به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، سید مصطفی مرتضوی درچه، مدیر عامل و نایب رییس هیأت مدیره شرکت پتروشیمی جم با ارایه گزارشی از عملکرد سال مالی گذشته، افزود: منطقه ویژه اقتصادی پارس با هدف بهره برداری از منابع نفت و گاز حوزه پارس جنوبی و انجام فعالیت های اقتصادی در زمینه انرژی، تشکیل و به عنوان یکی از بزرگترین منابع گازی جهان در فاصله 105 کیلومتری جنوب غربی بندر عسلویه قرار دارد. وسعت این میدان گازی به فاصله 9700 کیلومتر مربع بوده که 3600 کیلومتر مربع آن در آبهای ایران قرار دارد.
وی تصریح کرد: از سویی ذخایر میدان گازی پارس جنوبی نزدیک به 14 تریلیون متر مکعب گاز تخمین زده شده که حدود 50 درصد ذخایر گازی کل کشور را تشکیل می دهد. وی در ادامه با اشاره به موقعیت ممتاز پتروشیمی جم در مجاورت آبهای خلیج فارس و دسترسی آسان به مبادی صادراتی کشور، اظهار کرد: طرح الفین دهم یکی از بزرگترین و مهم ترین پروژه های پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس بوده که در مجاورت طرح های فازهای گازی و پتروشیمی شرکت قرار دارد. این واحد صنعتی سالانه با ظرفیت تولید یک میلیون و 320 هزار تن اتیلن و 305 هزار تن پروپیلن، به به عنوان بزرگترین واحد الفین جهان، دستاورد مهم صنعت پتروشیمی کشور محسوب می شود.
این مقام مسئول عنوان نمود طرح الفین دهم در راستاي دستیابی به بخشی از اهداف برنامه توسعه صنعتی کشور قرار دارد و گفت: افزایش درآمد ملی و ارتقاء سطح علمی، فنی و اقتصادی، توسعه صادرات و فرآورده های نفتی و پتروشیمیایی و افزایش سهم نسبی در بازارهای جهانی، استفاده بهینه از منابع هیدروکربورنی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر، ایجاد اشتغال و در نهایت افزایش توان اجرایی کشور مهم ترین عناوین برنامه مذکور می باشند.
مدیر عامل شرکت پتروشیمی جم در ادامه با نگاهی به ترکیب هیأت مدیره این واحد اقتصادی، افزود: در راستای اهداف خصوصی سازی در کشور، تاکنون 25.8 درصد سهام شرکت به سرمایه گذاری صنایع پتروشیمیایی تأمین، 24.5 درصد به شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری، 22.86 درصد به صندوق بازنشستگی کشوری، 15 درصد به شرکت سرمایه گذاری استان ها، 9.34 درصد به سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح و 2.5 درصد به کارکنان به عنوان سهام ترجیحی انتقال يافته که در این باره طی ماه های اخیر شرکت بازرگانی پتروشیمی با خرید سهم تحت مالکیت شرکت از سوی ساتا در کنار سهامداران جدید قرار گرفته است.
در سبد دارایی های شرکت پتروشیمی جم، سرمایه گذاری هایی از جمله مالكيت 49 درصدی شرکت پلی پروپیلن جم با ظرفيت توليد 300 هزار تن در سال و 100 درصدی شرکت جم صنعتکاران تهران وجود داشته که سرمایه هر یک به ترتیب بالغ بر 50 میلیارد و یک میلیون تومان میباشد.
مرتضوي از شرکت جم صنعتکاران تهران به عنوان بازوی عملیاتی شرکت پتروشیمی جم یاد کرد و افزود: این شرکت به عنوان پیمانکار مهندسی نصب، ساختمان و راه اندازی کلیه پروژه های نفت و انرژی، در تعمیرات و نگهداری کارخانجات و ماشین آلات صنعتی نیز مباشرت داشته و اميدوار است با اخذ موافقت اجرای یکی از فازهای 6 میلیارد دلاری، نقش بارزی در تکمیل چرخه تأمین خوراک مجتمع پتروشیمی جم ایفا خواهد کرد.
نگاهی به تولید و سبد محصولات قابل فروش مجتمع پتروشیمی جم بخش دیگری از سخنان مدیر عامل این واحد صنعتی بود که افزود: حجم خوراک مصرفی پتروشیمی جم بالغ بر دو میلیون و 663 هزار تن در سال بوده که عمده آن از طریق پتروشیمی برزویه و پتروشیمی پارس تأمین می شوند.
ظرفیت تولیدی شرکت در سال نیز بالغ بر دو میلیون و 929 هزار تن بوده که از این حجم دو میلیون و 44 هزار تن در سال قابلیت فروش در بازارهای داخلی و خارجی را دارد. در این زمینه با وجود محدودیت دستیابی به خوراک در سال گذشته، سال موفقی برای شرکت بویژه در زمینه تولید اتیلن بود به طوري كه توليد اتيلن در اين واحد از مرز يك ميليون تن گذشت.
البته در توليد محصول پلی اتیلن سبک خطی، شرکت با مشکلاتی از بابت تأمین کاتالیست ها در شرایط تحریمی شد که خوشبختانه ظرف کمتر از 6 ماه با همکاری دانشگاه ها و واحد توسعه شرکت، کاتالیست مورد نیاز در اندازه آزمایشگاهی تولید و از خرداد ماه امسال در مدار مصرفی این واحد تولیدی قرار گرفته که به سرعت افت سال گذشته را جبران خواهد نمود.
