به گزارش حوزه
حقوقي قضايي باشگاه خبرنگاران، محمدجواد لاریجانی در سال ۱۳۳۰
در نجف اشرف متولد شد.
وي ریاضیدان و نظریهپرداز سیاسی است.
لاريجاني یکی از مبدعان نظریه امالقری در اواخر دهه شصت است.
محمدجواد لاریجانی پسر میرزا هاشم آملی روحانی برجسته شیعه و یکی از ۵ برادر لاریجانی (علی لاریجانی رئیس مجلس هشتم، باقر لاریجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه و فاضل لاریجانی رایزن فرهنگی ایران در کانادا) است.
وی هم چنین خواهرزاده علامه عاليقدر حسن حسنزاده آملی و پسرخاله احمد توکلی است.
پدر محمد جواد در سال ۱۳۱۱ خورشیدی به دلیل وضعیتی که رژیم استبدادي، برای روحانیون به وجود آورده بود به نجف مهاجرت کرد و تا حدود ۳۰ سال در عراق ماند و محمدجواد لاریجانی نیز در همان جا به دنیا آمد.
**تحصیلاتوي ابتدا جهت تحصیل به حوزه علمیه رفت و سپس تحصیلات عالی را در رشته مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف نيز آغاز کرد.
محمد جواد لاريجاني، پس از طي دوران تحصيل در ايران ادامه مسير علمي خود را در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی پی گرفت و در اين دانشگاه موفق به اخذ مدرك دكترا شد.
** سوابق اجرايي 1. نمایندگی مجلس شورای اسلامی در دوره هاي دوم، چهارم و پنجم
2. معاون وزارت امور خارجه
3. رئيس مرکز پژوهش هاي مجلس پنجم
4. ریاست پژوهشگاه دانشهای بنیادی
5. دبير ستاد حقوق بشر در حال حاضر
** سوابق آموزشی1. استاد تمام و تدریس ریاضیات، فلسفه ریاضی، منطق ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف
2. تدریس ریاضیات، فلسفه ریاضی، منطق ریاضی در دانشگاه صنعتی اصفهان
3. تدریس اندیشه سیاسی در دانشگاه تهران، دانشگاه امام صادق(ع)
4. تدریس سلسله دروس سیاست خارجی در دانشکده روابط بین الملل, دانشگاه امام صادق(ع)، مدرسه عالی شهید مطهری، که این دروس به صورت کتاب تحت عنوان درسهایی از سیاست خارجی توسط انتشارات مشکوة به چاپ رسیده است.
** ارائه دكترين ام القراي و جايگاه آن در سياست خارجيمحمد جواد لاريجاني در دوران فعاليت ديپلماتيك خود در فضاي سياست خارجي، دكترين ام القراي و جايگاه آن در سياست خارجي را مطرح كرد.
طرح نظريه ام القري نقطه عطفي در فرآيند اصلاح نگرش در حوزه سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران از ايده آليسم به رئاليسم محسوب ميشود. اين نظريه توسط محمد جواد لاريجاني - معاون وزير امور خارجه وقت - در اواخر دهه 60 مطرح شد که خاستگاه اصلي آن مکتب واقع گرايي بود. بنابراين تاکيد آن بر ضروريات نيازها، مشکلات و معضلات داخلي سيستم بوده، هدف آن نيز بر طرف كردن اين معضلات بود.
مهمترين سرفصل هاي نظريه:
الف) ملاک وحدت در فلسفه ام القري، وحدت در انجام وظيفه اسلامي است، چرا که در اين حاکميت امتي مسئول با رهبري مسئول جمعا در سرزميني به عنوان ام القري هسته مرکزي حکومتي را تشکيل مي دهند که برد جهاني دارد.
ب) ولايت فقيه و حکومت ولايت فقيه، اساس و جوهر تشکيل حکومتي اسلامي در ام القري است، عامل وحدت اسلامي همان رهبري ولايت فقيه است.
ج) مرزهاي قراردادي و بين الملل جغرافيايي اثري در اين رهبري ندارد، جهان اسلام امت واحده است. ولايت فقيه و حيطه مسئوليت آن قابل تقسيم به کشورها نيست، مسئوليت رهبري امت اسلام مرزي نميشناسد.
د) کشوري" ام القري " جهان اسلام شناخته ميشود که داراي رهبري باشد که در حقيقت لايق رهبري جهان اسلام است.
انتهاي پيام/پ3