لیلا عربنژاد بیان کرد: ۱۶ اردیبهشت در ایران و پنج می، در جهان به نام روز ماما ثبت شده است، اهمیت این شغل با تولد انسان شروع میشود، همه ما بهطورقطع با ماما سروکار داشتیم، در بحران جمعیتی حال حاضر کشور که به تعبیر حضرت آقا ابر چالش جمعیتی است، ایران پیش از هر زمانی به ماما نیاز دارد.
وی افزود: اگر بخواهیم بحران جمعیتی را حل کنیم، به طور حتم باید نقش ماما در کشور پررنگ و پررنگتر شود، کمااینکه در حال حاضر هم بیشتر بار ناشی از افزایش جمعیت را ماماها به دوش میکشند.
رئیس اداره مامایی زاهدان یادآور شد: سیستان و بلوچستان بالاترین موالید کشوری را دارد، طبق آمار ده درصد موالید کشور در این استان پهناور اتفاق میافتد و این در حالی است که جمعیت ما نسبت به کل کشور ۳/۵ تا حداکثر ۴ درصد بیشتر نیست؛ اما چندین برابر میانگین کشوری، نرخ رشد جمعیت داریم و این نشان میدهد پرکارترین ماماهای کشور در استان سیستان و بلوچستان مشغول خدمت هستند.
وی تصریح کرد: هر ماما یک سفیر برای جوانی جمعیت است که شغل و نقش آنها مقدس است، همانطور که با آمدن نام مادر، واژههای مقدس شکیبایی، عشق و ایثار در ذهنها تداعی میشود، خداوند هم بهخاطر آفرینش انسان خودش را احسن الخالقین معرفی کرده و به خود آفرین گفته است، یک مادر هم با بهدنیاآوردن یکی دیگر از مخلوقات برتر خدا تابعی از این احسن الخالقین است.
لیلا عربنژاد در ادامه گفت: ماما در امتداد احسن الخالقین بودن خداوند در بهدنیاآوردن اشرف مخلوقات کمک میکند و نویدبخش یک زندگی تازه است و نقش بسیار حساسی در حوزه بهداشت و درمان دارد.
مقام مسئول در خصوص حوزه مامایی اظهار کرد: ماماها در حوزههای مختلف بهداشت، درمان، آموزش و پژوهش در حال فعالیت هستند که در استان ما باتوجهبه نرخ بالای جمعیت و همجواری با کشورهای افغانستان و پاکستان که آمار بالای موالید و شاخصهای بهداشتی پایینی دارند کار ما خیلی سختتر است.
وی تشریح کرد: مادرهای باردار نیازمند مراقبتهای ویژه و مریضهای ویژه در استان ما بیشتر از سایر شهرها هستند، بستر فرهنگی ما هم بهگونهای است که زادوولد زیاد است و مناطق صعبالعبور و پراکندگی جمعیت داریم و این موارد باعث میشود که حوزههای مامایی در این استان مسئولیت بسیار سختی را حامل باشند.
رئیس اداره مامایی با اشاره به آمار زیاد مرگومیر مادران باردار در این استان افزود: علیرغم آمار بسیار بالای مرگومیر سالهای اخیر در این استان، کاهش ۲۵ درصدی مرگومیر مادران باردار در سال ۱۴۰۲ خبر از افتخارآمیز بودن حرفه ماماها داده است که حتی با افزایش مادران نیازمند مراقبتهای ویژه و با افزایش موالیدی که داشتیم توانستیم شاخص را کاهش دهیم و این دستمریزاد دارد برای ما و افتخار بزرگی برای جامعه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان است.
وی اذعان کرد: باتوجهبه سختی کار در سیستان و بلوچستان در حال حاضر تعرفهگذاری مامایی به دانشگاه ابلاغ شده و تعرفهگذاری مامایی یعنی اینکه خدمات ارزشگذاری نسبی شود و متأسفانه در قانون تعرفهگذاری، گروه مامایی آن طور که بایدوشاید زحماتشان دیده و ارزشگذاری نشده است.
عربنژاد خاطرنشان کرد: برای مادری که در پروسه زایمان قرار میگیرد تعرفهای تعریف شده است که دور از واقعیت است و با زحمات ماما همخوانی ندارد، از دولت و سیاستگذاران در سطح کلان کشور خواستار هستیم که تعرفهگذاری مامایی را واقعی کنند، یعنی بهگونهای تعرفه انجام زایمان و استرس ماما را در نظر بگیرند و با سایر بخشها مقایسه نکنند؛ زیرا با آمار بالای استان بحث زیر ساختها موضوع مهمی است.
وی با تأکید بر افزایش و توسعه بلوکهای زایمانی افزود: باید فضای فیزیکی را افزایش دهیم، یکی از مشکلاتی که در بعضی بیمارستانها داریم این است که با یکسوم فضای فیزیکی مورد انتظار در حال ارائه خدمات هستیم و این کار را خیلی سختتر میکند و در کیفیت کار اثرگذار است و شایسته گروه مامایی و حتی مردم نیست و خیلی خوب است که این زیر ساختها توسعه پیدا کند.