وزیر جهاد گفت: سالانه ۱۳۰ میلیون دلار ارز برای واردات سبزی و صیفی از کشور خارج می‌شود.

غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی در رونمایی از  ۸۹ رقم بذر اصلاح شده گفت: نقش دانشگاهیان، محققان و همکاران  در سازمان تحقیقات و مؤسسات مرتبط و همچنین شرکت‌های دانش‌بنیان در این دستاورد مهم بسیار قابل توجه است و هر کدام از آنها نقشی اساسی در به ثمر رسیدن این دستاورد داشته‌اند.

او با اشاره به پنجاهمین سالگرد تأسیس سازمان تحقیقات کشاورزی، افزود: تاکنون ۱۲۳۸ رقم مختلف گیاهی معرفی شده است، در زمینه بذر‌های سبزی و صیفی سالانه ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون دلار واردات داریم و امیدواریم که این نقص نیز به زودی برطرف شود.  

 نوری با اشاره به صرفه‌جویی ارزی بالای یک میلیارد دلار گفت:  این دستاورد بزرگ، حاصل تلاش مستمر و حمایت‌های بی‌دریغ تمام عوامل درگیر در این حوزه است. ما با تولید داخلی بذر‌های مورد نیاز، از واردات بی‌نیاز شده‌ایم و در آینده نیز وابستگی خود را به بذر‌های خارجی کاهش خواهیم داد.

به گفته او، به جزء بخشی از بذر‌های کلزا، در حوزه زراعت به استقلال نزدیک شده‌ایم و این مسیر با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان و حمایت از بخش خصوصی به ویژه در حوزه سبزیجات و صیفی‌جات ادامه خواهد یافت.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به همکاری‌های مؤثر با سازمان انرژی اتمی و استفاده از فناوری هسته‌ای در بخش کشاورزی، گفت: این همکاری‌ها از مراحل ابتدایی اصلاح بذر‌ها تا پرتودهی محصولات برای افزایش ماندگاری و کیفیت آنها، اهمیت ویژه‌ای دارد. در این راستا از همکاری و نگاه ویژه مسئولان سازمان انرژی اتمی، به ویژه مهندس اسلامی، به استفاده از فناوری‌های هسته‌ای در بخش کشاورزی صمیمانه تشکر می‌کنم.

نوری به بحران امنیت غذایی در جهان و تهدید‌های موجود اشاره کرد و گفت: امروزه می‌بینیم که امنیت غذایی به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های جهانی تبدیل شده است. آنچه در فلسطین رخ می‌دهد و رژیم صهیونیستی با استفاده از ابزار‌های پیشرفته خود علیه مردم مظلوم آن سرزمین به کار گرفته، نشان‌دهنده تهدید‌های امنیت غذایی است. این رژیم با سلاح گرسنگی تلاش می‌کند مردم را تحت فشار قرار دهد، و این موضوع به ما اهمیت حیاتی امنیت غذایی را بیشتر از گذشته نشان می‌دهد.

او با اشاره به افزایش جمعیت جهانی، کمبود منابع تولید و تغییرات اقلیمی، افزود: روز به روز شاهد افزایش جمعیت و محدودیت منابع تولید هستیم. بحران آب، مشکلات خاک و تغییرات اقلیمی، از جمله عواملی هستند که تولیدات کشاورزی را با چالش مواجه کرده‌اند. اینجاست که اهمیت فناوری و تحقیقات علمی دوچندان می‌شود. در کشور ما نیز باید با استفاده از دانش و فناوری، به سمت تولید ارقامی برویم که در برابر کم‌آبی، شوری و گرمای شدید مقاومت داشته باشند.

وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرد: ضرورت دارد که در بخش کشاورزی با بهره‌گیری از دانش روز و فناوری‌های نوین، گام‌های مؤثری در راستای افزایش تولید و تأمین امنیت غذایی کشور برداریم. امنیت غذایی و استقلال در این زمینه از اولویت‌های اصلی کشور است و تولیدکنندگان و کشاورزان عزیز با همت و تلاش خود در این راه سخت به ما یاری خواهند رساند.

او با اشاره به اهمیت تلاش‌های محققین، اندیشمندان و فعالان بخش کشاورزی، گفت: با همکاری و همت تمامی دست‌اندرکاران و حمایت از تولیدات داخلی، می‌توانیم در مسیر استقلال و امنیت غذایی کشور گام برداریم و نیاز‌های کشور را به‌طور کامل تأمین کنیم.

صرفه‌جویی ۱۰ درصدی منابع آبی با بهبود مصرف بذر در کشاورزی

در ادامه علیرضا گل‌محمدی، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: فرآیند طولانی معرفی ارقام کشاورزی که به‌طور متوسط ده سال زمان می‌برد، ارقام جدید کشاورزی که امروز رونمایی می‌شوند، حاصل تلاش‌های ده ساله‌ی همکاران ما هستند و این نشان‌دهنده‌ی اهمیت دوراندیشی در اصلاح بذر و پیش‌بینی نیاز‌های آینده است.

رئیس سازمان تحقیقات با بیان اینکه صنعت بذر به‌عنوان یکی از صنایع بزرگ تجاری در دنیا دارای ارزش ۶۰ میلیارد دلاری است، افزود: انتظار می‌رود ارزش این رقم تا سال ۲۰۳۰ به ۹۰ میلیارد دلار برسد، در بخش بذر هیبرید ذرت به خودکفایی رسیده‌ایم و حتی ۴ میلیون دلار صادرات بذر هیبرید را انجام داده‌ایم.  

او با اشاره به چالش‌های مهم کشور در زمینه‌ی امنیت غذایی، از جمله بحران آب، شوری، تغییرات اقلیمی و تنش‌های زیستی، گفت: اگر امروز برای این چالش‌ها برنامه‌ریزی نکنیم، در آینده با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد. یکی از راهکار‌های کلیدی در این زمینه، توسعه‌ی صنعت بذر و اصلاح ارقام کشاورزی است.

گل محمدی با اشاره به پیشرفت‌های جهانی در حوزه‌ی اصلاح بذر، بیان کرد: دنیا به‌سوی استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته مانند ویرایش ژن‌ها برای اصلاح بذر رفته است و ما نیز باید در این مسیر حرکت کنیم. در گذشته، کشور‌هایی که اکنون در صنعت بذر پیشتاز هستند، چندان از ما جلوتر نبودند و این امید را داریم که نه‌تن‌ها وابستگی به واردات بذر را کاهش دهیم بلکه بتوانیم در این صنعت صادراتی نیز جایگاه خود را پیدا کنیم.

رئیس سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی با انتقاد از مصرف بیش از حد بذر توسط برخی کشاورزان، افزود: در برخی موارد، به‌جای مصرف توصیه‌شده، میزان مصرف به بیش از ۱۳۰ کیلوگرم در هکتار نیز می‌رسد که این امر منجر به اتلاف منابع آب می‌شود. بر اساس بررسی‌ها، اگر بتوانیم مصرف بذر را بهینه کنیم، می‌توانیم حداقل ۱۰ درصد در مصرف منابع آبی صرفه‌جویی کنیم.

وی  با تأکید بر گسترش صادرات بذر، گفت: امیدواریم با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، معاونت‌های اجرایی، و بخش‌های خصوصی بتوانیم صادرات بذر را به‌ویژه در زمینه‌ی بذر چغندر افزایش دهیم. یکی از چالش‌های دیگر، ضریب نفوذ ارقام جدید در بخش کشاورزی است و امیدواریم در آینده شاهد برگزاری جشنواره‌ای برای معرفی این ارقام در سطح وسیع‌تری باشیم.

 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار