علیرضا دباغ عبداللهی، گفت: اشیا تاریخی استان اردبیل، آخرین بار در سال ۱۳۳۰ و قبل از انقلاب و در زمان پهلوی اول و دوم از اردبیل خارج شدند و تا کنون اشیایی از اردبیل خارج نشده و حتی در مقاطعی، اشیای انتقالیافته، به موزه اردبیل عودت داده شدند.
معاون میراثفرهنگی استان اردبیل افزود: اشیای حاضر در دیگر استانهای کشور که منشأ آنها اردبیل و صفویه است، بنا به یک الزام فنی در حیطه موزهداری در آنجا قرار دارند؛ ازاینرو موزه تهران بهعنوان یک موزه ملی که از تمام دنیا گردشگرانی را پذیرا میشود، باید دربردارنده اشیای تاریخی از تمام موزههای کشور باشد.
عبداللهی گفت: پس باید در موزه ملی تهران، از استان اردبیل نیز اشیایی تاریخی داشته باشیم و باید فرهنگ، تاریخ، هویت، ادبیات و مشاهیر اردبیل را، از طریق این اشیا به تمام بازدیدکنندگان معرفی کنیم؛ پس در حقیقت وجود این اشیای در موزههای دیگر، یک الزام فنی در اصل موزهداری تلقی میشود.
معاون میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اردبیل، با اشاره به اهمیت حضور آثار تاریخی اردبیل در موزههای ملی افزود: در تلاش هستیم تا تعدادی از آثار موزه شیخ صفیالدین اردبیلی را به مدت چند روز و در بخشی از موزه تهران به نمایش بگذاریم تا با این کار بازدیدکنندگان بیشتری جذب فرهنگ و تاریخ اردبیل شوند.
او رشد و گسترش تمدن صفویه در اردبیل و اصفهان را وجه مشترک این دو استان دانسته و بیان کرد: حضور آثار تاریخی اردبیل در موزه اصفهان نیز ضروری است؛ زیرا تمدن حاکم در اصفهان نیز ریشهای از اردبیل و صفویه داشته و در آن مقطع گسترشیافته بود.
عبداللهی افزود: موزه تبریز نیز بهعنوان موزه منطقهای آذربایجان تلقی شده و اردبیل، یکی از بزرگترین و مهمترین مناطق آذربایجان، باید آثاری در این موزه منطقهای داشته باشد.
معاون میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اردبیل با اشاره به عودت آثار تاریخی اردبیل در زمان تأسیس موزه شیخ صفیالدین اردبیلی، تصریح کرد: تعدادی از آثار ناب و ارزشمند شامل آثار چینیها از موزه ملی تهران، ۷۰ فرامین بقعه شیخ صفی از کشور آذربایجان و خرقه شیخ صفی از موزه چهلستون اصفهان، در راستای ارتقای سطح فرهنگی و هنری موزه اردبیل در سال ۱۳۷۰ به این موزه عودت داده شدند.
او گفت: روند انتقال اشیای تاریخی به موزهها، یکروند علمی و کار شده است که در سراسر موزههای جهان مقبول بوده و برای نمایشدادن تاریخ و فرهنگ مناطق مختلف، به کار میرود؛ برای مثال در موزه لوور فرانسه، آثار تاریخی و تمدن تمام نقاط کشور در آن نمایش داده میشوند.