در گفتگوی ویژه خبری موضوع سیل اخیر در استان سیستان و بلوچستان مورد بررسی قرار گرفت و آقای بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب به سوالاتی پاسخ داد.
بزرگ زاده گفت: دو دسته از اقدامات در سیل اخیر انجام شد. اولا به منظور مدیریت سیلاب نیاز به زیرساخت داریم و طی سالیان گذشته اقداماتی مانند سدسازی باید انجام شود تا بتوانیم با کمک پروژهها و سدها پدیدههای حدی اقلیمی را مدیریت کنیم. اما وجود سدها هم کافی نیست و باید مدیریت سیلاب انجام شود.
او افزود: در حوادث طبیعی اخیر، پهنه بارشی وسیعی داشتیم. کاری که سدها به ویژه سد کهیر انجام دادند این بود که حجمی از سیلاب توسط آنها مهار شد. به عبارتی سیلابهای بالادست سد که بارشهای اصلی آنجا بود را به تاخیر انداختند تا سیلابهای پایین دست به طور نسبی فروکش کند و بعد سیلابهای بالادست برسد. به معنای دیگر از هم افزایی دو پیک سیلاب جلوگیری شد.
بزرگ زاده ادامه داد: اقدام دیگری که از طریق سدها انجام شد این بود که پیکسایی صورت گرفت. وقتی سیلی با شدت فراوان در یک رودخانه با حجم کم حرکت میکند، به یک باره در محدوده وسیع سد قرار میگیرد، فرصتی برای کاهش شدت آن پیدا میشود. به عنوان مثال دِبی ورودی به سد کهیر که بیش از ۹ هزار مترمکعب در ثانیه بوده، این دبی در لحظه خروج از سد، به ۱۵۰۰ مترمکعب در ثانیه کاهش پیدا کرد.
سخنگوی آب با اشاره به وقوع سیلاب در دیگر کشورها گفت: این درحالی است که همین جبهههای بارشی در کشور عمان کشته داشته است و حتی کشورهای مدرن مانند امارات نیز در خدمات زیرساختی با مشکل مواجه شده اند. اگر زیرساختهای پروژهای و سدها ایجاد نشده بود، فاجعه بزرگی رخ میداد. سد کهیر در همین دو سیلاب گذشته تمام هزینههایی که برای آن شده بود را برگرداند.
او در خصوص ذخیره آب ناشی از سیلابهای اخیر گفت: عمدتا سدهای سیستان و بلوچستان پر هستند و این آب الان باید برای مصارف مردم در بخش کشاورزی و شرب استفاده شود. در بلوچستان جنوبی از آبهای سطحی و شیرین سازی آب دریا تامین آب انجام میشد، اما اکنون دیگر کمتر نیاز به این بخش وجود دارد و منطقهای که تحت پوشش سدها هستند برای دوره حدودا ۴ ساله مشکلی برای تامین آب شرب و کشاورزی وجود ندارد.