دومین عمل پیوند مغز استخوان در مرکز فوق تخصصی پیوند و دیالیز منتصریه از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد با موفقیت انجام شد .

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد، به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ،علی قاسمی فوق تخصص هماتولوژی و انکولوژی کودکان با اشاره به اینکه این عمل دومین عمل پیوند مغز استخوان و نخستین عمل پیوند به روش آلوژن در شرق کشور به شمار می رود اظهارکرد :‌این عمل بر روی یک دختر 10 ساله مبتلا به سرطان خون نوع (ALL) که پس از دوره شیمی درمانی دچار عود مجدد و درگیری مغز استخوان شده بود با موفقیت انجام شد .

قاسمی با اشاره به اینکه زمانی که بیمار مبتلا به سرطان خون به ویژه کودکان مجددا دچار عود بیماری می شوند بهترین روش گزینه درمانی پیوند مغز استخوان به شمار می رود اظهار کرد :‌عمل پیوند مغز استخوان به روش آلوژن از سلولهای بنیادی فرد دیگر ( برادر دو ساله وی که از نظر انتی ژنهای سیستم HLA شباهت کاملی با بیمار داشت )و تزریق به بیمار انجام شده است.
وی در خصوص مراحل انجام عمل پیوند مغز استخوان اظهار کرد: ‌در نیمه مرداد ماه بیمار در بخش پیوند مغز استخوان بستری و تحت شیمی درمانی قرار گرفت ، پس از شش روز برادر بیمار نیز در بخش سلولهای بنیادی بستری و چون کودک دو ساله بود و کنترل سخت بود و بیمار تحمل ماندن طولانی مدت زیر دستگاه را نداشت توسط متخصصین گروه بیهوشی اطفال تحت بیهوشی ملایم قرار گرفت و پس از 8 ساعت سلولهای مورد نیاز از وی دریافت شد.

دبیر ستاد سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد : پس از دریافت سلولهای بنیادی خون ساز از فرد دهنده ، عمل تزریق سلول به بیمار انجام و در این مرحله 27 میلیارد و 200 میلیون سلول بنیادی خون ساز به بیمار تزریق شد .

قاسمی افزود :‌به دنبال شیمی درمانی که از قبل بیمار شده بود افت سلولی سریع اتفاق افتاد و ظرف سه چهار روز افزایش رده های گلبول سفید را در جریان خون محیطی مشاهده کردیم بعد از 4 روز افزایش سلول شروع شده در روز دوازدهم عمل تعداد گلبولهای سفید به بالاتر از یک هزار و در روز پانزدهم بعد از عمل تعداد گلبولهای سفید به 2 هزا رو 400 هموگلوبین به 11 هزار و پلاکت به 60 هزار رسید .

وی با اشاره به اینکه در روز پانزدهم پس از عمل بیمار تحت آسپراسیون به منظور تعیین میزان جایگزینی سلولهای مغز استخوان و درصد موفقیت آمیز بودن پیوند قرار گرفت :‌که بر این اساس درصد پیوند ( کایمریسم )از نمونه مغز استخوان در روز 15 بعد از پیوند 95 درصد و میزان جایگزینی سلولهای مغز استخوان 20 تا 30 بود که نشان از موفقیت امیز بودن عمل پیوند می باشد .

فوق تخصص هماتولوژی و انکولوژی کودکان با بیان اینکه بیمار 16 روز پس از انجام عمل پیوند از بیمارستان مرخص شد اظهار کرد :‌ با توجه به اینکه بیمار عود مغز استخوان پیدا کرده بود اگر تنها از روش شیمی درمانی استفاده می شد 30 درصد امید به زندگی داشت اما با پیوند مغز استخوان شانس امید به زندگی بیمار به 70 درصد افزایش می یابد .

