رودخانه دز به زلالی شهرت فراوان دارد و کیفیت آب این رودخانه به حدی است که جزء بهترین آبها ازنظر املاح بهشمار میآید.
رودخانه دز بخشی از حوضه کارون به شمار میرود که آب آشامیدنی شهرستان دزفول و برخی از شهرهای جنوبی خوزستان را تأمین میکند و علاوهبر این به واسطه داشتن بستری از قلوهسنگ رودی زلال و بدون گلولای است که بههمین خاطر بوستانها و تفرجگاههای بسیاری در اطراف این رود که از وسط دزفول میگذرد بهوجودآمده است و در روزهای مختلف سال پذیرای شهروندان و میهمانان زیادی است.
همچنین کشاورزی منطقه و دامداری نیز وابسته به آب رودخانه دز هستند و سلامت این آب بر سلامت محصولات کشاورزی و دامی بسیار مؤثر است.
آنچه که تاکنون گفته شد بخشی از تاثیرات رودخانه دز در زندگی مردم شهرستان دزفول و سایر افراد جامعه بود، اما تمامی کاربردهای این رود تاثیر مستقیمی بر سلامت افرادی دارد که بصورت مستقیم و یا غیرمستقیم از آن بهره میبرند؛ پس اعلام خبری مبنی بر ورود ۶۰ درصد فاضلاب خام شهری به این رودخانه شوکه کننده و تلخ است!.
نوری پور رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دزفول در جلسه کارگروه حفاظت کیفی رودخانه دز گفته است: حفاظت از رودخانه دز به عنوان شاهرگ حیاتی و اقتصادی استان میبایستی به صورت مستمر صورت پذیرد و هر گونه غفلتی در این زمینه پیامدهای زیست محیطی و اجتماعی ناگواری برای بهرهمندان بدنبال دارد.
وی در خصوص آخرین وضعیت اتصال فاضلاب تیپ ۲۹۲ زرهی ارتش به شبکه فاضلاب شهری نیز میگوید: علی رغم برخی اقدامات صورت گرفته توسط پادگان ارتش و اداره آبفای شهرستان متاسفانه کماکان این فاضلاب به رودخانه دز جاری بوده و با توجه به مصوبات اخیر کارگروه مذکور ضرورت اجرای هر چه سریعتر تعهدات و وظایف قانونی توسط آن اداره و رفع معضل موجود مورد تاکید قرار گرفت.
نوری همچنین مجددا به وظیفه قانونی اداره آب و فاضلاب در انجام مطالعه و اجرای طرحهای ایجاد و توسعه تاسیسات مربوط به جمع آوری، انتقال، تصفیه و دفع بهداشتی فاضلاب پرداخت و افزود: قریب به ۶۰ درصد از فاضلاب شهری دزفول از جمله زیبا شهر، بخشهایی از کوی حافظ، فاضلاب خروجی جنب پارک مهرگان و نیز گاو میش آباد غربی و شرقی همچنان به صورت خام به رودخانه دز وارد میشود که این موضوع علاوه بر خطرات بهداشتی فراوان، نگرانی دوست داران محیط زیست را به دنبال داشته است.
خانم عزیزی که عصر یکی از همین روزهای بهاری در بوستان ساحلی پارک رعنا دزفول همراه با خانوادهاش در کنار رودخانه مشغول تفریح بود، گفت: یکی از تفریحات ما مردم دزفول و حتی مسافران این شهر در ایام تابستان شنا کردن در آب رودخانه است که اگر این حجم از فاضلاب وارد رودخانه میشود قطعا سلامت مردم به طور جدی تهدید میشود.
او ادامه میدهد: پسر من الان در آب همین رودخانه مشغول شنا کردن است و حداقل آسیبی که میتواند به او وارد شود، ابتلا به بیماریهای پوستی است و این موضوع برای من نگران کننده است.
آقای طحان که در کنار رودخانه ایستاده است و مشغول ماهیگیری است نیز در خصوص این موضوع میگوید: چند سالی است که بازنشسته شدهام و اکثر اوقات مشغول ماهیگیری و فروش آنها به دوستان و آشنایان هستم؛ این ماهیها در آب رودخانهای پرورش یافتهاند که گفته شده بیش از نیمی از فاضلاب شهری درون آن ریخته میشود.
او میگوید: مردم از ماهی که در این رودخانه پرورش یافتهاند و محصولات کشاورزی که از آب رودخانه دز تولید میشوند تغذیه میکنند. در روستاهای پایینتر مردم به پرورش گاومیش و تولید محصولات لبنی مشغول هستند که در بازار شهر و کشور توزیع میشود؛ این دامها از آب رودخانه دز تغذیه میشوند.
آقای حکمت که چند قدم آن طرفتر شنونده گفتگوی ما بود، به این بحث وارد شد و گفت: در کنار این موضوعاتی که گفته شد از همه مهمتر آب شرب شهرستان و دیگر شهرهای استان است که از آب رودخانه دز تامین میشود.
او ادامه میدهد: مسئله ورود فاضلاب به رودخانه دز سالهاست مطرح میشود و شنیده شده بود که در دست پیگیری و رفع است. انتظار میرفت مسوولان از جمله آبفا دزفول با فوریت آن را حل کنند.
به هیچ عنوان ۶۰ درصد فاضلاب وارد رودخانه نمیشود
حسین سعادتی فر مدیر آبفای دزفول اظهار کرد: طی بازدیدهای متعدد و کارشناسیهای دقیق صورت گرفته به هیچ عنوان ۶۰ درصد فاضلاب به رودخانه دز سرازیر نمیشود.
وی با بیان اینکه در شهر دزفول در دو نقطه کوی زیباشهر و پارک مهرگان بعد از پل غدیر فاضلاب سنتی وارد رودخانه دز میشود، افزود: در این دو نقطه از طریق جداول روباز سنتی شهرداری فاضلاب به سوی رودخانه دز هدایت میشود لذا وظیفه پاسخگویی در این خصوص بر عهده آبفا نیست.
سعادتیفر با تاکید بر اینکه در غرب رودخانه دز هیچگونه ورودی فاضلابی وجود ندارد، تصریح کرد: طی بازدیدهای متعدد کارشناسان آبفا و تکنسینهای پادگان زرهی ایستگاه پمپاژ فاضلاب و خطوط انتقال به صورت کامل بر مدار بهره برداری بوده و تاکید میشود با اجرای پروژهای در سال گذشته به ارزش ۵۰ میلیارد ریال دیگر به هیچ عنوان فاضلابی به غرب رودخانه دز وارد نمیشود.
یک کارشناس شهرداری گفت: در مناطق زیباشهر و پارک مهرگان دزفول فاضلاب شهری ایجاد نشده است و آبهای سطحی و فاضلابهای خانگی وارد جداول روباز شهرداری شده و به رودخانه هدایت میشوند. اداره آب و فاضلاب وظیفه دارد فاضلابهای خانگی را جمع کند تا به کانالهای ایجاد شده برای دفع آبهای سطحی وارد نشوند.
علیرضا خردمند فرماندار ویژه شهرستان دزفول هفته گذشته نیز با اشاره به مشکلات زیست محیطی ایجاد شده برای رودخانه دز و برداشت آب غدیر از این رودخانه گفته بود: در سفر استاندار خوزستان به شهرستان که طی روزهای گذشته انجام شد، شرکت آب و فاضلاب استان متعهد شد طرح کامل فاضلاب زیباشهر دزفول به منظور جلوگیری از ورود فاضلاب به رودخانه دز را به قید فوریت عملیاتی کند.
منبع:فارس
چطور نباید سیستم فاضلاب کشی پیشرفته آیی داشت و یکی از بهترین آبهای جهان را با گذر از تنها یک شهر به آلودگی و نابودی نکشاند