باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - غلامرضا نوری وزیر جهاد کشاورزی در نشست خبری امروز گفت: رسانه، رسالت سنگینی در گردش اطلاعات و اخبار برعهده دارند و باید از نقل و نقد رسانهها استقبال شود و همواره یکی از وظایف ما در وزارتخانه ترویج و اطلاع رسانی است و از ظرفیت رسانهها بهره میبریم.
به گفته او،در دولت وفاق ملی بنابر تاکید رئیس جمهور باید با جامعه شفاف و صادق باشیم و با رسانه ها همراهی کنیم.
نوری با استفاده از افزایش ضریب بهره وری و توان کارشناسی و تحقیقاتی در وزارت جهاد بدنبال آن هستیم حتی در شرایط کمبود منابع مالی بتوانیم اهداف را ترغیب کنیم به طوریکه در برخی محصولات بیش از ۹۰ درصد به خوداتکایی در برنامه هفتم دست یابیم.
به گفته او، در برخی محصولات همچون شکر بیش از ۹۰ درصد در خوداتکایی پیش خواهیم رفت به طوریکه تا پایان دولت چهاردهم بناداریم که واردات شکر را به صفر برسانیم. همچنین در حوزه میوه های گرمسیری واردات موز در ۴ سال پیش رو به صفر نزدیک می شود.
نوری ادامه داد: در برخی حوزه ها همچون آب و خاک نیازمند اعتبارات و بودجه سنواتی هستیم.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به شناسنامه دارکردن محصولات و مزارع بیان کرد: محصولات تولیدی کشورما نسبت به بسیاری از کشورها سالم تراست و دلیل اصلی این است که مقدار سموم وارداتی مشخص است که بررسی ها نشان می دهد که در بسیاری از کشورها سموم کمتری استفاده کردیم.
نوری قزلجه ادامه داد: با همکاری بهره برداران بدنبال شناسنامه دارکردن واحدهای تولیدی هستیم و در این خصوص ۳۰ قلم سم تا پایان استاندارد می شود، ضمن آنکه از ورود سموم بی کیفیت هم جلوگیری می کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی در خصوص تأثیر قطعی برق بر کشت محصولات کشاورزی گفت: به طور قطع خاموشیها روی تولید تأثیر دارد، اما خجم و اندازه آن ۳۰ درصد نیست. در حال حاضر کشور با یک سری ناترازی مواجه هستیم که یک واقعیت است و در چند ماه اخیر با وجود نوسانات ارزی کمترین نوسان را در بازار کالاهای اساسی داشتیم.
نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان، مبنی بر آنکه با توجه به اذعان تشکل های تولیدی مبنی بر عدم صرفه اقتصادی قیمت های فعلی، رویکرد و برنامه ای برای تغییر قیمت کالاهای اساسی تا پایان سال دارید یا خیر؟ گفت: در حوزه تغییرات قیمت ها طبیعی است که اتحادیه و تشکل های تولیدی آن را دنبال می کنند، اما رویکرد نخست برای تولید و حمایت از تولید است، هرچند غافل از سفره مردم نیستیم. در این راستا پیچیده ترین تنظیم بازارها به تشکل ها واگذار کردیم چراکه به تشکل ها انقدر باور داریم که بار اصلی در این بخش بر دوش نمایندگان است و همواره آماده ایم تمام امور به تشکل ها واگذار کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به سوال دیگر باشگاه خبرنگاران جوان، مبنی بر آنکه در خصوص عزل و نصب هایی که در وزارتخانه اتفاق می افتد، آیا شما را تحت فشار قرار می دهند، افزود: در مورد عزل و نصب ها اهل مشورت هستم و از افراد صاحب تجربه در کارگروه مشورتی در اینخصوص مشورت می گیرم و همواره فشاری بر ما نبوده است و سلیقه مدیریتی بنده این گونه نیست و تمامی عزل و نصب ها بر مبنای شایستگی در نظر گرفته شده است.
نوری قزلجه ادامه داد: در حوزه عزل و نصب ها در برخی موارد خود مدیران درخواست دادند که از سمت خود کنار روند چراکه سالهای مداوم کارکردن سخت است که براین اساس جایگزینی که صورت می گیرد به هیچ عنوان برمبنای حوزه جغرافیایی، مذهب و جنسیت نبوده است و حقیقتا مبنای ما شایستگی است.
ماجرای تقلب در برنج های وارداتی چیست؟
او درباره تقلب در برنج های وارداتی گفت: این موضوع حدود یک هفته است که در رسانهها مطرح شده، اما ما در وزارتخانه دو ماهی است که در حال پیگیری مسئله هستیم.
وزیر جهاد با تاکید بر اینکه نگرانی در حوزه آلودگی محصول وجود ندارد، افزود: یک بازرگان خارجی تأمین رقم برنجی را با قیمت مشخص متعهد شد، اما این برنج با نوع پایینتر اختلاط و صادر شد.
نوری قزلجه ادامه داد: به لحاظ آلودگی مشکلی وجود ندارد و سلامت برنجها مورد تأیید سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد است.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: موضوع با بازرگان خارجی مطرح شده اگر پذیرفته شود پول مطابق با کیفیت برنج باشد در داخل استفاده خواهد شد و در صورت نپذیرفتن بار برمیگردد.
نوری قزلجه با بیان اینکه در تولید گندم به خودکفایی رسیدیم، افزود: در حوزه برنج هم برنامهریزی شده که خودکفایی ۱۰۰ درصدی محقق شود، اما در حال حاضر نیاز به واردات برنج داریم که به لحاظ شرایط قیمتی و انبارداری برای ذخایر استراتژیک مورد استفاده قرار میگیرد، اما نگرانی وجود ندارد زیرا واردکنندگان مکلف هستند در ازای خرید از داخل مبادرت به واردات شود.
