اردشیر دادرس، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی CNG و صنایع وابسته و عضو هیات مدیره فدراسیون صادرات انرژی، با بیان اینکه ناترازی انرژی به عواملی، چون عدم تبعیت از استانداردهای بینالمللی، ذخیرهسازی انرژی و تولید صحیح برمیگردد، اظهار داشت: بحث اتلاف انرژی، مدیریت انرژی و قیمتگذاری سه عامل مهم دیگر است که نیازمند شکلگیری نهاد رگولاتوری است تا بتواند میزان عرضه و تقاضا، میزان هدررفت و بهینهسازی یارانههای انرژی و نیز قیمتگذاری را کنترل و مدیریت کند.
وی افزود: به دلیل عدم وجود نهاد رگولاتوری، هدررفت و اتلاف انرژی در حاملهای مختلف بسیار زیاد است و همین عامل باعث افزایش شدت مصرف انرژی میشود.
دادرس با انتقاد از عدم بهرهبرداری دولت از تخصص و دانش کارشناسان بخش خصوصی و پیشکسوتان حوزه انرژی، تصریح کرد: استفاده از تجربیات این افراد میتواند به بهبود نقش راه انرژی کشور کمک شایانی کند. متأسفانه، در کشور ما استراتژی یا نقشه راه کلان انرژی وجود ندارد و تصمیمات نادرست سازمانهای متولی اثرات نامطلوبی بر برنامهریزیها دارند.
عضو هیات مدیره فدراسیون صادرات انرژی، با اشاره به سرمایهگذاریهای انجام شده در صنعت سیانجی، خاطرنشان کرد: دولت و بخش خصوصی بیش از سه و نیم میلیارد دلار و ۳۵۰۰ میلیارد تومان در صنعت سیانجی سرمایهگذاری کردهاند و توانسته طی ۲۰ سال گذشته بیش از ۱۰۰ میلیارد لیتر بنزین که معادل ۱۰۰ میلیارد دلار صرفهجویی در واردات بنزین را به ارمغان بیاورد. میتوان تأکید که هیچ صنعتی به اندازه سی ان جی بازگشت سرمایه برای دولت نداشته است. متاسفانه از سال ۱۴۰۰ به این صنعت رسیدگی نکردند و این صنعت به جای اینکه به بالای ۳۵ میلیون متر مکعب تولید برسد، امروزه تولید از ۲۴ میلیون متر مکعب به ۱۹ میلیون تنزل پیدا کرده است و باعث شده که به دلیل کاهش ۵ میلیون متر مکعبی به همین میزان یعنی ۵ میلیون لیتر بنزین به واردات کند. پیشنهاد ما این بود که دولت به جای واردات ۵ میلیون لیتر بنزین۱۰ درصد از واردات را به سیانجی اختصاص دهد در این صورت دیگر نیازی به واردات بنزین نخواهد داشت.
دادرس به نقش فدراسیون صادرات انرژی در توسعه صادرات الپیجی و سیانجی به کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: فدراسیون صادرات انرژی میتواند در صادرات الپیجی به کشورهای شمالی و ترکیه و صادرات سیانجی به ترکیه و ارمنستان نقش موثری ایفا کند. همچنین حضور نمایندگان فدراسیون در تشکلها و مجامع جهانی ضروری است.
وی خاطرنشان کرد: نماینده فدراسیون صادرات انرژی باید در اتحادیههای جهانی مانند اتحادیه جهانی گاز مایع حضور فعال داشته باشد تا بتواند مواضع و دیدگاههای ایران را به خوبی بیان کند.
منبع: فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران