محمدحسین کاویانی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بنابر آمار از نیمه دوم فروردین کشت پنبه آغاز و تا اواخر خرداد ادامه داشت، اما هنوز وزارت جهاد آمار سطح زیرکشت و کشت سبز مزارع را اعلام نکرده است.
به گفته او، شواهد حاکی از آن است که سطح زیرکشت نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر است. کمااینکه سال گذشته سطح زیرکشت استان گلستان ۱۸ هزارهکتار بود که امسال کمتر از ۷ تا ۸ هزارهکتار گزارش شده است. همچنین سایر استانها هم طی تماس تلفنی اعلام کردند که بدلیل عدم صرفه اقتصادی، سطح زیرکشت کاهش یافته است.
کاویانی از کاهش نرخ جهانی پنبه خبر داد و گفت: نرخ جهانی هرکیلو پنبه به یک دلار و ۸۰ سنت رسیده است که بدلیل مجوز دولت به نساجیها برای واردات پنبه با ارز نیما، هرکیلو پنبه وارداتی برای واردکنندگان ۸۰ هزارتومان تمام میشود، درحالیکه پنبه تولید داخل مربوط به موجودی سال قبل ۹۰ هزارتومان برای صنعت نساجی تمام میشود.
مدیرعامل صندوق پنبه ادامه داد: امسال قیمت هرکیلو وش ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است که در صورت استمرار واردات پنبه با ارز۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان، قیمت تخم پنبه به کمتر از ۲۰ هزارتومان میرسد. چنانچه قرار است وش ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری شود، قیمت پنبه ۱۲۰ هزارتومان تمام میشود که در نهایت به سبب پایین بودن قیمت جهانی پنبه نسبت به تولید داخل، تولیدکنندگان با قیمت مناسب نمیتوانند پنبه را به فروش برسانند.
به گفته او، با توجه به ارزان بودن قیمت جهانی پنبه کمتر از قیمت تولید داخل، امکان فروش پنبه با قیمت مناسب برای تولیدکنندگان وجود ندارد که در نهایت با رسیدن قیمت وش به کمتر از نرخ تضمینی، دولت مکلف به خرید محصول با نرخ تضمینی است.
مدیرعامل صندوق پنبه با تاکید بر خرید پنبه با قیمت تضمینی توسط کارخانجات پنبه پاک کنی افزود: اگر قیمت پنبه بیش از ۳ برابر نرخ تضمینی گندم باشد، برای کشاورزان صرفه اقتصادی دارد، درحالیکه به سبب قیمت پایین محصول در برابر دیگر زراعت ها، کشاورزان رغبتی به تولید محصول ندارند که با استمرار این روند ظرفیت تولید را از دست میدهیم.
پتانسیل تولید ۵۰۰ هزارتن پنبه در کشور وجود دارد
او با بیان اینکه پتانسیل تولید ۵۰۰ هزارتن پنبه در کشور وجود دارد، گفت: بنابر آمار سالانه ۲۰۰ هزارتن پنبه مورد نیاز صنعت نساجی است که هم اکنون ۵۰ درصد این میزان از تولید داخل و مابقی واردات تامین میشود.
مدیرعامل صندوق پنبه ادامه داد: در سنوات گذشته ۱۸۰ هزارهکتار در استان گلستان پنبه کاری میشد که اکنون به ۷ هزارهکتار رسیده است، چنانچه امسال کشاورزان نتوانند محصول خود را به فروش رسانند، زراعتهای دیگر جایگزین میشود.
واردات ۲۳ هزارتن پنبه در ۲ ماهه نخست امسال
به گفته او، برآوردها حاکی از آن است که سطح زیرکشت پنبه از ۹۰ تا ۹۵ هزارهکتار فراتر نخواهد رفت که براین اساس تولید وش به ۲۷۰ هزارتن و پنبه ۸۵ هزارتن میرسد که براین اساس ۵۰ درصد نیاز صنعت نساجی در داخل تامین میشود.
کاویانی درباره آخرین وضعیت واردات پنبه گفت: بنابر آمار سال گذشته ۱۰۷ هزارتن پنبه وارد کشور شد، در ۲ ماهه امسال ۲۳ هزارتن پنبه وارد شده است. گفتنی است با احتساب قیمت هرکیلو پنبه وارداتی ۲ دلار، ارز قابل توجهی از کشور خارج میشود.
مدیرعامل صندوق پنبه ادامه داد: با افزایش قیمت وش، نرخ الیاف بالا میرود که براین اساس صنعت رغبتی به خرید ندارد، از این رو وظیفه دولت است که قیمتها را به گونهای تنظیم کند که برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی داشته باشد.
امکان استحصال حداقل ۲۵ هزارتن روغن از پنبه دانه وجود دارد
کاویانی با بیان اینکه پنبه جزء محصولات استراتژیک محسوب میشود، افزود: با تولید ۳۰۰ هزارتن وش، ۱۵۰ هزارتن پنبه دانه بدست میآید که قبل از تامین روغن از دیگر دانههای روغنی، روغن مورد نیاز از پنبه دانه تامین میشد و از طرفی کنجاله برای خوراک دام مصرف میشود که متاسفانه به رغم سیاست وزارت جهاد بر خودکفایی پنبه، از پنبه دانه حمایت نمیشود.
مدیرعامل صندوق پنبه با تاکید بر حمایت از پنبه دانه همانند دیگر دانههای روغنی گفت: اگر حمایت از پنبه دانه همانند دیگر دانههای روغنی به لحاظ قیمت گذاری مناسب انجام شود، امکان حداقل ۲۵ هزارتن استحصال روغن از تولید ۱۵۰ هزارتن پنبه دانه وجود دارد.
خبرنگار: آزاده محبی