قاسمی با تاکید بر اینکه در گذشته بیمارانی که نیازمند به پیوند مغز استخوان به روش آلوژن بودند به تهران اعزام می شدند و این امر نیازمند صرف هشت ماه وقت و هزینه های زیادی بود تصریح کرد: با تجهیز این بیمارستان به دیگر دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز برای پیوند مغز استخوان امکان انجام دیگر عملهای پیوند نیز فراهم می شود .
وی در خصوص پیوند سلولهای بنیادی خون ساز و مزایای این روش گفت: پیوند مغز استخوان یکی از روشهای منتخب در درمان بیماریهای مادرزادی مانند تالاسمی ، بیماریهای بدخیم مانند سرطان غدد لنفاوی و میلوم مولتیپل ، انواع سرطان خون و به ندرت درموارد نقص سیستم ایمنی و سرطانهای استخوان مورد استفاده قرار می گیرد .

فوق تخصص هماتولوژی و انکولوژی کودکان با اشاره به اینکه به روش پیوند مغز استخوان می توان 45 تا 50 نوع بیماری را درمان کرد اظهارکرد: پیوند مغز استخوان اولین بار در جهان در سال 1960 از انسان به انسان انجام شد و از حدود 20 سال پیش در تهران انجام می شود و در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی مشهد از معدود مراکز دانشگاهی است که به توانمندی پیوند مغز استخوان دست یافته است .

قاسمی بااشاره به این که پیوند مغز استخوان به دو روش اتولوگوس ( از خود فرد بیمار) و پیوند آلوژن ( از فرد دهنده) انجام می شود تصریح کرد: پیوند مغز استخوان به روش اتولوگوس ( از خود فرد بیمار ) درموارد سرطان غدد لنفاوی ومیلوم مولتیپل و بعضی ازانواع سرطان خون کاربرد دارد. انتخاب روش انجام پیوند (آلوژن یا اتولوگ) به عهده پزشک فوق تخصص خون می باشد .

وی افزود: بیمارانی که تحت درمان با پیوند مغز استخوان به روش اتولوگ قرارگرفته اند پس از ترخیص به مدت 3-12ماه بنا به نظر پزشک مورد معاینه قرارمی گیرند و نتیجه پیوند و عوارض آن دربیمار مورد بررسی قرارمی گیرد. این بیماران اغلب به مدت 3-12ماه تحت درمان با داروهای خوراکی خاص قرار خواهند داشت.

فوق تخصص هماتولوژی و انکولوژی کودکان بیان کرد: پیوند مغز استخوان تنها روش درمانی قطعی موجود برای بیماران تالاسمی و بسیاری از بیماری های بدخیم خون می باشد و درصورت وجود شرایط بالینی مناسب و نیز در صورتی که درمراحل اولیه بروز بیماری ، پیوند انجام شود از نتایج موفقیت آمیزی برخوردار خواهد شد.

قاسمی در خصوص پیوند مغز استخوان به روش آلوژن (ازفرد دهنده ) نیز گفت: این روش جهت درمان تالاسمی و بعضی ازانواع سرطان خون به کارمی رود. دراین روش ،سلولهای مادر تولید کننده اجزا خون ازیک دهنده سالم گرفته شده و سپس تحت شرایط خاص به بیمار تزریق می شود.

وی تصریح کرد: احتمال بروز واکنشهای آلرژیک به صورت تب ، لرز و تنگی نفس درفرد گیرنده پیوند وجود دارد و تجویز داروهای ضد حساسیت ونیز با کنترل مستقیم پرستار بخش شدت این عوارض را کاهش می دهد .

یادآوری می شود : در حال حاضر درمانگاه پیوند مغز استخوان بیمارستان منتصریه روزهای سه شنبه هر هفته آماده تشکیل پرونده می باشد و پزشکان می توانند بیماران زیر 20 سال نیاز به پیوند مغز استخوان را به کیلینیک پیوند مغز استخوان منتصریه ارجاع دهند.ش ش/28-2

این بیماران روزهاي سه شنبه هرهفته ازساعت10صبح تا13ميتوانندبه بيمارستان منتصريه واقع درخيابان امام خميني25(خيابان جنت)مراجعه کنند./س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.