میان سازمانها و واحدهای اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی، یگان موسوم به ۸۲۰۰ یکی از مهمترینهاست که اخیراً یک گروه هکری اعلام کرده که توانسته است شرکت ArrowNet را که گفته میشود بهعنوان بازوی فنی این یگان فعالیت میکند، هک کند و تصاویر فرماندهان آن و برخی مسئولان این شرکت امنیتی را ـ که هیچ اطلاعاتی از آنها موجود نیست ـ افشا کند.
روزنامه گاردین انگلیس نیز در روزهای گذشته مدعی شده است که هویت فرمانده یگان ۸۲۰۰ ارتش اسرائیل را از روی کتابی که قبلاً با نام مستعار YS در خصوص هوش مصنوعی نوشته کشف کرده است و گفته شده نام این فرمانده، سرتیپ «یوسی شریئل» است.
سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی هم رخنه به اطلاعات یگان ۸۲۰۰ و افشای اطلاعاتی درباره فرمانده این یگان را بهشکل ضمنی مورد تأیید قرار داد و اعتراف کرد افشای اطلاعات شخصی از افسر مذکور یک رخنه و مشکل امنیتی محسوب میشود و تحقیقات درباره نحوه افشای این اطلاعات و جلوگیری از تکرار در موارد مشابه در حال انجام است.
اما واحد ۸۲۰۰ چیست و چهکاری انجام میدهد که حمله سایبری و رخنه امنیتی در آن تا این حد مهم است؟
واحد ۸۲۰۰ یک سازمان مخفی اطلاعاتی در اسرائیل است که مسئولیت هک سیستمها، شنود الکترونیک، رمزگشایی کدها و کدگذاری دیجیتالی را بهعهده دارد و زیرمجموعه آمان (معاونت اطلاعات ارتش اسرائیل) محسوب میشود.
این در حالی است که از ابتدای تأسیس رژیم صهیونیستی، سازمانهای مختلفی مخصوص جمعآوری اطلاعات تشکیل شده بود.
واحد ۱۸۱ که وظیفه جمعآوری اطلاعات سیگنالی، شنود و رمزگشایی از مکالمات فرماندهان و واحدهای ارتشهای مصر، اردن و سوریه را بهعهده داشت، بعد از آن واحد جدیدی با نام واحد ۵۱۵ تشکیل شد که با خریداری تجهیزات الکترونیک جمعآوری اطلاعات و شنود، فعالیت خود را به جمعآوری اطلاعات استراتژیک بهمنظور ارائه هشدارهای پیشگیرانه در مورد حمله اعراب به اسرائیل تعمیق میدهد.
بعد از آن واحد "۸۴۸" تشکیل شد که فعالیت خود را در استفاده از تجهیزات الکترومغناطیسی متمرکز کرد و این یگان با جنگ یوم کیپور در سال ۱۹۷۳ و حمله مصر و سوریه به اسرائیل، با هدف جمعآوری اطلاعات سیگنالی به یگان ۲۰۰ تغییر یافت.
آرم واحد ۸۲۰۰
این واحد رفتهرفته به یکی از بزرگترین و مؤثرترین یگانهای ارتش اسرائیل تبدیل شد که مأموریت شنود، رمزگشایی از کدهای رایانهای، جنگ و دفاع سایبری، ساخت انواع بدافزارها و هرآنچه را در حوزه جاسوسی و جمعآوری اطلاعات و یا ضربهزدن به سایر کشورها با استفاده از تجهیزات فنی امکانپذیر است، انجام میدهد.
این یگان نقش بارزی در ارائه اطلاعات مورد نیاز ارتش اسرائیل برای سرکوب مردم و نیروهای مقاومت فلسطینی ایفا میکند و در جنگهای اسرائیل علیه حماس در نوار غزه نیز از یگانهای عمده ارائه اطلاعات راکتی حزبالله و حماس به ارتش رژیم صهیونیستی بود.
