معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: با توجه به برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان در ایام محرم و صفر اهمیت سلامت عزاداران این را میطلبد که مدیریت کنترلی و پیشگیری به ویژه کنترل عوامل محیطی در راستای حفظ و ارتقای سلامت عزاداران بهصورت جدی مورد توجه قرار گیرد.
عبدالجبار ذاکری گفت: با هدف پیشگیری از بروز مشکلات بهداشتی و همهگیری بیماریهای منتقله از آب و غذا نکات بهداشتی که در توزیع نذورات و اطعامدهی در مراسم عزاداری محرم صفر باید رعایت گردد.
از جمله این نکات بهداشتی موارد زیر است:
۱- در صورت پخت و پز بایستی هرگونه پخت وپز در مکانی با شرایط بهداشتی صورت گیرد.
۲- کلیه افراد درگیر در توزیع آب و غذا باید دارای کارت بهداشت بوده و رعایت بهداشت فردی (استفاده از کلاه، لباس کارو دستکش) در هنگام ارائه خدمت ضروری است.
۳- مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد و توصیه میگردد از مواد غذایی مشمول بسته بندی که مورد تایید وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی استفاده شود
۴- از فرآورده خام دامی با کشتار مجاز و یا بسته بندی شده که مورد تایید وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی استفاده شود.
۵- ذبح وقربانی درجلوی هیئتها و حسینیهها انجام نشود.
۶- از نمکهای بسته بندی یددارتصفیه شده دارای مجوز ساخت ازسازمان غذا و دارو در تهیه و پخت و پز غذا استفاده شود
۷- از ظروف مناسب در آشپزی استفاده شود.
۸- در تهیه غذا از روغنهای دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود
۹- در نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی (حداکثر ۲ ساعت) خودداری گردد در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت باید مواد غذایی پخته در زیر ۴ درجه سانتیگراد یا در بالای ۶۳ درجه سانتیگراد (روی شمعک گاز) نگهداری تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر ۶۳ درجه نرسد.
۱۰- از بسته بندی مواد غذایی بیش از ۲ ساعت قبل از مصرف خودداری شود (بعضا هیئتها ونذردهندهها غذارا چند ساعت قبل از مصرف عزاداران به اشتباه بسته بندی میکنند که این کارباعث به خطر افتادن سلامت عزاداران میشود.)
۱۱- از نگهداری مواد غذای خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و سرد خانه خودداری شود
۱۲- از آب آشامیدنی سالم درتهیه غذا استفاده گردد.
۱۳- در صورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع مواد غذایی گرم از ظروف یکبار مصرف مناسب دارای مجوز ازمعاونت غذا دارو با اولویت ظروف برپایه گیاهی استفاده شود.
۱۴- استفاده از ظروف یکبار مصرف فاقد مجوز و مشخصات و همچنین از ظروف پلی استایرنی (ظروف پلاستیکی شفاف و نازک) در توزیع نوشیدنیهای گرم و غذای پخته شده استفاده نشود.
۱۵- از توزیع آب، شربت و شیر فاقد بسته بندی در بین دستههای عزاداری و یا در مراسم جداً خودداری گردد.
۱۶- ضمن رعایت نظافت شستشو و گندزدایی مستمر سرویسهای بهداشتی نسبت به نصب سیستم لوله کشی مایع دستشویی و یا نصب جای مایع محتوی مایع دستشویی اقدام گردد.
۱۷- پسماندهای تولید شده به صورت بهداشتی جمع آوری، انتقال و دفع گردد به ویژه در کنار ایستگاههای صلواتی، سطل ویا کیسه زباله جهت جمع آوری مرتب ظروف و لیوانهای یکبار مصرف، مورد استفاده قرار گیرد.
۱۸- با نصب تابلوها و یا اطلاعیههای ممنوعیت استعمال دخانیات وجمع آوری زیرسیگاری ها، از استعمال مواد دخانی درمحلهای مسقف خودداری گردد.