كارشناسان رژیم صهیونیستی ميگويند: توسعه جامعه مدني افغانستان ميتواند با نفوذ فزاينده ايران در منطقه مقابله نمايد.
اين گزارش پس از درخواستهاي مكرر "ميشل فلورنوي"(Michèle Flournoy) معاون سياسي سابق وزير دفاع آمريكا از سران دو كشور منتشر گرديد مبني بر اينكه روابط خود را با رهبران غيرنظامي افغانستان و جامعه مدني نوپاي اين كشور تقويت نمايند.
"گيلعاد شر"(Gilead Sher) پژوهشگر ارشد اين موسسه و رئيس دفتر سابق نخستوزير كه از نويسندگان اين گزارش نيز بود، اظهار داشت كه او و همكارش يعني "اوريت پرلف"(Orit Perlov) از كارشناسان رسانههاي جديد، جامعه مدني افغانستان را مورد بررسي قرار دادند تا روشن سازند اسرائيل و آمريكا براي مقابله با تهديد ايران در آينده بايد در كدام حوزهها اتحادهاي قوي برقرار نمايند.
شر گفت از آنجائيكه تهران آشكارا تهديد كرده است كه با كمك نمايندگان خود يعني حزبالله و حماس اسرائيل را از بين خواهد برد، لذا بررسي استراتژيهاي مناسب براي تعامل با بازيگران منطقهاي در افغانستان جهت مقابله با نفوذ ايران در منطقه بسيار حائزاهميت است.
اينكه ايران نفوذ قابل ملاحظهاي بر همسايه شرقي تحت سلطه طالبان سابق دارد، تعجبي نخواهد داشت زيرا دو كشور علاوه بر روابط تاريخي، مذهبي، فرهنگي و زباني مرز مشترك نيز با يكديگر دارند.
این گزارش می افزاید: پس از خلع يد طالبان از قدرت در سال 2001 ، ايران در زيرساختهاي افغانستان بويژه در ايالات غربي اين كشور سرمايهگذاري عظيمي نموده و به اين كشور تقريباً يك ميليارد دلار كمك كرده است. در حال حاضر، همزمان با خروج نيروهاي آمريكا و ناتو كه از سال 2014 آغاز گرديده است، تهران نيز در حال تقويت تلاشهاي خود براي اعمال فشار بر دولت افغانستان است.
بنابر اظهارات احمد خالد مجيديار، پژوهشگر ارشد مركز مطالعات سياست خارجي و دفاعي موسسه امريكن اينترپرايز در واشنگتن، اگرچه كاخ سفيد تلاش نموده است تا با كمك ايران در افغانستان ثبات را برقرار سازد اما تهران از خاك اين كشور به مثابه ميدان جنگ عليه آمريكا همچنان سود ميبرد.
مجيديار همچنين افزود كه ايران در طول دهه گذشته با ارسال اسلحه و ارائه كمكهاي آموزشي و مالي "حساب شده" به نيروهاي طالبان ياري رسانده است هم در راستاي نمايش قدرت خويش و هم در جهت بازداشتن آمريكا از انديشيدن به گزينه حمله نظامي عليه تاسيسات هستهاي تهران.
مجيديار گفت: با اين وجود، ايران خواستار بازگشت سنيهاي افراطي (طالبان) به قدرت نيست كه از لحاظ ايدئولوژيكي و سياسي با ايران شيعي مخالف بوده و از متحدان رقباي منطقهاي تهران نظير عربستان سعودي و پاكستان به شمار ميروند.
وي در ادامه چنين اظهار داشت: "تهران با كمك به شورشيان در افغانستان قصد دارد تا اين پيام را به واشنگتن انتقال دهد كه در صورت تهديد نظامي ايران در بحث هستهاي ميتواند تلاشهاي كاخ سفيد براي برقراري ثبات در افغانستان را تضعيف نمايد."
مجيديار خاطرنشان ساخت: علاوه بر توسعه زيرساختهاي افغانستان، جمهوري اسلامي ايران تلاشهاي جدي در راستاي حملات تهاجمي از طريق شيوههاي "قدرت نرم" بكار بسته است، از جمله پرداخت پول به سياستمداران افغان براي تاثير گذاشتن بر سياستهاي اين كشور به نفع ايران، كمك و سازماندهي گروههاي شيعي و تامين بودجه موسسات خيريه طرفدار ايران نظير كميته امداد امام خميني.
وي همچنين افزود: "ايران مبالغ هنگفتي را در رسانههاي نوشتاري و خبرپراكني طرفدار ايران و مخالف آمريكا در افغانستان سرمايهگذاري نموده است."
رويترز در گزارش ماه جاري خود ادعا كرد كه تقريباً يك سوم رسانههاي افغانستان از لحاظ مالي يا از طريق تامين تجهيزات از سوي دولت ايران مورد حمايت قرار ميگيرند.
مدير امنيت ملي افغانستان در ماه آوريل اعلام كرد كه چند شبكه تلويزيوني و يك خبرگزاري كمكهاي مالي از دولت ايران دريافت داشتهاند و اينكه شبكههاي تلويزيوني تمدن و نور تبليغات طرفدار ايران پخش مينمايد.
لطفالله مشعل سخنگوي شوراي امنيت ملي نيز گفت كه خبرگزاري فارس و شبكه دولتي پرس تيوي در افغانستان به طور غيرقانوني فعاليت ميكنند.
تحليلگران منطقهاي ميگويند: نفوذ فزاينده ايران بر رسانههاي افغانستان ميتواند عواقب جدي براي آمريكا و اسرائيل به دنبال داشته باشد .
"استيون كلاينمن"(Steven Kleinman) افسر اطلاعاتي سابق آمريكا و مدير بخش تحقيقات استراتژيك در مركز مشاوره امنيتي "سوفان گروپ"(Soufan Group) هشدار داد كه آمريكا و اسرائيل بايد نفوذ تهران بر رسانههاي افغانستان را جدي بگيرند.
كلاينمن گفت: "باوجوديكه اغلب مردم فكر ميكنند جنگ فقط حول محور تسليحات فيزيكي است، اما هدف نهايي استفاده از اين ابزارها در جهان فيزيكي همواره تاثير گذاشتن بر حوزه درك و شناخت افراد بوده است: يعني حوزه تصميمگيري، روحيه و باور افراد به وجود حاكميت براي محافظت از آنها."
وي همچنين افزود: "استفاده هوشمندانه از رسانه به مثابه بهرهگيري از ابزارهاي به مراتب كم هزينه و بلاواسطهتري براي تحقق اهداف موردنظر از طريق امواج راديو و تلويزيون است كه دولتها زماني فقط در ميادين جنگ به آنها دست مييافتند. و اگر افراد حاكم در درون نظام جمهوري اسلامي فقط يك مسئله ياد گرفته باشند، اينست كه چگونه بر اذهان مردم آن هم در سطح گسترده تاثير گذارند."
ضمناً، گيلعاد شر از واشنگتن و تلآويو خواست تا به حمايت مالي تهران از رسانههاي افغانستان "به عنوان منبع بروز نگراني جدي" توجه نمايند.
پرلف خاطرنشان ساخت كه تنها راه براي اسرائيل جهت توسعه روابط خويش با افغانستان ميتواند از طريق كشور هند باشد كه در حال تقويت قدرت نرم خود در افغانستان است.
" همزمان با خروج نيروهاي خارجي، ايران نيز تلاشهاي خود را با هدف تغيير اين معادله دو چندان نموده است."