سخنگوی شورای نگهبان:

شورای نگهبان مستقل است و فراجناحی عمل می‌کند

طحان نظیف درخصوص اینکه آیا توصیه‌های بیرونی می‌تواند اثری بر رأی نهایی اعضای شورای نگهبان بگذارد، گفت: خیر؛ شورا کاملاً مستقل است.

رسانه KHAMENEI.IR در گفت‌وگو با هادی طحان‌نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، به بررسی و تشریح روند احراز صلاحیت نامزد‌های انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری پرداخته است. طحان‌نظیف می‌گوید مبنای تشخیص صلاحیت فقط یک خط‌کش دارد و آن ضوابط قانونی است.

سوال: در دوره چهاردهم انتخابات ریاست جمهوری، از بین افرادی که برای ثبت‌نام به وزارت کشور مراجعه کرده بودند، در حدود هشتاد نفر از داوطلبان شرایط اولیه را برای ثبت‌نام جهت نامزدی ریاست جمهوری دارا بوده‌اند. چه فرایندی طی شد تا شورای نگهبان صلاحیت‌های داوطلبان نامزدی در این دوره از انتخابات را بررسی کند؟

هادی طحان‌نظیف در پاسخ به این سوال گفت: همه هشتاد نفری که داوطلب نامزدی در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری بودند، در صحن شورا پرونده‌شان طرح و بررسی شد.

وی افزود: ابتدا گزارشی درباره سوابق و خصوصیات هریک از داوطلبان داده می‌شد و پس از آن استعلام‌هایی هم که درباره افراد انجام شده بود، طرح می‌شد. سپس اعضای شورای نگهبان بر اساس شناخت و اطلاعاتی که داشتند، به صورت مستقل نظرات خود را بیان می‌کردند. در نهایت نیز رأی‌گیری می‌شد.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: بر اساس قانون، وظیفه‌ی سنگینی برعهده‌ی اعضای شورای نگهبان گذاشته شده است؛ لذا مباحث کاملاً جدی انجام شد. پس از انجام مباحثات، داوطلب باید هفت رأی احراز از اعضای شورا کسب می‌کرد تا گفته شود احراز صلاحیت در مورد آن شخص صورت گرفته است. اگر آراء حتی یک عدد کمتر می‌شد یعنی شش نفر رأی مثبت می‌دادند، احراز صلاحیت صورت نمی‌گرفت.

 سوال: نحوه تشخیص صلاحیت و احراز آن برای اعضا چگونه است؟ آیا توصیه‌های بیرونی اثری می‌تواند بر رأی نهایی بگذارد؟

طحان نظیف در پاسخ به این سوال اظهار کرد: خیر هیچ کدام از اعضای شورای نگهبان با توصیه و مباحثی از این دست، نظرش تغییر نمی‌کند. شورا کاملاً مستقل است. اعضا ممکن است داده‌های مختلفی دریافت کنند؛ استعلام است، مباحثه است، نکات است، پرونده هم مطالعه می‌شود، اما در نهایت هر شخص بین خودش و خدای خودش بر اساس مستندات و سوابق گفته شده به جمع بندی می‌رسد و آن تشخیصی را که قانون برعهده‌اش گذاشته است، انجام می‌دهد.

سخنگوی شورای نگهبان افزود: مبنای تشخیص یک خط‌کش مهم دارد و آن ضوابط قانونی است. مبنای ما در شورای نگهبان قانون است و بر مبنای آن رأی‌گیری انجام می‌شود. رأی‌گیری به صورت مخفی بود؛ بدین معنا که اسامی در برگه‌های رأی مخفی نوشته می‌شد و هر یک از اعضا، گزینه‌ی احراز صلاحیت یا عدم احراز صلاحیت را انتخاب می‌کردند و در نهایت شمارش آرا صورت می‌گرفت.

وی گفت: این فرایند در خصوص هر ۸۰ نفر طی شد؛ حتی یک نفر از این ۸۰ نفر نبود که این فرایند در موردش طی نشود و اتفاق نیفتد. تمام تلاش شورا این بود که کار در نهایت صحت، دقت و اتقان و البته با مقداری تسریع انجام شود که فرصت برای تبلیغات انتخاباتی وجود داشته باشد.

