محمدرضا نجارزاده متخصص بيماري هاي تنفسي در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: آسم افراد قابل برگشت راه هاي هوايي بزرگ و كوچك است كه اين حالت ناشي از پاسخ ديواره هاي نفسي محرك هاي ايمونولوژيك است.
وي افزود: در واقع آسم بيماري التهابي دستگاه تنفسي است كه درآن لنفوسيتها، ائوزينوفيلها و نوتووفيلها وارد ريه شده و مجاري هوايي را تحريك مي كند.
نجارزاده تصريح كرد: بيماري آسم ممكن است در هر سني شروع شود، در عين حال اغلب موارد آسم در سنين قبل از 25 سالگي ايجاد مي شود.
وي با بيان اينكه حملات آسمي نيز در تمام سنين امكان بروز دارد، تاكيد كرد: آمارها نشان مي دهند كه 80 تا 90 درصد اولين حمله آسمي در سنين كمتر از 5 سال بروز مي كند كه البته ايجاد حمله آسمي در سنين پايين خطرات بيشتري به همراه دارد.
اين متخصص بيماري هاي تنفسي يادآور شد: آسم شايعترين بيماري مزمن در بچه ها است و در صورتيكه جلوي پيشرفت آن گرفته نشود، حيات كودك به خطر مي افتد.
وي گفت: آسم همچنين يكي از موارد مهم بستري كودكان در اورژانس و بيمارستان بوده و به عنوان اولين غيبت كودكان از مدرسه شناخته مي شود.
نجارزاده تصريح كرد: باتوجه به خطرات و عوارض ناشي از آسم و بالا بودن احتمال بروز حملات آسمي در سنين كمتر از 4 يا 5 سالگي و همچنين ارتباط اين بيماري با برخي از بيماري هاي حاد و مزمن، پيشگيري از آن تشخيص به موقع بيماري از روي علايم آن (همچون سرفه و خس خس سينه) و در نتيجه درمان زودرس آن بسيار ضروري است.
* عوامل انگلي نقش بسيار مهمي در بروز آسم در كودكان دارند
درادامه فرزاد ايماني متخصص انگل شناسي پزشكي افزود: عوامل مختلفي در بروز آسم نقش دارند كه يكي از اين عوامل انگل ها هستند.
وي با بيان اينكه عواملي انگلي نقش بسيار مهمي در بروز آسم در كودكان دارند، تصريح كرد: يكي از مهمترين عواملي كه سبب بروز آسم در كودكان مي شود وجود بند پايي به نام مايت است كه اين بند پا در نقاطي همچون پرزهاي فرش و قالي بيشتر ديده مي شود.
ايماني اظهار داشت: با ورود اين انگل به مجاري تنفسي بدن شروع به ساخت آنتي بادي مي كند، به طوريكه افزايش مقدار اين آنتي بادي در بدن سبب ورم توده هاي هوايي مي شود و همين امر نيز موجب بروز علايمي همچون سرفه و خس خس سينه خواهد شد.
اين متخصص انگل شناسي با اشاره به اينكه گرد و غبار منزل مخلوطي از عوامل آلرژي زا است و مايتها محتواي اصلي آن هستند، يادآور شد: مايتها به عنوان يكي از عوامل انگلي مهم در زير ميكروسكوپ مانند عنكبوتهاي ريزي هستند كه براحتي زندگي و توليد مثل مي كنند و البته به سادگي هم مي توان آن ها را از بين برد.
وي با اشاره به نقش مهم انگل ها در بروز آسم در كودكان تصريح كرد: گردگيري و شستشوي منزل از جمله راه هاي مهم از بين بردن انگل ها است و والدين بايد گردگيري و نظافت منزل را زماني انجام دهند كه كودك در منزل حضور ندارد.
ايماني خاطرنشان كرد: تهويه مناسب هواي منزل، شستشوي كف منزل به جاي جاروكردن، عدم پهن كردن قالي و قاليچه در اتاق كودك (زيرا سبب تجمع گرد و غبار و مايتها و قارچ ها در آن مي شود)، كشيدن پوشش پلاستيكي و غير قابل نفوذ روي بالش و تشك، عدم استفاده از بالش پر و شستشوي پتو و ملحفه در آب 60 درجه سانتي گراد و خشك كردن آن زير نور مستقيم آفتاب از راه هاي مهم مبارزه با انگل هاي موجود در منازل و در نتيجه جلوگيري از بروز آسم بخصوص در كودكان است./ح