فرهاد امین دهقان مدیر فنی و مهندسی در گفتگو با
خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران، با بيان اين مطلب گفت: بندر تاریخی چابهار دارای موقعیت ویژه استراتژیک و ممتاز، دروازه کشور برای ورود به آب های بین المللی، مبدا و مسیرهای ترانزیتی غیرقابل رقابت، با اراضی پهناور و مستعد سرمایه گذاری در زمینه های گوناگون است.
وي تصريح کرد: شرایط ویژه آب و هوایی، آفتاب درخشان در تمام فصول، ساحل طولانی نیگلون و زیبایی های طبیعی در این منطقه چنان دیدنی و تاثیر گذارند که بعد مسافت برای دسترسی به آن را از یاد می برند که ايجاد زيرساختهاي لازم براي رونق محور شرق باتوجه به جايگاه راهبردي چابهار از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی اعتقاد دارد که بخش خصوصی در این راه باید حضور پررنگ تری در مناطق آزاد داشته باشد.
مدیر فنی و مهندسی منطقه چابهار در خصوص امضای تفاهم نامه میان افغانستان و چابهار اظهار داشت: در جهت رونق منطقه چندی پیش تفاهم نامه ای میان منطقه آزاد چابهار و افغانستان به امضا رسید. بر اساس این تفاهم نامه ایران 50 هكتار زمین برای بازرگانان افغان در بندر چابهار در نظر گرفت و تجار افغان برای 50 سال حق استفاده از آن را دارند و بندر چابهار به خاطر موقعیت استراتژیك از اهمیت بین المللی برخوردار است. چابهار برای افغانستان به یك راه ترانزیتی بزرگ تبدیل شده كه این مهم نتیجه تلاشهای پیگیر مدیر عامل منطقه آزاد چابهار بوده است.
در سایه همكاری های این موافقت نامه، بازرگانان افغان می توانند انتقال كالاهای خود را ارزان تر، راحت تر و مطمئنتر از گذشته انجام دهند.
وي تاکيد کرد: شرایط خوبی آب و هوایی چابهار و ایجاد بانك و بیمه از دیگر مزیت های بندر چابهار برای بازرگانان خارجی است افغانستان با داشتن منابع زیر زمینی فراوان و امضای قرارداد های مختلف با كشورهای خارجی، می تواند به منظور حمل و نقل كالا از این بندر برای رشد اقتصادی خود استفاده كند با امضای این موافقت نامه بخش ترانزیت در این منطقه رونق می گیرد و حجم بالایی از سرمایه وارد کشور خواهد شد و صنایع وابسته به ترانزیت در کشور رونق خواهد گرفت.
مدیر فنی و مهندسی منطقه چابهار ادامه داد: برای تسهیلات حمل و نقل، شركت مشترك حمل و نقل دو كشور تاسیس شده است و یك شركت هوایی افغانستان نیز تمایل دارد كه از كابل به چابهار و دبی و برعكس پرواز داشته باشد.
امين دهقان به مزيت هاي اين منطقه اشاره کرد و افزود: طبیعت چابهار بسیار بکر و دست نخورده است و جذابیت ویژه ای دارد که می تواند صنعت توریست را در این منطقه رونق بخشد.چابهار خارج از محدوده خلیج فارس واقع شده است وبزرگترین مزیت آن این است که خارج از ترافیک خلیج فارس است. همچنین در زمینه واردات و صادرات کالا به راحتی می توان از این بندر اقدام کرد. باید گفت بیمه کشتی هایی که وارد چابهار می شوند بسیار کمتر از بندر عباس است و با واردات از این بندر کل شهرهای شرقی کشور و افغانستان را می توان تغذیه کرد.
وي به پروژه هاي انجام شده در منطقه آزاد چابهار اشاره کرد و گفت: در سال گذشته پروژه های گوناگونی تعریف شده است که می توان به 12 پروژه در حال اجرا در منطقه آزاد چابهار اشاره کرد که شامل شبکه توزیع آب اراضی پیکره سوم شمالی به طول 8 هزار و 770 متر، شبکه جمع آوری فاضلاب اراضی پیکره سوم شمالی به طول 6 هزار و 736 متر، شبکه توزیع آب اراضی پیکره سوم جنوبی (که در اواخر سال گذشته عملیات اجرایی پروژه های پیکره آب و برق جنوبی و شمالی آغاز شده و در حال اجراست) همچنین شبکه آبرسانی به سایت تجاری و مهمانسرا (50 متر مکعبی)، احداث مخزن 500 متر مکعبی پیکره سوم جنوبی، توسعه انبارD، مسجد مرکزی، سوله انبار 7 هزار متر مربعی تراس A و انبار هانگار 1 هزار و 315 متر مربعی و آبیاری تحت فشار، اسکله گردشگری، پیکره شنی گردشگری و فیبر نوری از دیگر پروژه های سال 91 محسوب می شود.
وي اظهار داشت: پروژه های دیگری نیز در دست اقدام است که تا 3 ماه آینده آغاز خواهند شد. این پروژه ها شامل نیروگاه خورشیدی، قرنطینه دام، طرح جامع GIS، آب شیرین کن آب شرب 4 هزار متر مکعبی، آب شیرین کن فضای سبز2500 مترمکعبی، ساختمان اداری مرکزی، ساختمان حراست، سالن ورزشی، احداث سیل بند و تصفیه خانه مرکزی پیکره مسکونی است.
سرپرست روابط عمومی منطقه آزاد چابهار اضافه کرد: همچنین در اوایل خرداد ماه سال 91 هتل لیپار در چابهار به مزایده گذاشته شد و به فروش رفت و سازمان منطقه آزاد چابهار در نظر دارد با عواید حاصل از فروش این هتل، هتل دیگری در منطقه آزاد چابهار احداث کند همچنين یکسری از پروژه ها نیز در حال طراحی است مانند طرح جامع چابهار که در سال 76 نوشته شده بود و نیاز به بازنگری داشت که در حال حاضر در مرحله انتخاب مشاور است.
امين دهقان تاکيد کرد: در طول 2 ماه ابتدای سال 91 حدود 4 میلیارد تومان در منطقه ازاد چابهار جذب سرمایه داشتیم که پیش بینی می شود تا پایان سال 91 به 60 میلیارد تومان افزایش یابد./ک