سوال: آیا در احراز صلاحیت‌ها و بررسی صلاحیت‌های نامزدها، مصلحت‌سنجی هم اثر دارد؟

سخنگوی شورای نگهبان گفت: شورای نگهبان یک جمع تخصصی است و مبنایش قانون است. مصلحت‌سنجی به آن معنایی که گفته می‌شود، راهی در شورا ندارد. مبنا آن چیزی است که در قانون ذکر شده است. در مورد شرایط داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری ما با اصل ۱۱۵ قانون اساسی مواجه هستیم که تأکید دارد نامزد‌های ریاست جمهوری باید از میان رجال مذهبی و سیاسی باشند و برخوردار از شرایطی مانند مدیر و مدبّر بودن باشند.

وی افزود: تلاش تک‌تک اعضای شورای نگهبان این بود، در مورد آن شخصی که می‌خواهند رأی بدهند این اوصاف را احراز کنند لذا مصلحت‌سنجی به معنای اینکه کسی شرایط را نداشته باشد و احراز صلاحیت شود، صورت نگرفت. مبنا قانون و احراز شرایط قانونی است که به وسیله تشخیص اعضا صورت می‌گیرد.

سوال: نظر شخصی شما درباره حضور جناح‌های مختلف و افراد مختلفی که تأیید صلاحیت شدند چیست؟ این را نشانه چه می‌دانید و چه برداشتی می‌توان داشت؟

طحان نظیف ادامه داد: حضور جریانات سیاسی مختلف در انتخابات، یک فرصت برای کشور است؛ اینکه جریانات سیاسی مختلف نسبت به موضوعات مختلف کشور فکر کرده و راهکار ارائه داده باشند، برای حل مسائل کشور مفید است و این راهکار‌ها به کار گرفته می‌شود.

وی اضافه کرد: وقتی به سوابق انتخابات‌ها و خروجی‌هایی که پدید آمده نگاه می‌کنیم، شاهد رقابت گروه‌های سیاسی مختلف و روی کار آمدن دولت‌های مختلف هستیم. گروه‌های سیاسی، سلایق، احزاب و جریانات مختلف با انتخاب و اراده‌ی مردم فرصت خدمت پیدا کردند و تشکیل دولت دادند.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: اگر اسامی رؤسای جمهور و دولت‌ها را در ذهنمان مرور کنیم؛ یعنی دولت فعلی را با دولت قبل از خودش مقایسه کنیم. دولت قبلی را با دولت قبل‌تر از خودش مقایسه کنیم و همین‌جور عقب برویم، خواهیم دید که سلایق گوناگون با انتخاب مردم دولت را به دست گرفتند. در مجالس شورای اسلامی هم به همین صورت بوده است. گفتمان‌های مختلفی در مجالس حضور داشتند که می‌تواند صحه بر این مطلب باشد که با رأی و اراده مردم، گروه‌های مختلف و رویکرد‌های گوناگون که گاهی خیلی هم متفاوت از هم بودند انتخاب شدند. ان‌شاءالله در آینده هم به همین صورت خواهد بود.

سوال: شما در ادبیات خودتان از عبارت احراز صلاحیت استفاده می‌کنید و از تأیید یا رد صلاحیت چیزی نمی‌گویید. تفاوت این دو و نسبت این عبارات با قانون انتخابات ریاست جمهوری چیست؟

وی در پاسخ به این سوال گفت: در انتخابات ریاست جمهوری برخلاف انتخابات مجلس یا انتخابات‌های دیگر با مفهوم رد صلاحیت مواجه نیستیم و با دو مفهوم احراز صلاحیت و عدم احراز صلاحیت مواجه هستیم.

سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرد: سطح انتخابات ریاست جمهوری و جایگاه ریاست جمهوری، سطح بالایی است. اوصافی که در قانون اساسی ذکر شده نظیر رجل سیاسی، رجل مذهبی، مدیر، مدبّر و سایر اوصاف در حد اداره‌ی کشور مدنظر است؛ لذا یک کسی ممکن است یک نماینده‌ی مجلس خوبی باشد، یک وزیر خوبی باشد، یک مسئول خوبی باشد و در جایگاه خودش هم دانش تخصصی لازم را داشته و توانمندی اجرایی کافی هم داشته باشد، اما همین آدم در یک مصدر دیگر یعنی در یک وزارتخانه دیگر و در یک جایگاه دیگر نتواند آنجا را خوب اداره بکند. آیا این بدان معناست که او مشکلی دارد؟ خیر مشکلی ندارد لذا با رد صلاحیت مواجه نمی‌شود بلکه با عدم احراز صلاحیت مواجه می‌شود. یعنی مدیریت آن شخص مثلاً در این سطحی که بوده خوب بوده، اما در حد اداره کشور نیست.

