جواد کریمیثابت در نشست خبری نخستین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای ۲۰۲۴ گفت: این کنفرانس، نشاندهنده بلوغ فناوری هستهای در کشور است؛ سال گذشته در جریان دیدار کارکنان صنعت هستهای با مقام معظم رهبری؛ ایشان بر گسترش همکاریهای بینالمللی با کشورهای همسو تاکید کردند که این موضوع در سازمان انرژی اتمی ایران هدفگذاری شد.
وی افزود: با توجه به برنامهریزیهای انجام شده، انجمن هستهای ایران پس از ۲۹ دوره کنفرانس هستهای در سطح ملی، شرایط را برای برگزاری نخستین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای مهیا دانست که در این زمینه شاهد استقبال بسیار خوب داخلی و خارجی برای حضور در کنفرانس هستیم.
رییس انجمن هستهای ایران ادامه داد: حدود ۵۸۰ مقاله به دبیرخانه کنفرانس ارسال شد که با داوریهای دقیق توسط اساتید بیش از ۵۰ دانشگاه کشور، این آثار بررسی شدند. حدود ۴۲۰ مقاله پذیرفته شده که بهصورت شفاهی و پوستر ارایه میشوند.
وی ادامه داد: ۵۰ دانشمند از پنج قاره جهان میهمان نخستین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای هستند. بیش از ۸۰ سخنران از دانشگاهها، صنعت هستهای ایران و نیز خارج از کشور در ۱۶ میزگرد علمی و پنلهای تخصصی به ارایه سخنرانی میپردازند. سطح استقبال از سایر کشورها بسیار خوب بوده بهطوریکه بیش از ۵۰ نفر از سخنرانان را افراد خارجی تشکیل میدهند.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران با بیان اینکه در نخستین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای، مقالات به دو شکل شفاهی و پوستر ارایه میشود، توضیح داد: این کنفرانس در ۱۳ محور برگزار و نیز محتواها در ۴ چارچوب ارایه خواهد شد بهطوریکه چارچوبهای در نظر گرفته برای این کنفرانس شامل سخنرانیهای علمی، ارایه مقالات بهصورت سخنرانی، ارایه مقالات بهشکل پوستر است و در حاشیه این کنفرانس نمایشگاه آخرین دستاوردهای فناوری هستهای برپا میشود و به ارایه آخرین دستاوردها و اطلاعات میپردازیم.
کریمیثابت با بیان اینکه مواردی نظیر چرخه سوخت، کاربرد پرتوها، تغییرات اقلیمی به عنوان موضوعی جدید و حکمرانی هستهای به محورهای این کنفرانس افزوده شده است، گفت: این کنفرانس بستر مناسبی را برای حضور صنعت هستهای و نیز دانشجویان حوزه هستهای فراهم کرده و تلاش شده است تا دانشجویان دانشگاهها، اساتید صنعت هستهای و نیز علاقهمندان با آخرین پژوهشهای هستهای ایران آشنا شوند.
استقبال و حمایت آژانس از برگزاری رویدادهای علمی بینالمللی
رییس مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران عنوان کرد: ۲ سال پیش و در حاشیه کنفرانس ملی هستهای، موضوع برگزاری این کنفرانس در حضور مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و با همکاری این آژانس مطرح شد که آیین گشایش نخستین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای با حضور مسوولان داخلی و نیز مدیرکل این آژانس برگزار میشود.
کریمیثابت با اشاره به وظایف آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: وظایف آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حمایت از رخدادهای بینالمللی برای توسعه علوم هستهای است، بنابراین آژانس از برگزاری این رویداد استقبال گستردهای داشت و حضور رافائل گروسی در مراسم افتتاحیه مهر تاییدی بر حمایت آژانس از رخدادهای علمی بینالمللی است. مشکلات کنونی جهانی نیازمند راه حلهای جهانی است برگزاری رخدادهای بینالمللی یکی راه حلها محسوب میشود.
رییس مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران درباره چگونگی حمایتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برگزاری رویدادهای علمی بیان کرد: موضوع برگزاری نخستین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای ۲ سال قبل و در حاشیه برگزاری بیست و نهمین کنفرانس ملی هستهای ایران به مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشنهاد شد که مورد استقبال قرار گرفت و وعده و قول همکاری از سوی آژانس داده شد.
وی افزود: خوشبختانه تا کنون که در آستانه برگزاری این کنفرانس در اصفهان هستیم، آژانس در این زمینه همکاریهای بسیار خوبی با انجمن هستهای ایران داشته و از حضور همکاران وسخنرانان علمی حمایت کرده و انشاءالله این همکاریها ادامه خواهد داشت و امیدوارم هر ۲ سال یکبار شاهد برگزاری کنفرانسهای بینالمللی علوم و فنون هستهای در ایران باشیم.
وی درباره ضرورت و اهمیت برگزاری این کنفرانس در سطح بینالمللی عنوان کرد: کشور ما با ۵۰ سال سابقه در حوزه هستهای و نیز طی کردن فراز و نشیبهای فراوان، اکنون از نظر علم و فناوری به جایگاهی رسیده که کاملا قادر است با بسیاری از کشورهای دنیا مراوده علمی در زمینه هستهای داشته باشد.
کریمیثابت ادامه داد: نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد، کشورهای همسو و عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند که از نظر فناوری هستهای یا از کشور ما عقبتر بوده و یا اصلا به این عرصه ورود نکردهاند. با توجه به نگاهی که جمهوری اسلامی همیشه نسبت به تعهدات بینالمللی خود داشته و نیز همکاری با کشورهای همسو، مقرر شد تا کنفرانس بینالمللی محلی برای آشنایی و آگاهی از آخرین دستاوردهایی که در کشور ما به دست آمده، باشد تا شبکه علمی که مورد نیاز است، شکل بگیرد و به کار بپردازد.
نمایشگاه آخرین دستاوردهای صنعت هستهای، نشانه بلوغ فناوری هستهای در ایران
وی با اشاره به برپایی نمایشگاه آخرین دستاوردهای صنعت هستهای در حاشیه کنفرانس گفت: در حاشیه این کنفرانس سه روزه، نمایشگاه آخرین دستاوردهای صنعت هستهای نیز برپا میشود و باید گفت برگزاری این کنفرانس و نمایشگاه دستاوردهای این صنعت را میتوان نشان از بلوغ فناوری هستهای ایران دانست.
رییس انجمن هستهای ایران با اشاره به حمایتهای فراوان سازمان انرژی اتمی ایران بهمنظور برگزاری این کنفرانس بینالمللی خاطرنشان کرد: دلیل برگزاری این کنفرانس در اصفهان این است که این شهر دارای ظرفیت بالایی برای موضوعات هستهای است. همچنین اصفهان یک شهر تاریخی و جذاب است که تمدنی بسیار تاریخی و قدیمی دارد بنابراین با توجه به این دو مولفه، اصفهان شهری مناسب برای برگزاری این کنفرانس در نظر گرفته شد.
گفتنی است این کنفرانس از ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشتماه و با محوریت کاربرد پرتوها، راکتورهای هستهای، فیزیک هستهای و شتابدهندههای ذرات، اندازهگیری تشعشعات، انرژی همجوشی و پلاسما، چرخه سوخت هستهای ایزوتوپهای پایدار و رادیو اکتیو، ایمنی و امنیت هستهای، کشاورزی هستهای، فناوری کوانتمی، آموزش هستهای، حکمرانی هستهای و تغییر اقلیم و نقش انرژی هستهای در اصفهان برگزار میشود.