نیمه شبها در دل تاریکی و سرمای شب شروع به کار میکند، اما وقتی کارش تمام میشود که خورشید گرمای مطبوعش را به آسمان بخشیده و دیگر از سردی استخوانسوز شب خبری نیست؛ پاکبانی شغل مردان قوی است، مردانی که نان حلال را در ازای آراستن شهر به دست میآورند.
شهر در خواب عمیقی فرو رفته، اما او بیدار است؛ جارو به دست خیابانها را نوازش میکند؛ صدای خشخش جارویش در سکوت شب میپیچد، اما کوچههای شهر این آهنگ را دوست دارد؛ گهگاهی خم میشود، زبالهای را از روی زمین برمیدارد و دوباره با جدیت تمام به کارش ادامه میدهد.
پاکبانان افراد زحمتکشی هستند که سالهای عمرشان را در کوچههای شهر سپری میکنند؛ همقدم و همپای آن ها جارویی با دسته بلند است که آن را با عشق بر زمین میسایند تا پاکیزگی را به شهر هدیه کنند.
آن ها همیشه در صحنه هستند، در خط مقدم مبارزه با آلودگیها، زشتیها و پلیدیها، اما چرا دیده نمیشوند؟ چرا هر روز از کنارشان عبور میکنیم، بیآنکه بدانیم در دلشان چه میگذرد؟
بهراستی اگر آنان نبودند فضای شهر را انبوهی از زباله و بوی نامطبوع آن فرامیگرفت و بهطور قطع شهر دیگر محل مناسبی برای زندگی نبود.
زبالههای شهر تمامشدنی نیست و آن ها تنها دلخوش به آواز پرندگان و سایه درختان سبز پس از چندین ساعت سرپا ایستادن و نظافت کردن، لحظهای را در آغوش طبیعت میآرامند و دوباره با جانی تازه، فعالیت خود را از سر میگیرند.
مومنی رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری شهرکرد گفت: ۷۰ درصد زباله در شب و ۳۰ درصد زباله در ساعات میانی روز با هزینه ۲۷ میلیارد تومان در شهر جمعآوری میشود.
وی اظهار کرد: حدود ۱۲۰ الی ۱۳۰ تن زباله به صورت روزانه در سطح شهر جمعآوری که از این میزان زباله ۷۰ درصد در شب و ۳۰ درصد در روز جمعآوری میشود.
مومنی با بیان اینکه برای جمع آوری زباله به صورت سالانه در شب و روز ۲۷ میلیارد تومان هزینه صرف میشود، افزود: به دلیل عدم رعایت برخی شهروندان در خصوص ساعت تعیین شده برای خارج کردن زباله از خانه، هم اکنون ۳۰ درصد زبالههای شهر در ساعات میانی روز با هزینه حدود ۱۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان جمعآوری میشود.
وی با بیان اینکه بیشترین زباله مربوط به زباله خانگی است، اضافه کرد: این زباله ها توسط دستگاه های کامیون پرسدار به صورت شبانهروزی به سایت دفن زباله واقع در رحمتیه منتقل شد.
مومنی ادامه داد: هم اکنون ۲۶۰ پاکبان در بخش نظافت و جمعآوری زباله با ۳۰ دستگاه ماشینآلات جمعآوری زباله در سطح شهر مشغول به کار هستند.
این روزها دیدن صحنههایی که افرادی سرگرم جست و جو در دل سطلهای زباله هستند برای همه عادی به نظر می رسد و روزانه میتوانیم با آن مواجه شویم.
زباله گردی را میتوان به عنوان آسیب اجتماعی نوین در اثر تولید بیش از حد زباله رو به رشد توصیف کرد به طوری که در ابتدا این پدیده با هدف پیدا کردن اشیای قابل استفاده یا جمع آوری ته مانده غذا برای قشر آسیب پذیری از جامعه صورت میگرفت اما امروزه با اجرای طرحهای بازیافت و تغییر مدیریت شهری به عنوان یک شغل نیز مورد استقبال اشخاص قرار گرفته است که در واقع شغلی کاذب است که برخی از سر ناچاری به آن روی میآورند.
متاسفانه به علت بروز مشکلات اقتصادی شاهد افزایش تعداد زباله گردها در شهرها هستیم که به دلایل مختلف حاضر هستند ساعت ها درون زباله ها، مواد قابل بازیافت را جمع کرده و به دلالان به قیمت بسیار اندک بفروشند.