طحان نظیف ادامه داد: در قانون انتخابات ریاست جمهوری موضوع رد صلاحیت پیش‌بینی نشده است. البته ممکن است در مورد کسی مشکلاتی هم مطرح باشد، اما عموم آن کسانی که احراز صلاحیت نمی‌شوند، کسانی هستند که اعضای شورا آن سطح عالی برای اداره‌ی کشور را در فرد احرازشده نمی‌بینند.

وی افزود: رئیس‌جمهور عالی‌ترین مقام پس از رهبری است. پس آن فرد باید بتواند هیئت وزیران را اداره کند. در بحران‌ها و مسائلی که پیش می‌آید به خوبی تصمیم بگیرد، عاقبت‌اندیشی کند، و امور کشور را به پیش ببرد؛ چنین سطحی مدنظر قانون‌گذار بوده است.

 سوال: درباره اخلاق انتخاباتی، آیا این موضوع صرفاً یک بحث اخلاقی است یا اینکه در فرایند انتخابات هم نقش دارد؟

طحان نظیف درباره این پرسش اظهار کرد: در برگزاری فرایند انتخابات هم مجری و هم ناظر شورای نگهبان است. ناظر از ابتدای آغاز فرایند انتخابات که ثبت‌نام است تا روز رأی‌گیری و شمارش آراء و در نهایت در بررسی صحت انتخابات نیز نظارت خواهد کرد؛ بنابراین شورای نگهبان بر کل فرایند انتخابات نظارت دارد.

وی افزود: در کنار بحث‌های قانونی و حقوقی حوزه‌ی نظارت، رعایت اخلاق انتخاباتی نیز به مردم و کاندیدا‌ها کمک خواهد کرد.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: نامزد‌ها در یک فضای آرام و منطقی می‌توانند خودشان را معرفی کنند و برنامه‌ای که دارند را به استحضار ملت شریف ایران برسانند تا مردم تصمیم درست بگیرند. اگر فضا به نحوی غبارآلود شود و با تخریب همراه باشد، مردم از شناخت نامزد‌ها باز می‌مانند.

وی خاطرنشان کرد: رعایت اخلاق انتخاباتی، فضای امن و آرام ایجاد می‌کند تا هدف تبلیغات یعنی معرفی نامزد‌ها و برنامه‌هایشان محقق شود. بالاخره کشور با مسائل مختلفی مواجه است. برنامه‌های نامزد‌ها باید برنامه‌های عملی برای پیش بردن امور و حل مسائل کشور باشد. در یک فضای منطقی و در یک فضایی که اخلاق بر آن حاکم است، می‌توان حرف‌ها را به گوش مخاطبان و رأی‌دهندگان رساند. ان‌شاءالله اگر همه عزیزان به این موضوع توجه داشته باشند، نتیجه‌اش انتخاب خوب و دقیق مردم خواهد بود.

منبع: khamenei.ir

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۷
در انتظار بررسی: ۰
-
ناشناس
۱۰:۵۰ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
بهترین نقطه زن کاملا درست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۳ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
دقیقا.....‌
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۴ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
دروغ محض است ......
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۸ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
آخی چقدر مظلوم!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۰ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
انتخاب از شورای نگهبان رای از مردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۷ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
اون قانونی که خواسته مردم را کنار می گذارد قانون نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۴ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
دمت گرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۲ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
با کمال احترام نظر ایشان رو قبول ندارم
تعیین صلاحیت ها سلیقه ای و بدور از شایستگی هاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۹ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
یک سوال؟ اگر زاکانی جلیلی و قاضی زاده هاشمی این سری هم به نفع شخص ذیگری انصراف بدن و یا رای نیارن خیالشون راحت باشه که دفعه بعد هم احراز صلاحیتشون تایید میشه؟
Indonesia
ناشناس
۰۲:۰۶ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
توگفتی‌ ما هم باور کردیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۱ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۲ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
سی میلیون نفر خواهان حضور یک نفر در صحنه ریاست جمهوری هستند تا بخاطرش در پای صندوق رای حاضر و بهش رای بدن و ان رو بعنوان رئیس جمهور انتخاب
اونوقت دوازده نفر تشخیص عدم صلاحیت میدن ،یعنی
سی میلیون نفر اشتباه و چیزی نمیدونن و شما انگشت شمار میدونید
اصلا برا من سوال هستش که صلاحیت شما رو کی تایید میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۶ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
زنده باشی احسنت ب. شما بدون شرح. ...ما. هم شورای نگهبان. قبول. نداریم
Iran (Islamic Republic of)
کوهکمری
۰۰:۱۶ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
تائید صلاحیت ها را زیاد سخت گیری میکنید ساختمان مدارک قابل قبولی دارند ما نمی دانیم ولی قاطعیت خوب است من می پسندم باید قاطع باشند به هربیطی نلرزند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۲ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
نماینده مجلسی که ۱۶ سال شده ملیارددر تاییدمیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۷ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
ممنون از شورای نگهبان که با اقتدار است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۹ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
تابلو ترین تایید صلاحیت کل دوران بشریت!بله.خودت هم یه جوری شده که مجبور به توضیحات شدی!نه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۹ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
لطیفه تعریف میکنه !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۸ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
چرا به فهم و شعور مردم توهین میکنید با این حرف ؟؟

