بهنام روندی مسئول بیماریهای خاص معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه گفت : از سالهای دور چهار بیماری خاص اصلی شامل هموفیلی، تالاسمی، دیالیز و ام اس تحت حمایت وزارت بهداشت بودهاند، اما در سالهای اخیر این بیماریها به ۱۰۷ گروه تحت عنوان بیماریهای صعبالعلاج و نادر افزایش یافته است.
وی عنوان کرد: تعداد برخی بیماریها همچون هموفیلی و تالاسمی با غربالگری پیش از ازدواج ثابت مانده، اما سایر بیماریهای صعبالعلاج اکتسابی در حال افزایش هستند و حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار نفر بیمار خاص و صعبالعلاج تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان حضور دارند.
روندی با اشاره به اینکه در کشور ما عمده هزینههای درمان بیماران خاص با کمک سازمانهای بیمه گر و وزارت بهداشت رایگان است گفت: بیمارانی که به معاونت درمان مراجعه میکنند با ارائه مدارک مثبته بیماری به سازمانهای بیمه گر پایه معرفی و بعد از تأیید در کمیسیون در سامانه بیمه، کد ملی این افراد نشان دار میشود و دفترچه درمانی آنها از حالت عادی به خاص تغییر میکند و پوشش بیمهای صد درصدی میشوند.
مسئول بیماریهای خاص دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه افزود: از سال ۱۴۰۱ صندوقی برای حمایت از بیماران خاص در سازمان بیمه سلامت تشکیل شد که با بودجه در نظر گرفته شده علاوه بر اینکه هزینههای درمانی بیماران رایگان شده، هزینههای جانبی بیماران نیز شامل تجهیزات پزشکی و مواد مصرفی غیردارویی با ارئه فاکتورهای معتبر قابل پرداخت است.
وی در پاسخ به انتقادهای موجود در زمینه کمبود داروهای بیماریهای خاص از جمله انسولین قلمی عنوان کرد: در چند سال اخیر وزارت بهداشت برای هر بیماری یک پروتکل درمانی تعریف کرده و هر بیماری داروهای اصلی مورد نیازی دارد که از طرف شرکتهای بیمه پوشش داده میشوند.
روندی افزود: داروهای تولید داخل مشکلی از نظر دسترسی ندارند، اما برخی از داروهای وارداتی که به طور عمده نمونه داخلی هم دارند به دلیل تحریمها گاهی با کمبود مواجه میشوند که البته این مشکل نیز مربوط به سراسر کشور است و در هر صورت نمونه داخلی در دسترس بیماران قرار دارد.
وی عنوان کرد: داروخانه بیماریهای خاص در بیشتر استانها در مرکز استان قرار دارد و داروهای ضروری و اورژانسی در بیمارستانها توزیع میشود، اما داروهایی که به صورت دورهای و ماهانه و سرپایی تجویز میشود تنها در داروخانههای دولتی در مرکز استان قرار دارند.
روندی با بیان اینکه غیر از مرکز استان در شهرستان سنقر و کلیایی نیز داروخانه بیماریهای خاص راهاندازی شده است گفت: برنامه ریزی شده یک شعبه از داروخانههای دولتی در هر شهرستان دایر شود که بیماران خاص مجبور به مراجعه به مرکز استان نباشند.
مسئول بیماریهای خاص و صعبالعلاج دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه در رابطه به نبود بخش دیالیز در شهرستان دالاهو عنوان کرد: بیماری دیالیزی از مشکلات اصلی کشور است و با توجه به افزایش بیماران دیالیزی بخشهای دیالیز یک بخش ویژه محسوب میشود و باید زیرمجموعهای از بیمارستان باشند.
وی گفت: در ۱۴ شهرستان استان که دارای بیمارستان هستند بخش دیالیز نیز فعال است، اما بیمارستان دالاهو در حال تکمیل است و به محض تکمیل، بخش دیالیز آن راه اندازی خواهد شد .