در تقویم ملی کشورمان، اول شهریور سالروز تولد پزشک شهیر و برجسته ایرانی، حکیم ابوعلی سینا به عنوان روز پزشک نامگذاری شده است.
ابوعلی سینا حکیم، فیلسوف، طبیب و دانشمند بزرگ ایرانی که در جهان غرب با لقب امیر پزشکان شناخته شده است، در ۳۷۰ قمری در شهر بخارا به دنیا آمد. ابوعلی سینا، نه تنها یکی از بزرگترین فیلسوفان جهان، بلکه یکی از برجستهترین چهرههای تاریخ پزشکی در همه دوران ها است.
مهمترین اثر ابوعلی سینا در پزشکی، کتاب قانون است که آن را پیش از سال ۴۰۶ هجری قمری، یعنی در حدود ۳۵ سالگی تألیف کرده است.
ابن سینا به جز قانون، کتابهای دیگری هم در علم پزشکی مانند الارجوزةٌ فی الطب که در قالب شعر نوشته شده و خلاصه مطالب کتاب قانون است، مقالة فی احکام الادویه القلبیه و رساله فی الفَصد را نوشته است.
بشریت همواره نیازمند خدمات کادر درمان و به ویژه پزشکان است و این موضوع سبب شده تا رسالت سنگینی بر دوش جامعه پزشکی باشد؛ زیرا ارائه خدمات خوب و با کیفیت سبب ارتقای سلامت مردم میشود.
کادر سلامت برای حفظ جان و سلامتی بیماران زحمات زیادی کشیدند و همه مردم ایران قدردان ایثارگریها و جان فشانیهای کادر سلامت و به خصوص جامعه پزشکی هستند.
در روزگاری که همه مشاغل تعطیل و مردم در خانهها در قرنطینه بودند، کادر سلامت در بیمارستانها در خط مقدم مقابله با بیماری ناشناخته آن زمان یعنی کرونا بودند و در این راه شهدای سلامت زیادی تقدیم این مرز و بوم کرده اند.
بهرام عین اللهی، وزیر اسبق بهداشت گفت: پزشکان انسانهای وارسته و شریفی هستند که نبض سلامت جامعه را در دست و رسالتی سنگین بر دوش دارند تا آن جا که اگر پلکی غفلت کند، شاید نتیجهای جبران ناپذیر در پی داشته باشد. پزشکی تنها علم نیست، ایمان نیز است و پزشکان فقط درمانگر جسم انسانها نیستند.
وزیر سابق بهداشت ادامه داد: بخشی از درمان بیمار با دارو و دیگر روشهای طبی و بخشی در گروی اطمینان بخشی روحی به بیمار است که با بیان، نگاه و القای پزشک تأمین میشود.
وی بیان کرد: حرفه پزشکی با قداست، مجاهدت و ایثار آمیخته است و جامعه پزشکی، سرمایه اجتماعی بزرگی است که میتواند الگوی عدالت و تعالی سلامت را به ویژه در دولت سیزدهم که اولویت اجتماعی آن سلامت و محرومیت زدایی بود، تحقق بخشد.
وی ادامه داد: پزشکان مؤمن و وطن دوست ایرانی در حماسه مهار کرونا و در اجرای طرحهای نوظهور و بزرگی همچون واکسیناسیون سراسری، نسخه نویسی الکترونیک و پزشک خانواده، نقشی مهم و اساسی داشته اند.
وزیر پیشین بهداشت افزود: ایران اسلامی در بیش از چهل سالی که از عمر با برکت انقلاب اسلامی گذشته است، در همه سالیان از دانش و اندیشه پزشکان حاذق و متعهد بهره برده است و انشاءالله خواهد برد.
عین اللهی گفت: سالهایی درمانگاههای شهرهای بزرگمان پر بود از پزشکانی از کشورهایی دیگر و به لطف خدا، همت جوانان و با گسترش دانشگاههای علوم پزشکی اکنون در دورترین شهرها نسبت به مرکز نیز جوانانی متخصص و متعهد در درمانگاههایی قابل قبول و پیشرفته به امر مداوا مشغول هستند. به لطف تلاش آن ها جایگاه ایران به قطب گردشگری منطقه ارتقاء یافته است.
حسین کرمانپور، رئیس اورژانس بیمارستان سینای تهران نیز گفت: یکی از شیرینترین خاطره های ما پزشکان در بیمارستان زمانی است که بیمار با پای خودش از اورژانس و با حال مساعد خارج میشود.
وی افزود: هیچ خاطره تلخ و ناخوشی بدتر از این نیست که همراه بیمار بگوید تشخیص پزشک درست یا به موقع نبوده و به پزشک دیگری رجوع کرده و نتیجه خوبی گرفته است.
امیر صدری، پزشک هم در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: روز پزشک یادآوری این است که یادمان باشد افرادی برای حفظ و ارتقای سلامتی مردم تلاش کرده و شب ها تا صبح بر بالین بیماران بیدار هستند.
به گفته وی مسئولیت سنگینی بر دوش پزشکان است.
او بیان کرد: یک پزشک عمومی چهار سال را در بیمارستان مشغول است و کشیک های زیادی را می گذراند. پزشک متخصص یک و نیم برابر سایر رشته ها درس می خواند که شش سال آن در بیمارستان است.
صدری گفت: پزشکان باید اطلاعاتشان به روز باشد و فشار کاری زیادی بر دوششان است.