کاش جناحی عمل میکردید ،شورای نگهبان هیچ متر و معیاری برای تعیین صلاحیت ندارد ،انتخاب از بین گزینه های محدود شورای نگهبان اسمش انتخاب نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۰ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
چدا احمدی نژادرا رد صلاحیت کردید چون سرمایه دارا نمی خواستن او بیاید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۴ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
بله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۳ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
کاملا مشخصه چقدر مستقله.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۸ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
راست میگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۰ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
نه بابا.جدی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۸ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
واقعا!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۲ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
احسنت به شورای نگهبان ،یعنی چه که حزبها به خاطر حزبشون تفرقه ایجاد می کنند‌ ،نمی فهممشون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۱ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
درود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۶ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
چهار کیلومتر آسفالت سالم تو مملکت نداریم همه شکسته همه چاله و چوله وزیر راه و شرمساری چه میکنه با این کشور؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۴ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
موافقم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۰ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
کاملا درست است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۹ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
مشخص هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۲ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
عجب جدی میفرمائید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۷ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
قشنگه معلومه فرا جناحی عمل میکنید
مخصوصا تو این دو دوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۳ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
من رای میدهم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۳ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
حرفاتون از این انتصاب کاندیداها معلومه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۷ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
که اینطور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۶ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
تو ایران و مستقل بودن ، خندیدیم به اندازه کافی. بی زحمت برو بزار به درد خودمان بسوزیم و نمک نپاش بیشتر از این با این کاندیداهاتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۶ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
مستقل در راستای منافع دولت و حاکمیت نه ملت.
نمونش بازنشستگی ۳۵ سال
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۹ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
فرض محال، محال نیست .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۶ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
جدی میفرمایید؟!
Iran (Islamic Republic of)
ح
۰۰:۲۳ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
بله این طوری قاطع نباشند نمی شود اداره کرد حتما اونائی که رد صلاحیت نشده آمد حتما مدرکی ویا علتی هست رد می‌شوند اگر نباشند به این سادگی کنار نمی.آیند بغیراز یکی دوتا لال مونی گرفتند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۳ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
بله، مردم بیچاره هم ناگذیر از انتخاب از بین اجبارها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۹ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
ولی من یا رای نمی دهم یا روی برگ رای می نویسم خادم ملت امیر کبیر ثانی ایران دکتر محمود احمدی نژاد

چون با این کلمه همه به خودرایی شورای انتصابات اعتراض کرده ام و هم به احیای مردم سالاری دینی دعوت کرده ام

چون بهتر از افراد امثال طحان می دانم چه کسی برای سکانداری اقتصادی و صنعتی کشورم شایسته تر است چون تحصیلات تخصصی تری از آقای طحان و دوستانشان دارم در ضمن آپدیت تر از همه آنها هستم
و معتقدم بسیار از مردم هم از اعضای شورای انتصابات هم با علم تر و هم آپدیت تر

پس ما به علم ، آگاهی و آپدیت بودن خود احترام گذاشته و اجازه نخواهیم داد افراد بیسوادتر از خودمان بریمان تصمیم گیری کنند و اراده خود را به ما تحمیل کنند

لطفا منتشر فرمایید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۲ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
اره فراجناحی کار میکنه!! از تعداد احراز صلاحیت اصولگرا و اصلاح طلب مشخصه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۳ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
افراد شاخس و بدون کنیه و...کاندید می شدند حتما انتخاب می شدند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۱۳ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
این ریتم که به ضرر اصولگراهاست ، واقعا اینقدر هم نمی فهمی که اینجوری رای اصولگراها پخش میشه ؟! بعدشم مگه قراره سهمیه بدن به هر حزبی ؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۶ ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
رای اصولگراها قرار نیست پخش بشه چو آقایون قراره تجمع کنن به نفع قالیباف ولی خب مردم آگاه و بصیر به امید خدا به دکتر پزشکیان رای خواهند داد
آخرین اخبار