*** عطش بازارهای جهانی در مقابل پتروشیمی جم
وی با اشاره به حجم 80 درصدی فروش صادراتی پتروشیمی جم گفت: در سال گذشته فروش شرکت در برخی محصولات با افزایش مناسبی در بازار داخلی و خارجی رو به رو شد و انتظار می رود امسال نیز با توافق هایی که با کمیته های تنظیم بازار داخلی صورت خواهد گرفت این رشد ادامه یابد.
تولید 33 هزار قطعه به دست مهندسان داخلی و جلوگیری از خروج ارز، دیگر نکاتی بود که این مقام مسئول از نکات موفقیت شرکت پتروشیمی جم در شرایط تحریمی اعلام کرد و افزود: فروش محصولات شرکت در بازارهای جهانی با نرخ های متفاوتی رو به رو بوده و حال آنکه طی سال گذشته حجم فروش صادراتی شرکت به لحاظ ریالی با 10 درصد رشد همراه بوده است.
***** دریافت وام 485 میلیون دلاری
در مجموع حجم ریالی سرمایه گذاری های پتروشیمی جم در فاز 2 بالغ بر 489 میلیارد و یکصد میلیون تومان و به لحاظ ارزی بالغ بر 920 میلیون دلار می باشد که در این راستا موافقت وزارت نفت برای دریافت وام 485 میلیون دلاری از صندوق توسعه ملی و توافق اولیه برای دریافت فاینانس و اعتبار ارزی اخذ شده است.
در زمینه تأمین خوراک نیز پتروشیمی برزویه به عنوان اصلی ترین تأمین کننده خوراک، جزو 17 شرکت قابل واگذاری در هلدینگ خلیج فارس قرار داده شده که پتروشیمی جم برای پوشش ریسک های احتمالی، با ایجاد یک خط احتیاطی در پتروشیمی پارس، امنیت خوراک مورد نیاز خود را تثبیت نموده است.
***** رکورد شکنی در شرایط تحریم
به گفته مرتضوي در سال گذشته به رغم فشار ناشی از تحریم های بین المللی، پتروشیمی جم عملکرد به مراتب درخشان تری را به نمایش گذاشته بطوریکه در واحد الفین مجتمع رکورد ظرفیت تولیدی به 150 تن در ساعت محصول ارتقاء پیدا کرده و اکنون خیز برای دستیابی به تولید 170 تن در ساعت برداشته شده است.
مرتضوي با برشمردن پروژه ها و طرح های به بهره برداری رسیده مجتمع پتروشیمی جم، خاطر نشان کرد: در پروژه فاز دوم این مجتمع، تاکنون واحدهای بوتادین با ظرفیت تولید 115 هزار تن محصول در حال فعالیت بوده و پس از آن نیز طی 22 فروردین ماه امسال با حضور وزیر نفت، واحد بوتن-1 با ظرفیت یکصد هزار تن محصول به عنوان کوپلیمر واحدهای پلی الفین کشور به بهره برداری رسیده اند.
در این واحد صنعتی، اجرای پروژه اکریلونیتریل بوتادین استایرن با ظرفیت تولید 200 هزار تن انواع گرید (ABS) و نیز واحد استایرن، بوتادین استایرن و بوتادین رابر (LCBR/SB/SBS) با ظرفیت 60 هزار تن محصول برای تکمیل زنجیره تولید صنایع پایین دستی و تأمین خوراک شرکت در دست اقدام و اميد است كه تا پايان سال 92 نیز به بهره برداری خواهند رسید وطرح آلفا الفین های خطی (LAO) با ظرفیت 200 هزار تن محصول از جمله سایر هیدرو کربورهای با تعداد کربن (C12) و بالاتر برای مقابله با تحریم ها نیز در حال بررسی و خریداری دانش فنی آن می باشد. افزون بر این، بهره برداری از طرح تولید بوتادین 2 با ظرفیت 115 هزار تن محصول تا سال 92 در دستور کار بوده و در حال حاضر نیز قراردادهای ایجاد سازه های آن منعقد شده است.
***** ورود به بورس در سال جاری
وی در زمینه پذیرش نماد شرکت در بورس اوراق بهادار گفت: نماد پتروشیمی جم هم اکنون ثبت و به تازگی گزارش های عملکردی آن به سازمان بورس ارایه شده و انتظار می رود تا پایان امسال فرآیند عرضه سهام و فعالیت در تابلوی معاملات سهام انجام شود. تولیدات شرکت نیز بالغ بر یک میلیون و 320 هزار تن اتیلن در این واحد صنعتی تولید می شود که حدود 700 هزار تن مصرف خود مجتمع و مابقی به پتروشیمی مهر فروخته می شود.
***** پوشش ریسک واگذاری هلدینگ خلیج فارس
وی در برابر این پرسش که واگذاری هلدینگ خلیج فارس چه ریسکی برای پتروشیمی جم در بر دارد، گفت: با توجه به حضور پتروشیمی مبین و پتروشیمی برزویه در این هلدینگ و نقش آنها در تأمین خوراک شرکت، به لحاظ کمی و کیفی احتمال تأثیرگذاری بر چرخه تولید وجود داشته که در این زمینه با ایجاد خط خوراک احتیاطی در پترو شیمی پارس، نگرانی از بابت قطع خوراک مایع پوشش داده شده و به این ترتیب با جانشینی بوتان، قیمت خوراک از 700 دلار به 540 دلار کاهش و بازدهی شرکت نیز از 27 درصد به 35 درصد افزایش خواهد یافت./ر