مرتضی گراوند مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا با اشاره به توقف دو دههای انجام کاوشهای باستان شناسی در معبد آناهیتا، گفت : طی سالهای ۱۳۴۰ تا اواخر دهه ۷۰، چهار تیم باستان شناسی در چهار بازه زمانی به انجام فعالیتهای باستان شناسی در معبد آناهیتا پرداختند.
وی افزود: تا پیش از آن معبد آناهیتا در زیر انبوهی از واحدهای مسکونی، مغازهها و نخالههای ساختمانی مدفون شده بود که با تلاشهای صورت گرفته بخش زیادی از این واحدها تملک شد و محوطه کنونی این اثر تاریخی نمایان شد.
مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا با بیان اینکه از اواخر دهه ۷۰ تاکنون کاوشهای باستان شناسی در معبد آناهیتا متوقف شده، تصریح کرد: در سالهای اخیر رایزنیها و پیگیریهای زیادی انجام دادیم تا بتوانیم برای این محوطه باستانی اعتباراتی جذب کرده و کاوشهای باستان شناسی را در آن ادامه دهیم.
وی تاکید کرد: خوشبختانه به دنبال این پیگیری ها، اداره کل پایگاههای ملی و جهانی وزارت میراث فرهنگی ۱.۷ میلیارد تومان اسناد خزانه را برای ادامه مطالعات و کاوشهای باستانشناسی در معبد آناهیتا اختصاص داده است.
گراوند ادامه داد: با این اعتبارات طلسم دو دههای کاوشهای باستان شناسی در معبد آناهیتا شکسته خواهد شد و میتوانیم بخش دیگری از زوایای پنهان این اثر باستانی پر رمز و راز را نمایان کنیم.
وی با بیان اینکه اعتبارات اجرای مطالعات و کاوش باستان شناسی در معبد آناهیتا امروز (۱۷ اردیبهشت) به استان ابلاغ شده، افزود: پروپوزال طرح آماده شده و طی روزهای آینده آن را به تهران ارسال خواهیم کرد و پیش بینی میشود که در خرداد ماه بتوانیم کاوشهای باستان شناسی را در معبد آناهیتا پس از ۲۰ سال از سر بگیریم.
مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا در خصوص برنامه ریزی صورت گرفته برای اجرای مطالعات و کاوشهای باستان شناسی در معبد آناهیتا گفت: با این اعتبار دو برنامه را در دستور کار قرار دادهایم که یکی از آنها مطالعات ژئوفیزیکی برای شناسایی برخی عناصر همچون ساختار معماری در معبد است که در حال حاضر ابهاماتی دارد و باید آنها را شناسایی کنیم.
وی با بیان اینکه برنامه اصلی اجرای کاوش باستانی شناسی در محوطه معبد آناهیتا است، افزود: طبق برنامه ریزی صورت گرفته این بخش از کاوش باستان شناسی را روی هسته اصلی (مرکز) محوطه معبد یعنی سکوی دوم آن انجام خواهیم داد که وضعیت آشفتهای دارد و باید ابهامات آن را برطرف کنیم.
گراوند اضافه کرد: قطعاً رفع ابهامات این بخش از محوطه معبد آناهیتا با انجام یک فصل کاوش باستان شناسی امکانپذیر نیست و حجم کاوش زیادی را میطلبد و نیاز به ادامه کار در فصلهای بعدی دارد.
وی اضافه کرد: براساس رایزنیهای صورت گرفته با پژوهشکده باستان شناسی وزارت میراث فرهنگی، یک تیم باستان شناسی ایرانی کار کاوش در معبد آناهیتا را انجام خواهند داد.
به گفته این مسئول، با اجرای کاوشهای باستان شناسی طی بازه زمانی چهار تا پنج ساله میتوان بخش مهمی از ابهامات معبد آناهیتا را برطرف کرد و بخش زیادی از آن را از زیر انباشت خاک و نخالههای ساختمانی نمایان کرد.
مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا یادآورشد: در حال حاضر عمده ابهامات باستان شناسی در معبد آناهیتا مربوط به ضلع شمالی و بخش مرکزی آن است. باوجود اینکه در بخش جنوبی ابهاماتی وجود دارد، اما طی دهههای گذشته قسمتهایی از این بخش کاوش و مشخص شده است.
وی خاطرنشان کرد: پس از اجرای کاوشهای باستان شناسی، برنامه بعدی مرمت و حفاظت از سازههایی است که به دنبال این کاوشها مشخص شده اند که در این زمینه برنامه ریزی لازم انجام شده، اما اعتبارات کافی و به موقع لازم دارد.
گراوند با بیان اینکه وزارت میراث فرهنگی و اداره کل پایگاههای ملی و جهانی، معبد آناهیتا را در اولویت پروژههای باستان شناسی قرار داده، افزود: اکنون که توجه وزارت میراث فرهنگی به این بنای باستانی معطوف شده، از مسئولین استانی نیز انتظار میرود نگاه ویژهای به این اثر باستانی داشته باشند.
وی تاکید کرد: طی دهههای گذشته حق زیادی از معبد آناهیتا ضایع شده و اکنون که وزارت میراث فرهنگی به آن توجه کرده، استان نیز باید به آن به عنوان یک اولویت نگاه کند تا روند کاوشهای باستان شناسی در معبد ادامه یابد.
مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا خاطرنشان کرد: معبد آناهیتا در دهه ۵۰ جزو پنج پروژه اولویت دار باستان شناسی در کشور به شمار میرفت و حتی اهمیت آن باعث شد تا در سالهای گذشته در فهرست موقت ثبت جهانی قرار گیرد، لذا باید مسئولین توجه خود را به این اثر معطوف کنند.
وی اظهار امیدواری کرد، شروع کاوشهای باستان شناسی در معبد آناهیتا شروعی برای توجه بیشتر به این اثر تاریخی، رونق گردشگری آن و تاثیر آن روی اقتصاد مردم محلی باشد .