بدون تردید، طرح تفکیک زباله و جداسازی زباله هایتر و خشک در گام نخست میتواند برای محیط زیست بسیار سودمند باشد تا جایی که از زبالههای قابل بازیافت میتوان برای تولید برخی محصولات اقدام کرد.
سعید یوسف پور مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: طرح تفکیک زباله از مبدا در استان آغاز شد.
وی اظهار کرد: چهارمحال و بختیاری بعد از مازندران دومین استان در اجرای طرح تفکیک پسماند از مبدا است.
یوسف پور افزود: سالانه ۲۵۰ هزار تن زباله شهری و روستایی تولید که ۱۰ درصد آن از مبدا تفکیک میشود.
مومنی رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری شهرکرد گفت: با اجرای طرح تفکیک زباله حدود هفت درصد زبالههای خشک در شهرکرد بازیافت میشوند.
وی با بیان اینکه افزایش روزانه تناژ پسماند و زبالههای شهری مستلزم برخورد اصولی و فنی میباشد، افزود: نقطه ابتدایی برای کاهش زباله، فرهنگسازی وتفکیک آن از مبدأ میباشد که تمیزترین نوع آن جمعآوری و برخورد با زباله است.
مومنی ادامه داد: همچنین از نظر صرفهجویی در انرژی و کمک به وضعیت اقتصادی دارای مزیت میباشد و از فعالیت زبالهگردهای غیرقانونی جلوگیری میشود.
وی گفت: اجرای موفق این پروژه نیازمند همکاری شهروندان میباشد تا بتوان از ۱۳۰ تن زباله روزانه در بهترین حالت با کمک شهروندان از دفن حدود ۱۲ درصد آن جهت کمک به محیط زیست جلوگیری کرد.
مومنی افزود: از زمان اجرای طرح تفکیک زباله، ۲۵ تن زباله توسط غرفهها و ۴۵ تن زباله با استفاده از اپلیکیشن زیپاس جمعآوری میشود.
یكی از دغدغههای مهم در شهرها زیبایی سیمای شهری است، اما امروزه این مهم با گسترش شهرنشینی و تولید بیشتر زبالهها به معضلی جدی برای محیط زیست، سلامت مردم و منظر شهری تبدیل شده است.
محمدحسین واحدیان شهردار شهرکرد گفت: شهرداری بهدنبال اتخاذ سیاستی است که هم از نظر سیما و منظر شهری و هم از نظر بهداشت ومحیط زیست وضع فعلی را بهبود بخشد.
وی افزود: وجود مخازن زباله در سطح شهر، عاملی است برای اینکه شهروندان ترغیب شوند تا هر زمانی مایل بودند، زباله را به بیرون از محل کار و زندگی منتقل کنند.
واحدیان اضافه کرد: این سطلهای زباله عاملی برای زبالهربایی، به دنبال آن، ایجاد آلودگی و در حقیقت آسیب به محیط زیست است. این سطلها شرایط را برای کسانیکه با بهکارگیری افرادی علیالخصوص کودکان برای جستجوی این سطلها و جمعآوری زبالههای خشک، زبالهربایی و سودجویی میکنند، مهیا میکند. این کار غلطی است که موجب انتقال آلودگی میشود.
وی ادامه داد: جمعآوری زباله در طول روز علاوه بر تحمیل هزینههای هنگفت به شهرداری و از بین رفتن سرمایههای شهر، سلامت محیط زیست را نیز به خطر میاندازد که در این راستا طرح جمع آوری مخازن زباله در شهر اجرا شد.
واحدیان گفت: حذف چهره نازیبای انباشت زباله در نقاط مختلف شهر، حذف بوی نامطبوع زباله، حذف پدیده زباله گردی و نیز جلوگیری از تجمع حیوانات پیرامون زبالهها از مزایای اجرای طرح جمع آوری مخازن زباله قلمداد میشود.
وی اضافه کرد: در صورت همکاری شهروندان و کسبه و قرار دادن زباله در ساعت مقرر در بیرون از منازل و محل کسب شهرداری مبلغ زیادی صرفه جویی کرده و آن را ضرف احداث پارک و یا دیگر پروژه های عمرانی در سطح شهر می کند.
گزارش از نگار شیخ پور
به امید علی وار عمل کردن مسئولین