شرکت دانش بنیانی که در سال ۱۳۹۹ تاسیس شد در زمینه طراحی، ساخت و تولید شتابدهندههای خطی الکترون سامانههای ایکس ری بازرسی امنیتی، صنعتی، پزشکی و پرتودهی مواد و همچنین در زمینه الکترونیک قدرت شامل منابع تغذیه سوئیچینگ توان بالا و ترانس پالسهای توان بالا فعال است.
از محصولات این شرکت میتوان به شتابدهنده خطی الکترون Dual Energy ۶۳ Mev که با استفاده از مدولاتور حالت جامد راه اندازی میشود، اشاره کرد.
مدولاتور شامل شش واحد است که برای کنترل و راه اندازی ماژولهای شتابدهنده نظیر مگنترون ۲.۶MW، تیوب شتابدهی، سیستم خلاء، فیلمانهای تفنگ الکترونی و مگنترون و سیستم کنترل فرکانس خودکار استفاده میشود.
نبی پور، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با بیان این مطلب به مزایای سامانه تولید شده در شرکت نسبت به نمونههای مشابه پرداخت و تصریح کرد: قلب اصلی سامانه بازرسی کامیونی، شتابدهنده خطی الکترون dual Energy است که این شتابدهنده در شرکت بومی سازی شده و به عنوان محصول دانش بنیان ثبت شده است.
به گفته او، نمونههای مشابه از شتابدهندههای چینی استفاده میکنند که از نظر فنی باز هم وابسته به نیروهای متخصص چینی هستند.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در پایان در خصوص صرفه جویی بومی سازی دستگاه ایکس ری سامانه بازرسی کامیونی خاطرنشان کرد: از نظر اقتصادی، قیمت سامانه تولید شده در شرکت نصف قیمت مشابه خارجی است که ۵۰ درصد صرفه جویی ارزی برای کشور دارد. قیمت نمونه مشابه چینی دستگاه (با تمام زیرساخت ها) حدود پنج میلیون دلار است در صورتی که نمونه ساخته شده در کشور حدود ۲.۵ میلیون دلار (سامانه+سوله و ...) است.
با توجه به ظرفیت بالای ایجاد شده در داخل کشور طی سالهای اخیر و توفیقات کسب شده در زمینه توسعه فناوری آشکارساز پرتو ایکس در حال حاضر ساخت دستگاههای آشکارساز پرتو ایکس کامیونی توسط متخصصان و فناوران داخلی انجام می شود و هم اکنون در ۱۰ گمرک کشور دستگاههای ساخت داخل نصب و به بهره برداری رسیده است.
باتوجه به نیاز کشور به حداقل ۱۰۰ دستگاه آشکارسازی ایکس ری کامیونی، بهره گیری از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان و حمایت از توسعه زیرساختها و توانمندی این شرکتها، ضمن ایجاد زمینه اشتغال نخبگان، کاهش ارزبری هنگفتی را در پی خواهد داشت.
ارائه خدمات پشتیبانی و تعمیر و نگهداری به موقع و بیوقفه از دستگاهای آشکارساز ایکس ری کامیونی از دیگر ظرفیتهای بالفعل شرکتهای دانش بنیان و فناور کشور است که برخلاف آنچه که در نمونههای وارداتی رخ داده است، می تواند زمان غیرفعالل شدن دستگاههای در حال بهره برداری را به حداقل برساند.
محصول تولیدشده توسط شرکتهای دانشبنیان داخلی براساس رویههای بینالمللی موفق به کسب استاندارد کیفیت تصویر و میزان تشعشع، مطابق با استاندارد IEC۶۲۵۲۳:۲۰۱۰ شده اند. علاوه بر این، گواهیهای تاییدیه مربوطه نیز توسط سازمان انرژی اتمی برای محصولات مذکور صادر شده است.
شرکت دانش بنیان از جمله شرکتهای دانش بنیانی است که با حمایت معاونت علمی با بومی سازی دستگاه ایکس ری کامیونی به این دغدغه جامه عمل پوشانده است.