امکان حذف واردات گوشت قرمز در کوتاه مدت وجود ندارد
او درباره آخرین وضعیت تامین گوشت قرمز در بازار داخل افزود: طی سالهای قبل با توجه به تنش ارزی، دامداریها آسیب دیدند که به ناچار به سمت واردات رفتیم به طوریکه در شرایط کنونی ۲۰ درصد گوشت قرمز وارد میشود که از این عدد فقط ۷ درصد با ارز ترجیحی و ۱۳ درصد توافقی وارد می شود.
وزیر جهاد با بیان اینکه برنامه وزارتخانه کاهش واردات، دستیابی و رسیدگی به رفع چالش صنعت دامداری داخل است، گفت: این موضوع در دستورکار ماست، اما روند تحقق آن زمانبر است.
او گفت: بددنبال حذف واردات گوشت قرمز هستیم، اگا در کوتاه مدت برای تامین نیاز بازار نمیتوان واردات گوشت قرمز را متوقف کرد.
بودجه سال آینده از تولید داخل حمایت می کند
او درباره تخصیص ارز به کالاهای اساسی در سال آینده هم گفت: در بودجه سالانه ارز ترجیحی برای دارو، تجهیزات پزشکی و کالاهای اساسی تعلق خواهد گرفت.
به گفته نوری قزلجه، در بودجه سال آینده نسبت به سال ۱۴۰۳ حدود ۳ میلیارد دلار کاهش داریم که به طور طبیعی روی محصولات اساسی تأثیرگذار خواهد بود، اما ما این را فرصتی برای حمایت از تولید داخلی میدانیم.
وزیرجهاد کشاورزی ادامه داد: بودجه سال آینده با وجود اینکه محدودیتی برای ما ایجاد میکند در عین حال گشایشی برای حمایت از تولید داخل نیز خواهد بود.
نوری قزلجه گفت: هرگونه تغییر سیاست در این حوزه برای حمایت از تولید داخلی یا صرفه جوییهای ارزی که قرار است، اتفاق بیفتد سفره مردم و دهکهای پایین جامعه برنامه ریزی لحاظ میشود تا مشکلی برای معیشت مردم رخ ندهد.
او درباره احتمال تورم مواد خوراکی در سال ۱۴۰۴، ادامه داد: تغییراتی که در نرخ ارز توافقی اتقاق افتاده یا کاهش ارز ترجیحی یک آثار تورمی خواهد داشت، اما تلاش داریم که این آثار واقعی باشد و آثار روانی روی آن سوار نشود تا عدد بزرگی که مورد انتظار است به وجود نیاید.
نوری با بیان اینکه کاهش اثرات تورمی به عوامی چون حمایت از تولید داخلی، بهبود شرایط اقتصادی کشور و کنترل تورم باز میگردد، کفت: در جایی که مربوط به کالاهای اساسی و سفره مردم باشد، منابع به طور قطع از طریق دیگری جبران خواهد شد.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به فاصله زیاد قیمت محصولات کشاورزی بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان، گفت: این فاصله به هیچ وجه قابل توجیه نیست، برای حل این مشکل، استفاده از تشکلها و همکاری با وزارت کشور و شهرداریها در دستور کار قرار گرفته است. بزاین اساس با ایجاد مکانهایی برای عرضه مستقیم محصولات کشاورزی، تلاش میکنیم تا سود حاصل از این خدمات، بیشتر به خود تولیدکنندگان و تشکلها برسد.
او تاکید کرد: این طرح با محوریت سازمان تعاون روستایی ساماندهی خواهد شد تا علاوه بر تقویت تولید، فاصله قیمتی میان تولیدکننده و مصرفکننده کاهش یابد.
تاثیر fatf در بخش کشاورزی چیست؟
او با اشاره به وابستگی کشور به واردات محصولات کشاورزی همچون روغن، نهادههای دامی و شکر، گفت: با وجود تولیدات داخلی مناسب، واردات به دلیل مشکلات ساختاری در بخش کشاورزی، بسیاری از تلاشها و زحمات تولیدکنندگان داخلی را تحتشعاع قرار داده است.
نوری قزلجه به کاهش وابستگی واردات شکر و گندم اشاره کرد و افزود: دولت با توجه به توانمندیهای داخلی و بخش خصوصی در تلاش است تا سرعت تحقق خودکفایی را افزایش دهد.
وزیرجهاد به ظرفیتهای بالقوه موجود در برخی استانهای جنوبی کشور مانند سیستان و بلوچستان و هرمزگان اشاره کرد و تاکید کرد: با استفاده از این منابع آبی و ظرفیتهای کشاورزی، امکان رشد و توسعه بخش کشاورزی فراهم است.
او به تأثیر FATF در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت :۴۱ اقدام این موضوع دارد که در کشور ما ۲۰ اقدام آن عملیات شده است، اخیراً در دولت هم قرار شد که بقیه اقدامات هم انجام شود تا ما هم از این امکانات استفاده کنیم تا محدودیتهای تجارت بین المللی اصابت نکنیم.
کارخانجات آرد با ۳۵ درصد ظرفیت کار می کنند
وزیر جهاد با بیان اینکه ظرفیت های بی نظیری در صادرات آرد داریم، افزود: با توجه به آنکه کارخانجات آرد با ۳۰ تا ۳۵ درصد ظرفیت کار می کنند، از این رو باید با ورود موقت گندم و صادرات آن از این ظرفیت خالی استفاده کرد.
او گفت: در خصوص موضوع آرد، نان و گندم بحث های مختلفی داریم که نتیجه آن این است که مردم به نان با کیفیت و با قیمت مناسب دسترسی داشته باشند.