ناصر ابراهيمي درياني، استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران و فوق تخصص گوارش وكبد در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران اظهار داشت: سرطان معده شايع ترين سرطان دستگاه گوارش در ايران است كه در مردان و سنين بالاي 45 سال شيوع بيشتري دارد.
اين متخصص گفت: معمولا علامت اوليه سرطان معده سيري زودرس است كه گاهي با درد همراه است و بي اشتهايي، كاهش وزن، كم خوني، خونريزي معده و احساس گير كردن غذا بر سر معده بروز مي کند.
وي با بيان اينكه تغذيه نامناسب يكي از علت هاي ايجاد سرطان است افزود: تحقيقات نشان مي دهد كه ماده اي به نام نيترات بعد از خوردن در معده تبديل به نيتروزامين مي شود كه ماده اي سرطان زا است و در اكثر غذاهايي كه داراي مواد افزودني نگهدارنده هستند بكار برده مي شود.
ابراهيمي درياني گفت: شيوع سرطان معده در نواحي درياي خزر و اردبيل بيش از حد معمول بوده كه علت آن وجود مقادير زياد نيتريت در آب يا خاك اين مناطق است.
وي تصريح كرد: مصرف زياد ترشيجات و گوشت هايي كه به صورت ذغالي پخته شده باشند توصيه نمي شود و مي توان با خوردن سبزيجات و ميوه جات تازه كه حاوي ويتامين c هستند از سرطان معده پيشگيري كرد.
اين متخصص ادامه داد: پوليپ معده، گاستريك آتروفي (تازه شدن جدار معده)، انجام عمل جراحي معده، ژنتيك و وجود بعضي ميكروب ها در دستگاه گوارش از ديگر عوامل خطر ساز براي سرطان معده هستند.
وي افزود: متاسفانه در ايران از روش غربالگري براي تشخيص سرطان معده استفاده نمي شود و بيماري معمولا در مراحل اوليه درمان نمي شود كه اين ممكن است باعث گسترش سرطان به داخل حفره شكم، كبد يا غدد لنفاوي شود و كار در مان را سخت يا غير ممكن سازد.
ابراهيمي درياني خاطر نشان كرد: اگر فردي علائم سرطان معده را در خود مشاهده كند و يا سابقه اين بيماري در بستگان درجه يك او وجود داشته باشد بايد براي انجام آندوسكوپي و نمونه برداري جهت تشخيص به موقع سرطان به پزشك مراجعه كنند./ط