در راستای تسهیل در امور مردم، دسترسی آسان، حذف اوراق بهادار از اسناد ازدواج، جلوگیری از جعل این اسناد، تصدیق اصالت سند الکترونیکی، دسترسی لحظهای افراد ذینفع به اسناد و همچنین ارسال برخط اعلامیه ازدواج به سازمان ثبت احوال در تاریخ ۲ آبان ماه ۱۴۰۲ بخشنامه حذف دفترچههای ازدواج در سراسر کشور صادر و ۳ آبان ماه ۱۴۰۲ این طرح در ۲ هزار و ۵۰۰ دفتر ازدواج رسمی سراسر کشور به صورت همزمان عملیاتی شد بدین صورت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور فرایند ثبت ازدواج را از حالت سنتی به الکترونیکی تبدیل کرد.
پس از ثبت ازدواج در دفاتر ازدواج، فایل یا لینکی در اختیار زوجین قرار میگیرد که با مراجعه به آن، محتوای سند ازدواج قابل رویت است. سند الکترونیکی ازدواج بهصورت کاغذ A4 تکبرگی بوده و دارای کد شناسه یکتا است و زوجین میتوانند با مراجعه به سامانه ثبت من بر اساس کد ملی و شناسه یکتا به اطلاعات و مشخصات مندرج در سند الکترونیکی ازدواج دسترسی داشته باشند؛ همچنین دستگاههایی که در مواقع نیاز میخواهند اصالت این سندها را احراز کنند میتوانند متن سند را ملاحظه و صحت آن را احراز کنند.
در زمان صدور سند الکترونیکی ازدواج از زوجین اثر انگشت دریافت میشود و این اثر انگشت به صورت برخط از طریق سازمان ثبت احوال بررسی میشود تا احراز هویت کامل صورت گیرد و در نهایت سند شکل میگیرد و از این طریق اطلاعات کسانی که برای آنها سند نکاحی تنظیم میشود به صورت کاملا هوشمند و بدون اعمال سلیقه درج و از هرگونه تغییر و جعل جلوگیری میشود و با حذف فیزیکی دفترچه ازدواج معضل جعل به صفر میرسد.
در همین راستا صفدر کشاورز، سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اظهار کرد: مشکلات ثبت سنتی ازدواج و طلاق موجب شد تا مشخصات طرفین و ثبت واقعه ازدواج یا طلاق در دفاتر الکترونیک انجام شود بنابراین با راهاندازی سند الکترونیکی ازدواج اسناد فیزیکی حذف شد و از تاریخ ۳ آبان ۱۴۰۲ تا کنون ۴۰۰ هزار و ۷۸۳ فقره سند الکترونیکی ازدواج صادر شده است.
وی افزود: ابتدای امر با راهاندازی این سند مشکل درج شروط ضمن عقد را داشتیم و در زمان راهاندازی سامانه ثبت الکترونیکی ازدواج اعلام شده بود که ضرورتی ندارد شروط ضمن عقد در سند ازدواج درج شود؛ بنابراین زوجین را با مشکلاتی مواجه کرده بود لذا مقرر شد که در نسخه جدید سامانه، شروط ضمن عقد نیز در اسناد الکترونیکی درج شود بنابراین این مسئله نیز اصلاح شد.
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بیان کرد: در حال حاضر که سند الکترونیکی ازدواج صادر میشود شروط ۱۲ گانهای که در نکاحیههای قدیم بود عینا در این سند الکترونیک جدید نیز درج میشود بنابراین در این حوزه مشکل خاصی وجود ندارد.
کشاورز اظهار کرد: زوجین همچنین میتوانند حین تنظیم سند رسمی الکترونیکی درباره شروط ضمن عقد خارج از آن شروط ۱۲ گانه به توافق برسند، شرط کنند و انگشت بزنند.
منبع: رسانه قوه قضاییه