این غذای نذری صدها سال است نسل در نسل در منزل یکی از اهالی روستای قهساره اردستان پخت میشود.
مواد اولیه حلیم که بیشتر گندم و جو، گوشت گوسفندی و دنبه است درون خمرههای گلیِ سفالی که بدنه بیرونی آن را گل مالی میکنند میریزند و سپس در تنور با ذغال پخته میشود.
بلندی خمرهها به حدود یک متر میرسد و گل اندود کردن آن هنگام پخت، از ترکیدن خمره سفالی جلوگیری میکند.
حلیم در تعداد زیادی خمرههای گِلی در دهه اول محرم پخت میشود که سرآشپزان کار بلد، پخت حلیم را از روز قبل تاسوعا شروع میکنند تا عصر تاسوعا برای توزیع بین عزاداران آماده شود.
در این مدت طولانی چندین نفر از زمان بارگذاشتن تا آماده شدن حلیم آن را با کف گیر چوبی هم میزنند تا ته نگیرید و یا نسوزد.
ایام محرم اهالی روستای قهساره در اردستان با برگزاری آیینهای سنتی در غم سید و سالار شهیدان و یاران با وفایش سوگواری میکنند.
سنگ زنی، آیین زار یا همان شال زنی، شبیه خوانی و تعز یه ۷۲ تن از جمله این آیین هاست.
روستای تاریخی قهساره در فاصله ۹۵ کیلومتری اصفهان و ۴۵ کیلومتری اردستان قرار دارد.