بهگفته یوسی ملمن، نویسنده، روزنامهنگار و کارشناس نظامی ـ امنیتی اسرائیلی در کتاب «جاسوسی علیه آرماگدون: جنگ مخفی در داخل اسرائیل»، هیچ عملیات اطلاعاتی در اسرائیل وجود ندارد که یگان ۸۲۰۰ در آن حضور نداشته باشد و در هر عملیات نظامی خارج از اسرائیل، پوشش اطلاعاتی از سوی یگان ۸۲۰۰ است. نقش این یگان شنود و هشدار به نیروهای خودی درباره وجود خطر است.
با آغاز موج انقلاب سایبری در سراسر جهان، بُعد دیگری به فعالیتهای یگان ۸۲۰۰ افزوده میشود. در این برهه این یگان با ورود به فضای جدید تکنولوژی برنامههای جدیدی برای جاسوسی و ضربه زدن به سایر کشورها تدوین میکند.
یگان ۸۲۰۰، یکی از متهمان پرونده ویروس استاکسنت در صنایع هستهای ایران هم هست. ویروس استاکسنت برای اولینبار در سال ۲۰۰۷ به سایت هستهای نطنز نفوذ کرد؛ بدافزاری که بهگفته ادوارد اسنودن، با همکاری مشترک آژانس امنیت ملی ایالات متحده آمریکا و اسرائیل طی عملیاتی بهنام عملیات بازیهای المپیک ساخته شده بود.
نیروهای واحد ۸۲۰۰ که عمدتاً از فارغالتحصیلان و متخصصان حوزه فناوری اطلاعات هستند، در قالب شرکتهای دانشبنیان اسرائیلی مشغول به فعالیت هستند و این یگان مأموریتهای خود را در پوشش همین شرکتها انجام میدهد. همچنین نیروهای این یگان پس از پایان خدمت نظامی تجارب خود را در عرصه ایجاد شرکتهای خصوصی بهکار میگیرند و از طریق ایجاد این شرکتها نیز خدماتی را به ارتش اسرائیل ارائه میدهند.
شبکههای اجتماعی، عرصه جدید عملیات تروریستی
ورود به فضای شبکههای اجتماعی به مأموریتهای واحد ۸۲۰۰ اضافه میشود و این واحد جاسوسی ایمیلها، فیسبوک، توییتر و سایر شبکههای اجتماعی را در دستور کار خود قرار میدهد.
هماکنون صدها تن از اعضای این بخش از واحد ۸۲۰۰، در پوشش کاربران فضای مجازی در کشورهای مختلف جهان، مشغول شایعهپراکنی، ترور شخصیتی رهبران مستقل جهان، ایجاد درگیریهای مذهبی و سیاسی و... هستند.
در این مسیر، واحد ۸۲۰۰ اسرائیل پا را فراتر نهاده و اقدام به طراحی نرمافزارهای مبتنی بر تلفن همراه نیز کرده است برای مثال شرکتهای مسیریاب کمک شایانی به ۸۲۰۰ در اجرای این امر کردند.
روزنامه لوموند دیپلماتیک در سال ۲۰۱۰ مدعی شد «یگان ۸۲۰۰ در صحرای جنوبی فلسطین اشغالی موسوم به نگو، پایگاه عظیمی را استقرار داده است. مسئولیت این شبکه وسیع اطلاعاتی، شنود و مانیتورینگ تماسهای تلفنی، ایمیلها و مانند آن است...، یگان ۸۲۰۰، همه سفارتخانههای اسرائیل در کشورهای مختلف جهان را رصد میکند و از جتهای مجهز شرکت آمریکایی گلف استریم برای عملیاتهای جاسوسی خود بهره میگیرد.»
با این حال، آمان (معاونت اطلاعات ارتش) و بهدنبال آن یگان ۸۲۰۰ کنار بسیاری دیگر از سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل، یکی از مقصرین اصلی در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل هستند که نتوانستند این موضوع را بهدرستی پیشبینی کنند و خنثی کنند.
منبع: تسنیم