فاروق سلیمانی رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد اظهار کرد: امسال حجم آب ذخیره شده در این تالاب بین المللی به ۱۴ میلیون مترمکعب رسیده که این امر برای نخستین بار طی ۲ دهه اخیر بوده اما همزمان با آن، رشد بی رویه و نامتعارف جلبک ها می تواند برای آبزیان خطرناک باشد.
وی با اشاره به اینکه این رشد نامتعارف می تواند به خاطر ورود پسماندهای کشاورزی به بستر تالاب باشد، افزود: این پسماندها باعث رشد سریع جلبک ها در درون آب تالاب می شود و با رشد جلبک ها به تدریج از میزان اکسیژن آن کاسته می شود اما از طرفی دیگر جلبک ها می توانند مانع تبخیر آب هم شوند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد ادامه داد: با توجه به اینکه آب این تالاب از رودخانه مهاباد، چشمه ها و زهکش های پیرامون تالاب تامین می شود، احتمال دارد پسماندهای کشاورزی از این طریق وارد تالاب شوند.
وی اضافه کرد: هم اکنون طرح مدیریت رشد جلبکها در تالاب کانی برازان به ۲ شیوه مکانیکی و بیولوژیکی تدوین شده و در دست بررسی کارشناسان قرار دارد.
سلیمانی گفت: در شیوه مدیریت مکانیکی برداشت جلبک ها از بستر تالاب به صورت لکهای مورد توجه است اما این شیوه علاوه بر اینکه هزینه بر است می تواند برای این زیستگاه هم مشکلاتی ایجاد کند و باعث کوچ زودهنگام پرندگان شود.
وی اظهار کرد: در شیوه بیولوژیکی هم رهاسازی ماهی های جلبک خوار در درون این تالاب است که می تواند برای پرندگانی که از ماهی ها تغذیه می کنند، مفید باشد و آسیب کمتری به تالاب بزند.
بر اساس آخرین بررسی ها، ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونه های خشکی زی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید و همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می سازد.
پناهگاه حیات وحش و تالاب بینالمللی «کانیبرازان» در ۳۰ کیلومتری مهاباد واقع شده و به عنوان بیست و چهارمین تالاب کشور در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است و در نزد پرنده نگرها به بهشت پرندگان مشهور است و نخستین سایت پرنده نگری کشور نیز محسوب می شود.
در شهرستان مهاباد علاوه بر پناهگاه حیات وحش و تالاب بینالمللی «کانیبرازان» ، تالاب های دایمی «حسن خان» و «قوپی باباعلی» و تالاب های فصلی دیگری از جمله «گروس»، «داشخانه» و «قره قشلاق» نیز وجود دارد.
مهاباد در جنوب آذربایجانغربی واقع شده است.