نیکوکار سرپرست دانشکده فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: طرح تحقیقاتی بررسی امکان بازسازی اعضا در انسان با مقایسه سمندر آبی از یک سال قبل در مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی باز ساختی دانشگاه علوم پزشکی استان یزد آغاز شده است.
وی افزود: در اجرای این طرح ۵ محقق این مرکز تحقیقات خود را روی سمندر مکزیکی آغاز کرده اند.
نیکوکار ادامه داد: سمندر مکزیکی یکی از گونههای جانوری است که قدرت بسیار بالایی در بازسازی اندام قطع شده خود دارد وقادر است اندام قطع شده خود را حتی قلب و مغز را در مدت یک ماه باز سازی کند.
سرپرست دانشکده فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، گفت: محققان این مرکز به دنبال آن هستند که با این تحقیقات به فناوری بازسازی اندام انسان با بهره گیری از القای ژنهای سمندر مکزیکی دست یابند.
نیکوکار خاطر نشان کرد: توانایی بازسازی اندام را اگر چه، جانورانی مثل خیار دریایی و ستاره دریایی نیز دارا هستند، اما سمندر مکزیکی، مهره داری است که شبیهترین اندامها را به انسان دارد و بر خلاف دو جانور دیگر توانایی بازسازی حتی مغز و قلب خود را نیز دارد.
وی اضافه کرد: اگر چه تحقیقات گستردهای در کشورهای مختلف در این زمینه و روی این جانور در جریان است، اما هیچ کدام هنوز به نتیجه نرسیده است.
دانشگاه علوم پزشکی یزد، اولین مرکز دانشگاهی کشور است که کار تکثیر، پرورش و تحقیقات علمی در این زمینه را روی سمندر مکزیکی آغاز کرده است.
در حال حاضر ژنهای این حیوان که در بازسازی اندامهای خود موثر هستند، شناسایی شده و گزارش اولیه این تحقیقات نیز تا سه ماه آینده منتشر خواهد شد.