قطعنامه پیشنهادی کشورهای آمریکا و ژاپن درباره عدم استقرار سلاحهای هستهای در فضا در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل مطرح و با مخالفت روسیه مواجه شد.
۱۳ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی آمریکا و ژاپن رای مثبت دادند، چین یکی از اعضای دائم شورای امنیت رای ممتنع داد و روسیه دیگر عضو شورای امنیت به این قطعنامه رای مخالف داد و آن را وتو کرد.
یک قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت ۱۵ عضوی سازمان ملل به ۹ رای موافق بدون مخالفت یا همان وتوی اعضای دائم (آمریکا، روسیه، انگلیس، چین و فرانسه) دارد.
شورای امنیت ملی ایالات متحده آمریکا در واکنش به وتوی قطعنامه کشورش از سوی روسیه گفت که این وتو، نگرانیهای جدی را در مورد برنامههای روسیه برای فضای ماورای جو ایجاد میکند.
قطعنامهای که آمریکا و ژاپن برای جلوگیری از استقرار سلاحهای هستهای در فضا ارائه دادند، تنها هدفش روسیه بود.
این رای گیری پس از آن صورت گرفت که واشنگتن، مسکو را به ساخت سلاح هستهای برای ارسال به فضا متهم کرد؛ ادعایی که روسیه آن را رد کرده است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه گفته است که مسکو مخالف استقرار سلاحهای هستهای در فضا است.
لیندا توماس گرینفیلد سفیر ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل پس از رای گیری به شورای امنیت گفت که این رای " شرم آور است. "
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد نیز گفت که واشنگتن برای متهم کردن مسکو تلاش میکند و افزود که روسیه به زودی مذاکرات خود را با اعضای شورا درباره پیش نویس قطعنامه خود با هدف حفظ صلح در فضا آغاز خواهد کرد.
نبنزیا خطاب به گرینفیلد گفت: "ما خواهان ممنوعیت قرار دادن هر نوع سلاح در فضا هستیم، نه فقط سلاحهای کشتار جمعی، اما شما این را نمیخواهید. بگذارید همین سوال را از شما بپرسم: چرا؟ "
ایالات متحده آمریکا، تنها کشوری که از سلاح هستهای در جنگ استفاده میکند، و ژاپن، تنها کشوری که با یک سلاح هستهای مورد حمله قرار گرفت، با ارائه قطعنامهای پیشنهادی به شورای امنیت سازمان ملل، از کشورهای متعهد به معاهده «فضایی ماورای جو» خواستند چنین سلاحهایی را توسعه ندهند و از استقرار آنها در فضا خودداری کنند.
لیندا توماس گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت: «هر گونه قرار دادن سلاح هستهای در مدار زمین بیسابقه، خطرناک و غیرقابل قبول خواهد بود.»
آمریکا معتقد است که روسیه در حال استقرار یک جنگافزار هستهای ضد ماهواره در فضا است که انفجار آن میتواند در همه موضوعات از ارتباطات نظامی تا حتی خدمات مسافربری اینترنتی، خرابکاری ایجاد کند.
دولت آمریکا پیش از این، به کنگره و همچنین متحدان خود در اروپا درباره توانمندی استقرار جنگافزارهای هستهای روسیه در فضا، که میتواند یک تهدید بینالمللی به شمار آید، اطلاع داده بود.
روسیه، یکی از طرفهای معاهده « فضایی ماورای جو» سال ۱۹۶۷ که از قراردادن «هرگونه اجسام حامل سلاحهای هستهای یا هر نوع سلاح کشتار جمعی دیگر در مدار زمین» جلوگیری میکند، قبلاً اعلام کرده بود که با استقرار سلاحهای هستهای در فضا مخالف است.
وزیر دفاع روسیه نیز ساخت چنین سلاحی را رد کرده است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دهم اسفند در پارلمان روسیه گفت: مسکو هیچ برنامهای برای استقرار تسلیحات هستهای در فضا ندارد.
اطلاعات مربوط به استقرار سلاحهای هستهای در فضا پس از آن فاش شد که مایک ترنر، نماینده جمهوریخواه و رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا، با صدور بیانیهای غیرمعمول نسبت به یک «تهدید جدی امنیت ملی» هشدار داد.
معاهده «فضایی ماورای جو » که توسط حدود ۱۱۴ کشور از جمله ایالات متحده و روسیه به تصویب رسیده است، استقرار «سلاحهای هستهای یا هر نوع سلاح کشتار جمعی دیگر» در فضا یا استقرار «سلاحها در فضای خارج از جو» را به هر شکل دیگری ممنوع میکند.
«یوکو کامیکاوا» وزیر امور خارجه ژاپن که ریاست جلسه شورای امنیت را بر عهده داشت، گفت که حتی در محیط تقابلی جنگ سرد، رقبا توافق کردند تا اطمینان حاصل کنند که فضای بیرونی صلحآمیز باقی میماند. او گفت که ممنوعیت قرار دادن هرگونه سلاح کشتار جمعی در فضا امروز نیز باید رعایت شود.
سفیر آمریکا گفت: همه طرفهای معاهده باید به ممنوعیت سلاحهای هستهای و سایر سلاحهای مخرب متعهد شوند و ما باید از همه کشورهای عضوی که هنوز طرف آن نیستند بخواهیم بدون تاخیر به آن بپیوندند.
او گفت که ایالات متحده مشتاقانه منتظر تعامل با سایر ۱۵ عضو شورای امنیت "برای ایجاد اجماع در مورد این متن" است.
منبع: ایرنا