به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران دریافت مالیات حقه از همگان و به کار انداختن این درآمدهای مالیاتی در امور زیربنایی و افزایش ارائه خدمات به مردم یک ضرورت است. اما کارشناسان بر این نکته تأکید دارند که دولت باید اقداماتی در راستای اطلاع رسانی به مردم در مورد اینکه درآمدهای مالیاتی کجا هزینه میشوند، به اجرا بگذارد.
به گفته کارشناسان، مصوبه اخیر هیئت وزیران در زمینه اختیار دادن به مالیاتدهندگان برای تعیین محل هزینهکرد درآمدهای مالیاتی کشور از جمله مهمترین سازوکارها برای حکمرانی مالیاتدهندگان و ایجاد انگیزه برای پرداخت مالیات است.
نوعی شک و تردید در میان مردم درباره این موضوع وجود دارد که درآمدهای مالیاتی کجا قرار است هزینه شود. هر چقدر دولت در برقراری ارتباط با مردم و تبیین مصارف مالیات توفیق بیشتری داشته باشد، ارتقای فرهنگ مالیاتدهی را در کشور شاهد خواهیم بود.
ایجاد فرهنگ مالیاتدهی در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا از این طریق بستر برای وصول درآمدهای مالیاتی دولت مهیا میشود. دسترسی به درآمدهای مالیاتی، دست دولت را برای انجام پروژه های توسعه ای و عمرانی و افزایش و بهبود ارائه خدمات به مردم باز میکند.
کشور ما طی سالیان گذشته به درآمدهای نفتی در بودجهریزی متکی بوده است. این امر به یک پاشنه آشیل برای کشورمان تبدیل شد و دشمنان تلاش کردند از همین امر برای ضربه زدن به کشور استفاده کنند. به اجرا گذاشتن تحریمهای شدید علیه حوزه انرژی کشور تأییدکننده این موضوع است.
وحید احمدی، عضو مجلس شورای اسلامی را در خصوص مالیاتستانی حقه در کشور، به کار انداختن درآمدهای مالیاتی در امور زیربنایی و مزیت مشارکت دادن مالیات دهندگان در تعیین محل هزینه کرد درآمدهای مالیاتی بر اساس مصوبه هیئت وزیران در چارچوب تبصره ماده ۱۰۰ گفت: اصولاً در دنیا مرسوم است اقداماتی در راستای تعامل با مالیات دهندگان و بهبود فضای مالیاتی کشورها صورت میگیرد.
وی تصریح کرد: اختیار دادن به مالیات دهندگان که محل هزینهکرد مالیات پرداختی آنها را مشخص کنند، با هدف ایجاد انگیزه در آنها برای پرداخت مالیات و ارتقای فرهنگ مالیاتی کشور صورت گرفته است. با این روش، مردم اطلاع پیدا میکنند که مالیات پرداختی شان در چه زمینه هایی صرف میشود.
وی ادامه داد: مصوبه هیئت وزیران مبنی بر این که مالیاتدهندگان محل هزینهکرد مالیات پرداختیشان را در چارچوب تبصره ماده ۱۰۰ مشخص کنند، در اراده افراد صاحب درآمد برای پرداخت مالیات اثرگذار خواهد بود. مودیان میدانند که بخشی از درآمد خود را باید به عنوان مالیات بپردازند. چه بهتر که آنان درک و اطلاعی از محل مصرف مالیاتها داشته باشند.
عضو مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: برخی اقدامات در حوزه مالیاتی کشور به منظور فرهنگ سازی صورت میگیرد. مشوق هایی نیز در همین راستا اعمال میشود. به طور مثال، اگر فردی در امور خیریه هزینه کند یا با ارائه فاکتور ثابت کند که در محل مشخصی که بر اساس قانون مشخص شده، هزینه کرده است، این هزینه ها به عنوان مالیات در نظر گرفته میشود.
احمدی گفت: به هر حال، به نظر میرسد یکی از راههای موثری که دولت میتواند به ایجاد انگیزه در مالیاتدهندگان بپردازد، همین مشارکت دادن آنها در تعیین محل هزینه کرد درآمدهای مالیاتی است.
وی ادامه داد: اجرای مصوبه هیئت وزیران باعث میشود که مودیان بتوانند اطلاعاتی در مورد محل صرف مالیات پرداختیشان کسب کنند. این اطلاعرسانی به بهبود فضای مالیاتستانی کشور کمک میکند.
عضو مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: مشارکت دادن مردم در اقتصاد همواره مورد توجه مقام معظم رهبری بوده است. در شعار امسال نیز به این موضوع تأکید شده است که با مشارکت مردم به رونق اقتصادی بپردازیم. چقدر بتوانیم مردم را در تصمیمگیریهای کشور دخالت دهیم؛ به نفع کشور است. اختیار دادن به مالیاتدهندگان در زمینه تعیین محل هزینهکرد درآمدهای مالیاتی را میتوان نمودی از مشارکت مردم در اقتصاد و حکمرانی مالیاتی آنها دانست.
وی ادامه داد: دولت میتواند به عنوان ناظر عمل کند و بسترهای لازم را برای رونق اقتصادی به وجود بیاورد. اما لازم نیست در همه حوزههای اقتصاد خودش وارد عمل شود. سپردن امور به مردم میتواند نتایج مثبتی برای کشور داشته باشد.
خبرنگار: محبوبه کباری