آیین ملی بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار صبح امروز پنجشنبه ۲۴ آبان ماه با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهور، عباس صالحی وزیر فرهنگ و جمعی دیگر از اهالی فرهنگ در تالار وحدت برگزار شد.
مسعود پزشکیان در ابتدای این مراسم گفت: اگر میخواهیم دنیایی بسازیم که برازنده نسل امروز و آینده باشد، باید به کتاب و کتاب خواندن احترام بگذاریم. باید کتاب را نه فقط برای خواندن، بلکه برای همنشینی و کسب علم بدانیم و ما تلاش خواهیم کرد در دولت با استفاده از تجربه، تخصص و علم و دانش حرکت کنیم.
سپس سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر جامعه و تمدن نبوی در توجه به کتاب و کتابخوانی گفت: این نگاهی بوده است که جامعه و تمدن نبوی را شکل داد. تمدنهای بشری در تاریخ بشر پیشرانهایی داشتند و پیشران تمدن اسلامی علم بوده است و پیشران علم در تمدن اسلامی کتابخانهها بودند.
صالحی با بیان اینکه امروزه چشمانداز کشور قطعا از مسیر کتابخانههاست گفت: اگر به دنبال علم هستیم باید به مسئله کتاب و کتابخانهها توجه کنیم، امروز توجه به مسئله معیشت کتابداران از اهمیت بالایی برخوردار است.
صالحی اظهار داشت: انسان دو نوع عمر دارد؛ یکی عمر طبیعی و بیولوژیک و دوم عمر علمی که عمر علمی ما باید با عمر طبیعی مان تقارن داشته باشد. عمر علمی با دو مشکل رو به رو است و با دو اجبار مواجه میشود، این عمر موقت و ناپایدار است و دوم اینکه محدود به زمان مدرسه و دانشگاه است. کتاب و کتابخانه راه فرار از این محدودیتها است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در این حوزه است که امتداد عمر علمی در طول و عمق پیش میآید کتاب و کتابخوانی در اینجا فرصت میسازد، اگر بخواهیم عمر علمی و طبیعی تقارن داشته باشد، نیاز به کتاب، کتابخوانی و کتابخانه است. ما جامعه ای هستیم که از جامعه شفاهی سنتی به جامعه شفاهی صوتی رفتیم، جامعه شفاهی خطاهای زیادی دارد در گذر سریع از جامعه سنتی به جامعه صوتی نیاز به کتابخوانی داریم.
صالحی در ادامه با اشاره با تصویب سند کتابخوانی در ماههای گذشته گفت: این سند میتواند به روند کتابخوانی کمک کند. اضلاع اصلی کتابخوانی مولف، ناشر، کتابفروشی، کتابخانه و کتابدار است و این اضلاع میتواند کتابخوانی را ترویج دهد.
او تصریح کرد: کتابخانهها مسیر علم هستند و چشمانداز آینده فعالیتهای فرهنگی می تواند از این مسیر و با این نگاه باشد.
همچنین مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی گفت: به برکت انقلاب اسلامی، امروز شاهد شبکه سه هزار۸۰۰ واحدی کتابخانههای عمومی با هفت هزار و ۵۰۰ تلاشگر فرهنگی هستیم؛ شبکهای که در رتبه نخست منطقه قرار دارد و علاوه بر ارائه خدمات پایه کتابخانهای، امکان ارائه ۶۰ نوع خدمت را دارد؛ پایگاهی برای کتاب، کتابخوانی، علماندوزی، گسترش اطلاعات، پر کردن اوقات فراغت، خانه امنی برای مادر و کودک، نوجوان و جوان، محل کاستن فاصله اجتماعی در دسترسی به خدمات برابر و باکیفیت و محیطی پویا و مطمئن برای درمان روح و جسم با کتاب.
رمضانی با بیان اینکه کتابخانه عمومی بدون مرزبندی مخاطبان، «وفاق» را پیشفرض داشته، اظهار داشت: ما معتقدیم، یکی از راههای همدلی اجتماعی، «خواندن» است؛ آنجا که در دل داستان با شخصیتها همذاتپنداری میکنیم. گزارش از آنچه امروز در ظرفیت کتابخانههای عمومی وجود دارد، حتماً از این فرصت خارج است ولی مواجهه تک تک شما فرهیختگان ایراندوست با آن در جایجای میهن اسلامیمان، از عمق وجود خوشحالتان خواهد کرد.
او افزود: توسعه شبکه کتابخانههای سیار، تکمیل طرحهای نیمهتمام و ایجاد کتابخانه در شهرهای فاقد کتابخانه در دستور کار قرار گیرد. انجام این مهم در راستای عدالت اجتماعی و رفع یکی از دغدغههای جنابعالی در حوزه فرهنگ است.
رمضانی تصریح کرد: شخصیت فرهنگی کتابداران از هیاهو به دور است و ارائه خدمت را به خواستههای بهحق خود وابسته نمیکنند. لذا درخواست دارم، چنانکه در دیگر حوزهها نشان دادهاید، با یکسانسازی و توجه به معیشت، عدالت را در حقشان به جای آورید.
او گفت: متاسفانه همکاران کتابدار من از نظر معیشتی تحت فشار هستند و از رفاهیات و مزایای جاری و مصوب دولت به خاطر کمبود منابع مالی محرومند و این در خواست را داریم که نگاه ویژه و پر ثمری به این بخش شود.
اهدای قرآن دستنویس به رئیسجمهور