در برنامه بالاتر موضوع تکمیل زیرساخت شهرکهای صنعتی مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و نظرات مختلف بررسی شد. آقای ابراهیمی معاون فنی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و آقای ولیپور مدیرعامل شهرک صنعتی شمس آباد به سوالاتی پاسخ دادند.
ولی پور گفت: زیرساخت در شهرک صنعتی دو بخش است یک مورد زیرساختهایی که متولی ایجاد آن شرکت شهرکهای صنعتی است و مورد دیگر زیرساختهایی است که توسط وزارتخانههای دیگر باید ایجاد شود. در دسته اول بر اساس برنامه ریزی ها، بخشی از زیرساختهایی که تدوین شده اجرایی میشود و اگرچه کمبودهایی در این بخش وجود دارد، اما نظاممند است.
او افزود: عمده چالشی که در شهرکهای صنعتی دارند در دسته دوم زیرساختها قرار دارد. به عنوان مثال در شهرک صنعتی شمس آباد، وزارت نیرو ۶۰۰ مگاوات تعهد داده است، اما بر اساس آخرین گزارش ظرفیت ایجاد شده در حدود ۲۵۰ مگاوات است. مشکل قطعی برق مهمترین مشکل شهرکهای صنعتی است. سال گذشته قطعی برقهای نظاممند که از اواسط خرداد آغاز میشود و تا اواخر شهریور ادامه دارد را دو روز در هفته تجربه کردیم.
این صنعتگر ادامه داد: در طی این چهارماه حدودا یک ماه شهرکهای صنعتی نتوانستند فعالیت داشته باشند و در شهرکی مثل شمس آباد، هزینه پرداختی کارفرما به کارگرانی که به دلیل قطعی برق نتوانستند کار کنند، ۶۰۰ میلیارد تومان بود.
ابراهیمی گفت: قسمتی از تعهداتی که سازمان صنایع کوچک میتواند انجام دهد، بر اساس برنامه زمانبندی، نیاز واحدهای صنعتی را برطرف کردیم. اما آن بخش از کار که به صورت مشترک باید اقداماتی انجام شود، تا میزان مطلوب فاصله داریم. ما ۸۶۰ شهرک و ناحیه صنعتی در کشور داریم. نیمی از این مقدار در گروه شهرکهای تقاضا محور قرار دارند و زیرساختهای اولیه ایجاد شده است.
او ادامه داد: با توانیر ۱۲۴ تفاهم نامه در سطح کشور داریم که بر اساس آن ۵ هزار مگاوات به ظرفیت شهرکهای صنعتی اضافه میشود. ۹.۲ هزار میلیارد تومان اعتباری بوده که در سالهای گذشته برای تکمیل پستهای برق پیش بینی شده بود؛ اما با توجه به تورم این پروژهها سرمایه بیشتری نیاز دارند که در بودجه وزارتخانهها نمیگنجد و به معنای دیگر بسیاری از خدمات این دستگاهها به دلیل نبود اعتبار به عقب افتاده است.
ولیپور گفت: سهم بخش صنعت از مصرف آب کشور ۲ درصد است که لزوم آب شیرین هم نیست، اما سهم بخش کشاورزی ۹۸ درصد است. با ۱۵۰ لیتر آب در ثانیه که در اختیار شهرک صنعتی شمس آباد قرار گرفته ۴۵ هزار اشتغال ایجاد شده است.
ابراهیمی نیز در این باره گفت: به ازای هر لیتر آبی که در شهرکهای صنعتی مصرف میشود در استانهای مختلف کشور از ۵۰ تا بیش از ۱۰۰ مورد اشتغال زایی انجام میشود. البته صنایع بزرگ نیز با بهره گیری بازچرخانی آب باید نیاز خود را به حداقل برسانند.
او افزود: ۹۲ نقطه در کشور در مجاورت و داخل شهرکهای صنعتی برای استقرار نیروگاههای خورشیدی پیشبینی کردیم. ۱۶ نقطه در هفت استان کشور و یک شهرک تخصصی را در برنامه داریم. برنامه ما این تا پایان سال این ۹۲ نقطه به شرایط واگذاری برسیم.