تالاب بین المللی انزلی یکی از زیست بومهای ارزشمند جهان است که از سال ۱۳۵۴ (۱۹۷۵میلادی) در کنوانسیون بینالمللی رامسر به ثبت رسید.
تالابی که که زمانی عمق آن به ۸.۵ متر میرسید الان حداکثر ۲ متر تا ۲.۵ متر است، خشکسالیها و کاهش سطح آب دریای خزر و بسیاری علل دیگر در این شرایط دخیل است ضمن آنکه از ناحیه سنبل آبی هم آسیبی جدی بر آن وارد شده تا حدی که جز یک مسیر راه باریک که دائم بازگشایی میشود تمامی سطح تالاب با این گیاه مهاجم غیربومی پوشانده شده و زندگی گونههای مختلف آبزیان این تالاب را هم با خطر مواجه و چه بسا در مواردی هم نابوده کرده است.
این پهنه که زیستگاه ۳۰۰ گونه از پرندگان است اکنون در میانه تهدیدات متعدد همچون گونه مهاجم سنبل آبی، حتی نیلوفر آبی، ورود پسابهای خانگی و صنعتی، خشکسالی، کاهش تراز آب دریای خزر روند افول را طی میکند و این روزها به سختی نفس میکشد.
با این حال این تالاب هر ساله پذیرای تعداد زیادی از پرندگانی است که از سوی کشورهای همسایه شمالی به ایران میآیند.
از اواخر خرداد ماه هر سال نیز لالههای تالابی این تالاب سر از آب بیرون آورده و بر روی آب شناور میشوند. گل لاله تالابی یکی از دهها زیبایی منحصر بفرد تالاب بین المللی انزلی محسوب میشود و گیاهی پایا دارای برگهای مدور و قلبی شکل بسیار بزرگ برآمده از آب است که گلبرگهایی صورتی رنگ ضخیم و متعدد دارد.
تالاب انزلی همچنین محل سکونت و تخم ریزی گونههای بسیاری از آبزیان است. گونههای بسیار زیادی از پرندگان نادر بومی و مهاجر نیز این مکان را برای سکونت یا استراحت موقت خود انتخاب میکنند.
گردشگران بسیاری نیز هر ساله در فصل تابستان این تالاب در شهرستان ساحلی بندر انزلی در غرب استان گیلان و زیباییهای منحصر به فردش را برای گردش انتخاب میکنند.
منبع: ایرنا/ عکاس: مجتبی محمدی