آیتالله علیرضا اعرافی مدیرحوزههای علمیه کشور شامگاه در جمع دبیران ستادهای راهبری حوزههای علمیه که در سالن اجتماعات مرکز مدیریت حوزه برگزار شد، با اشاره به فرازهایی از دعای ۴۵ صحیفه سجادیه و وداع با ماه مبارک رمضان، بیان کرد: حضرت در این فرازها میفرمایند؛ اللَّهُمَّ یَا مَنْ لَا یَرْغَبُ فِی الْجَزَاءِ، وَ یَا مَنْ لَا یَنْدَمُ عَلَی الْعَطَاءِ، وَ یَا مَنْ لَا یُکَافِیُ عَبْدَهُ عَلَی السَّوَاءِ، مِنَّتُکَ ابْتِدَا، وَ عَفْوُکَ تَفَضُّلٌ، وَ عُقُوبَتُکَ عَدْلٌ، وَ قَضَاّْؤُک خِیَرَةٌ، إِنْ أَعْطَیْتَ لَمْ تَشُبْ عَطَاءَکَ بِمَنٍّ، وَ إِنْ مَنَعْتَ لَمْ یَکُنْ مَنْعُکَ تَعَدِّیاً، تَشْکُرُ مَنْ شَکَرَکَ وَ أَنْتَ أَلْهَمْتَهُ شُکْرَکَ وَ تُکَافِیُ مَنْ حَمِدَکَ وَ أَنْتَ عَلَّمْتَهُ حَمْدَکَ، تَسْتُرُ عَلَی مَنْ لَوْ شِئْتَ فَضَحْتَهُ، وَ تَجُودُ عَلَی مَنْ لَوْ شِئْتَ مَنَعْتَهُ، وَ کِلَاهُمَا أَهْلٌ مِنْکَ لِلْفَضِیحَةِ وَ الْمَنْعِ غَیْرَ أَنَّکَ بَنَیْتَ أَفْعَالَکَ عَلَی التَّفَضُّلِ، وَ أَجْرَیْتَ قُدْرَتَکَ عَلَی التَّجَاوُزِ ...؛ حضرت در این فرازها نگاه خاص وویژهای را برای ماه مبارک رمضان بیان میکنند، بگونهای که ماه مبارک رمضان، ذاتاً دارای ویژگیهای خاص و در عالم بالا غوغایی از این ماه پرفضلیت است، امیدوارم بتوانیم در این روزهای پایانی ماه مبارک این فرازها را مورد مطالعه قرار بدهیم.
مدیر حوزههای علمیه کشور، شکوه و عظمت راهپیمایی روز قدس را موضوع بعدی سخنان خود قرار داد و افزود: جا دارد به عنوان حوزه از حضور شکوهمند، عزت مدار، مردم بصیر ایران اسلامی، همچنین مردان و زنانی که در سراسر دنیا روزجهانی قدس یکپارچه به منظور دفاع از مظلومان غزه و فلسطینان قهرمان در راهپیمایی شرکت کردند، تشکر داشته باشیم و درود بفرستیم به شهدای سوریه، شهدای امنیت در شرق کشور و چهار هزار شهید سرافراز حوزه و روحانیت که با جانشفانی خود، این شجره طیبه را آبیاری کردند.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: حوزه علمیه امروز را حوزهای کنشگر و فعال هدف گذاری کرده ایم، این نقش آفرینی و کنشگری به معنای فاصله گرفتن از بُن مایههای حوزوی نیست بلکه ضمن تقویت آن بُن مایههای روحی، اخلاقی و معنوی حوزه، در عصر انقلاب اسلامی لازم است آن بُن مایهها در پهنه زندگی امروز نقش آفرینی گستردهای داشته باشد.
مدیر حوزههای علمیه کشور گفت: اسناد و راهبردهای حوزوی باید در ستادهای راهبری و کنشگریهای برگرفته از بُن مایههای حوزوی تقویت شود و استوارتر و شکوفاتر از گذشته در بحث الگوهای حوزوی در بخشهای گوناگون و در مواجه با سایر نهادها و ارکان حوزوی به صورت برنامه ریزی شده، در لایههای متعدد حداقل در ۵۰ طرح نقش آفرینی داشته باشد.
آیت الله اعرافی افزود: ستادهای راهبری برآمده از بدنه حوزه و نهادهای حوزوی هستند که با هدف هم افزایی برای بهره برداری از نقش و ظرفیتهای موجود تشکیل شده اند. این ستادها به صورت کاملا خودجوش، آزاد و دغدغهمند و بدون هیچ تعریف ساختاری، اما با برنامه و هدف متعالی شکل گرفته اند که برای کمک به حرکت بهتر و رسیدن به اهداف و برنامههای این ستادها مجموعه مدیر و معاونین حوزه نهایت همکاری را داشته و دارند.
مدیر حوزههای علمیه کشور گفت: این تعامل و همکاری در دبیرخانههای همکاری حوزه و برخی سازمانها و ارکان نظام مانند آموزش و پرورش وسیعتر و عمر طولانی تری دارد که بدون تردید این وضعیت با سامان بیشتر سایر ستادهای راهبردی با ارکان نظام و دستگاههای اجرایی کشور، رنگ و بوی بهتری خواهد گرفت.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه کشور تاکید کرد: امروز دشمنان اسلام، نظام و انقلاب روحانیت را زیر نظر دارند و حملات آنان نسبت به این قشر زحمت کش، کنشگر و اثرگذار بیش از پیش است، چرا که حوزه و روحانیت از نظام و حاکمیت اسلامی جدا نیست و هر جا که نیاز است و صلاح باشد که حوزه و روحانیت حضور داشته باشد، حضور خواهند داشت.
آیت الله اعرافی عنوان کرد: ستادهای راهبری باید در تعامل با دستگاههای محل مأموریت خود در برنامه ریزیها شأن و شئون حوزه را حفظ کرده و دقیق باشند. بهره مندی از حداکثر ظرفیتهای حوزه و نهادهای حوزوی در دستور کار ستادهای راهبری باشد و سعی بر شناسایی ظرفیت بل الفعل و بالقوه حوزه داشته باشید.
او تصریح کرد: ستادهای راهبری حوزه باید به منظور حمایت و همراهی با نظام و انقلاب نهایت تلاش خود را در شناسایی، معرفی، انسجام و هم افزایی ظرفیتهای دستگاههای حوزوی را در دستور کار خود قرار دهند و برای خروجیهای کار خود، نقش مهمی برای نظام و عرصه بین الملل مدنظر داشته باشند.
مدیر حوزههای علمیه کشور گفت: ستادهای راهبری میبایست حرکتی برنامه ای، منشوری راهبردی و برنامههایی ۵ ساله و برشهای یکساله داشته باشند.
آیت الله اعرافی بیان کرد: با تشکیل شورای سیاستگذاری ستادهای راهبردی، وظیفه سنگینی شکل گرفت تا سازوکارها، تولیدات و مصوبات رنگ و بوی جدی تری به خود بگیرد و مسیر پیگیریها و میزان پیشرفت در برنامهها مشخص باشد.
مدیر حوزههای علمیه کشور تصریح کرد: ستادهای راهبری باید متناسب با محل مأموریت خود، تمام اسناد، قوانین و مقرارت مرتبط را مطالعه و مسلط باشند تا فعالیتها متقنتر و خروجیها سنجیدهتر باشد.
در ابتدای این نشست ۲۰۰ دقیقه ای، برخی از دبیران ستادهای راهبری معاونت بینالملل حوزههای علمیه، گزارشی از محل مأموریت خود ارائه کردند.