به جشنواره های منطقه ای، ملی و بین المللی راه یافته اند.
سالن های موجود چند منظوره است
رییس انجمن هنرهای نمایشی آذربایجان غربی ادامه داد: بزرگترین مشکل پیش روی تئاتر استان و هنرمندان این حوزه نبود سخت افزار و نرم افزار و مهمتر از همه نبود سالن با کیفیت و استاندارد است.
وی با اشاره به اینکه ۳۳ سالن چندمنظوره برای نمایش تئاتر در استان وجود دارد، گفت: البته این سالن ها برای فعالیت های دیگر نیز استفاده می شود و به همین خاطر نمی توانند محلی برای اجرای تئاتر باشند زیرا اجرای تئاتر، سالن مخصوص با استانداردهای لازم نیاز دارد.
وی افزود: ۷۰ درصد اجرای تئاتر در کشور در سالن های پلاتو اتفاق می افتد اما متاسفانه استان ما بی نصیب از این سالن هاست.
رییس انجمن هنرهای نمایشی آذربایجان غربی اضافه کرد: این استان علاوه بر نداشتن سالن با کیفیت، جزو معدود استان هایی است که "تئاتر شهر" ندارد و از این ظرفیت هم بی نصیب است.
خاکپور ادامه داد: برخورداری استان از تئاتر شهر، باعث می شود تا کارهای با کیفیتی در آذربایجان غربی به ویژه ارومیه تولید شده و تقدیم علاقه مندان شود.
وی اظهار کرد: هراندازه مشکلات پیش روی تئاتر استان برداشته و بسترهای لازم فراهم شود، به همان میزان آذربایجان غربی در حوزه تئاتر به قله موفقیت می رسد و خالق آثار بهتر و شایسته تری خواهد شد.
آذربایجان غربی بی نصیب از کتابخانه تخصصی تئاتر
مسوول واحد نمایش حوزه هنری آذربایجان غربی هم با اشاره به نیاز هنرجویان و علاقه مندان هنر نمایشی استان در راهاندازی دانشکده تئاتر گفت: نبود این دانشکده باعث شده این هنر دیرپا به صورت آکادمیک برای علاقه مندان تدریس نشود.
پدرام رحمانی افزود: در تبریز دانشگاه تئاتر تا مقطع کارشناسی فعال است و افرادی از سراسر کشور به این شهر رفته و به مدت چهار سال هم آموزش دیده و هم فعالیت میکنند و همین امر سبب شناخته شدن هرچه بیشتر تئاتر این شهر شده است.
مسوول واحد هنرهای نمایشی حوزه هنری آذربایجان غربی ادامه داد: آذربایجان غربی نه تنها دانشکده تئاتر ندارد و به آن نیازمند است بلکه از وجود کتابخانه تخصصی این حوزه هم بی بهره است.
رحمانی همچنین نبود سالن تخصصی را از مشکلات پیش روی نئاتر استان عنوان کرد و افزود: در شهرهایی نظیر مشهد و تبریز سالن مخصوص تئاتر وجود دارد و آنها از این ظرفیت برای پیشرفت تئاتر خود استفاده میکنند که خلاء این سالن در استان مشکلاتی ایجاد کرده است.
هنردوستان و مسوولان جایگاه تئاتر استان را ارتقا بخشند
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی گفت: همه باهم اعم از مسوولان، هنرمندان و هنردوستان، باید با اتحاد و انسجام وضعیت تئاتر استان را ارتقا بخشیده و به جایگاه شایسته و واقعی در کشور برسانیم.
علیرضا نوروزی با بیان اینکه حدود یک هزارو ۵۰۰ هنرمند تئاتر در استان فعالیت دارند گفت: حضور تولیدات نمایشی در جشنواره های بین المللی و منطقه ای گواه روشنی بر پتانسیل بالای استان در حوزه تئاتر است.
منبع ایرنا