به گزارش
سرويس علمي، پزشكي
باشگاه خبرنگاران؛ گردن جزء ستون مهره ها می باشد كه هفت مهره از سی و سه مهره را تشكیل می دهد .در مهره های گردن اولین مهره ، اطلس نام دارد كه دارای جسم مهره ای نمی باشد و به صورت یك حلقه استخوانی است . دومین مهره به نام اكسیس كه به مهره اول متصل شده و موجب حركات چرخش سر به چپ و راست می شود . مهره هفتم گردنی دارای بلند ترین زائده شوكی بوده و از بقیه مهره های گردن بلند تر است . در بخش خلفی گردن قابل لمس می باشد و در ضمن متمایز كننده مهره های گردنی یا پشتی است .
ساختار عضلانی:عضلات جناغی چنبری پستانی ، طویل گردنی ، راست راسی قدامی ، طویل راسی و نردبانی خلفی، میانی و قدامی ، عضلات موجود در این ناحیه می باشد كه حركات تا شدن ، باز شدن و چرخش ها را برای سر شما امكان پذیر می كنند .قوی كردن این عضلات می تواند تا حدی از درد در ناحیه گردن در میانسالی را كاهش دهد كه در ادامه به این مطلب نیز پرداخته شده است .
گردن درد چگونه دردی است ؟ چه كسانی به آن مبتلا می شوند ؟ اصولا چه دلیلی موجب پیدایش این بیماری می شود ؟گردن انسان بعد از كمر ، شایع ترین مفاصل مستعد آرتروز ، ساییدگی ، كاهش فاصله و بیرون زدگی دیسك است البته مهره های گردن از آنجایی كه نخاع و ریشه های عصبی بسیار مهمی را در بر گرفته بسیار حساس تر از مهره های كمری هستند و آسیب های جدی این ناحیه می تواند باعث فلج كامل دست ها و پاها گردد .عوامل متعددی باعث ایجاد درد در گردن و به دنبال آن دردهایی مانند تیر كشیدن در دست ها می شود . از جمله این عوامل می توان به التهاب بافت های نرم اطراف مفصل های مهره ای ، وضعیت نامناسب سر و شانه ها ، تغییر شكل مهره ها ، آرتروز ، بیرون زدگی دیسك و بیماری های ناشی از گرفتگی های عضلانی و كشیدگی های لیگامنی اشاره كرد .درد در ناحیه گردن می تواند گریبانگیر همه اقشار جامعه شود چه در محیط های كارگری ، چه در محیط های كارمندی و یا حتی در خانه و یا ورزشكاران به خاطر آسیب های احتمالی و ...
بیشترین علت وجود درد های مختلف در ناحیه گردن ناشی از سه بیماری شایع آرتروز ، بیرون زدگی دیسك و سندروم های عضلانی است كه در صورت وجود درد در ناحیه گردن و انتشار آن به دست ها حتی در مراحل اولیه آن بایستی به پزشك مراجعه كرد تا تشخیص قطعی در مراحل اولیه صورت گیرد چرا كه درمان در آن مراحل بسیار مفید تر و موثر تر واقع می گردد .
چند توصیه برای پیشگیری از درد گردن:كارشناسان نیز معتقدند گردن درد ممكن است در نتیجه تصادف یا آسیب دیدگی ، مشكلات استخوانی – عضلانی و یا حتی تومور بروز كند اما اغلب اوقات قرار گرفتن در یك وضعیت نامناسب و غیر استاندارد مثل وضعیت غیر صحیح بدن به هنگام خواب می تواند منجر به بروز درد در گردن شود .
نكات بسیار ساده زیر می تواند در پیشگیری از درد گردن بسیار مفید باشد:1- همیشه گردن خود را در حالت ایستاده ، نشسته ، یا راه رفتن صاف و عمود بر بدن نگه دارید به طوری كه هیچ زاویه ای با بدن نسازد .
2- هرگز در حین نشستن در پشت میز كار، گردن خود را خم نگه ندارید بلكه اگر لازم است صندلی خود را كوتاه كنید یا ارتفاع میز را بالا ببرید تا مجبور به خم كردن گردن خود به مدت طولانی نباشید و یا اگر مجبور به انجام این كار هستید هر از چند گاهی گردن خود را صاف كنید .
3- اگر كارتان نشسته است و مجبور به خم كردن گردن خود هستید حتما با یكی از دستانتان از وزن سرتان و فشار بر روی مهره های گردنی بكاهید تا كمتر دچار صدمات گردن شوید .
4- موقع مطالعه سعی كنید كتاب یا روزنامه را بالا نگه دارید ، تا اینكه سر خود را زیاد خم كنید كه اینكار می تواند در دراز مدت آسیب زیادی به گردن شما برساند .
5- حتی الامكان هنگام خوابیدن از بالش كوتاه استفاده كنید به طوری كه سرتان در امتداد بدن قرار گیرد نه اینكه خم شود .
6- در موقع رانندگی تا آنجا كه می توانید به فرمان نزدیكتر بنشینید تا مجبور نباشید دستتان را دراز كنید و به فرمان برسانید .
7- صندلی كه روی آن می نشینید و رانندگی می كنید حتما بایستی دارای تكیه گاهی برای گردن داشته باشد .
ورزش های مفید برای پیشگیری از درد گردن:1- طوری ایستاده كه گردن در امتداد ستون مهره ها ، راست قرار گیرد و روبرو را ببینید . بسیار آرام سر را حركت داده تا بتوانید سقف را ببینید و پس از مكثی كوتاه به آرامی سر خود را حركت دهید تا اینبار زمین را ببینید این حركت را 10 تا 20 بار انجام دهید سپس همین حركت را طوری انجام دهید تا اینبار سمت چپ و راست خود را ببینید این حركت را نیز 10 تا 20 بار انجام دهید .
2- در حالت تمرین شماره قبل ایستاده یك دست خود را روی پیشانی خود گذاشته و سر خود را به جلو خم كنید و با دست خود مانع از انجام اینكار شوید با این كار یك انقباض هم طول ( ایزومتریك ) در عضلات گردن شما بوجود می آید كه باعث تقویت این عضلات می شود. این حركت را برای 10 ثانیه انجام دهید سپس همین حركت را با گذاشتن دست در پشت سر و سپس راست و چپ سر خود نیز انجام دهید .
3- از چرخاندن سر به صورت دورانی به دور محور گردن كه در قدیم روال داشت پرهیز كنید .
4- شانه هایتان را بالا ببرید و به گوشهایتان نزدیك كنید 5 ثانیه نگه دارید سپس رها نمایید این حركت را سه دوره در هر دوره 10 تا 20 بار انجام دهید .
5- روی یك سطح مناسب به پشت دراز بكشید و گردن خود را از پایین به بالا حركت دهید این حركت را 30 تا 40 بار انجام دهید./ح