شهرستان دليجان در منتهي اليه خاوري استان و در خاور محلات واقع شده است و به دليل قرار گرفتن در مسير راه ارتباطي تهران به مناطق جنوبي و اصفهان و نيز جلگه اي بودن وسعت يافته است.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک، كشاورزی در شهرستان دليجان بيش تر به صورت آبی و نيمه آبی مكانيزه است که برخی محصولات به صورت غرقابی و برخی ديگر به صورت جوی پشته ای (نشتی) آبياری می شوند. در گذشته به دليل عبور دليجان هاي مسافري از اين منطقه به نام دليجان ناميده شده است. صنايع ماشينی شهرستان دليجان كارخانه هاي چينی سازی، رنگ سازی، كاشی سازی، پودر رنگ ها و... تشكيل مي دهند. بازار نراق، كاروان سراي دودهك، پل دودهك، غار چال نخجير و بافت قديمي اين منطقه از جمله مكانهاي تاريخي و ديدني شهرستان دليجان به شمار مي آيند. مکان های دیدنی و تاریخی بازارنراق، كاروان سراي دودهك، پل دودهك، غار چال نخجير و بافت قديمي اين منطقه از جمله مكان هاي تاريخي و ديدني شهرستان دليجان به شمار مي آيند.
مطالب تکمیلی
صنايع و معادن

صنايع ماشينی شهرستان دليجان عبارتند از كارخانه پودر سازان كه به وسيله اين كارخانه از سنگ*های مخصوصی پودر تهيه می شود و بر حسب سفارش كارخانه*هاي چينی سازی، رنگ سازی، كاشی سازی، پودر رنگ ها را در بسته های آلومنيومی عرضه می نمايند. از ديگر کارخانه*ها می توان*كارخانه شن و ماسه، كارخانه های سنگ*بری، ملامين سازی، پارچه بافی، كارخانه گچ ماشينی و تيرچه بلوك، كوره های آجر پزی و كارخانه های موزاييك سازی را نام برد. معدن سراب راونج و معدن شن و ماسه مسير رودخانه شور از معادن فعال شهرستان دليجان است. از معادن غير فعال اين شهرستان می توان معدن سنگ رزبيده واقع در جنوب خاوری آبادی هستيجان و معدن سنگ قرمز تخته كوه واقع در شمال باختری روستای رباط ترك كه در فاصله 19 و 25 كيلومتری جنوب خاوری دليجان را نام برد. معدن خاك نسوز (چينی) واقع در مجاورت روستای مزوش و در فاصله 27 كيلومتری جنوب خاوری شهر دليجان قرار دارد. بازرگانی يكی از مشاغل مردم شهرستان دليجان است. صادرات اين شهرستان را گردو، بادام، فندق، لوبيا سفيد، انگور، آلبالو، گيلاس، تخم مرغ نطفه دار، سيب، هلو، برگه خشك شده زرد آلو، پودر سرب، قالی طرح كاشان، پودر رنگ، مرغ گوشتی، آجر، پارچه های چلوار و متقال، برزنت، گچ، شن، ماسه و جوز قند (نوعی شيرينی محلی) تشکيل می دهند.

کشاورزی و دام داری
كشاورزی در شهرستان دليجان بيش تر به صورت آبی و نيمه آبی مكانيزه است که برخی محصولات به صورت غرقابی و برخی ديگر به صورت جوی پشته ای (نشتی) آبياری می شوند. جهت آبياری زمين های زير كشت از قنات، چاه های نيمه ژرف و رودخانه ها استفاده می کنند. از عمده ترين فرآورده های كشاورزی و باغداری اين شهرستان می توان گندم، جو، بنشن، تره بار، گردو، بادام، فندق، سيب، آلبالو، گيلاس، زرد آلو، هلو، انگور را نام برد. دامداری سنتی در بيشتر روستاهای اين شهرستان معمول بوده و دام های آنان شامل گوسفند، بز و گاو است. دام داری صنعتی شهرستان دليجان مشتمل بر واحدهای گاوداری نيمه صنعتی از گاوهای بومی و دورگ، واحدهای مرغداری صنعتی و گوشتی و مزرعه مرغ مادر است.

مشخصات جغرافيايي
دليجان يكی از شهرستان های استان مركزی از شمال به قم، از خاور به كاشان، از جنوب به بخش ميمه استان اصفهان و از باختر به محلات محدود می شود. مركز شهرستان دليجان از نظر جغرافيايی در50 درجه و 41 دقيقهی درازای خاوری و 33 درجه و 59 دقيقه ی پهنای شمالی و ارتفاع 1528 متری از سطح دريا واقع است. از مهم ترين رودهای اين منطقه می توان قم رود، ازنا و شور را نام برد. آب و هوای اين شهرستان خشك است. دليجان در مسير راههای مهم ارتباطی كشور به خصوص شهرهای بزرگ مركزی و جنوبی واقع شده و از طريق جاده اصلی و آسفالته به سمت جنوب خاور به درازای 165 كيلومتر به اصفهان مرتبط می شود. شهر قم در 80 كيلومتری شمال خاوری و شهر كاشان در 70 كيلومتری خاور دليجان قرار دارد. هم چنين دليجان به سمت جنوب باختری از طريق جاده، آسفالته به درازای 27 كيلومتر به محلات و 72 كيلومتر به خمين مرتبط می شود.

وجه تسميه و پيشينه تاريخي
بنا به نوشته هاي تاريخي، دليجان پيشين شهري بسيار بزرگ با چهار دورازه در چهار طرف بودكه به دروازه هاي قليان ، آتشكده، شاه ولي و كاه گندم معروف بودند. گستردگي شهر قديمي دليجان را تا نزديكي خورهه ذكر كرده اند.
مجموعه نشانه ها و آثار پيدا شده تاريخي نشان مي دهد كه دليجان شهربزرگي بوده است. از جمله آثار پيدا شده مي توان به سفالها ، خمره ها و آجرهاي بسيار زيبا در جنوب دليجان، اشاره كرد. دليجان در سال 1358 به شهرستان تبديل شد./س

برچسب ها: دلیجان ، صنایع ، معادن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
انجمن نصرآبادیهای مقیم تهران
۲۱:۲۹ ۲۶ شهريور ۱۳۹۸
انجمن توسعه سفیدشهر(نصرآباد کویرکاشان )نصرآبادیهای مقیم تهران

باسلام-قابل توجه گردشگران ازآثارتاریخی و باستانی شهر دارالفضل سفیدشهر(نصرآبادکویر) در۱۷کیلومتری شمال کاشان بازدید نمائید و لذت ببرید
۱-آستانه مقدسه بی بی سکینه خاتون س واقع درمحله زیارت سفیدشهر
۲-آستان مقدس شاهزاده ابراهیم ع واقع در دشتهای سرسبز جاده سفیدشهر به مشکات
۳- آب انبار تاریخی سفیدشهر
۴-قلعه های تاریخی سفید -ملک اباد -رضاآباد-قاسم ابادو وزیر
۵-دشت زیبای کویر درشمال سفیدشهر
۶-پار ک زیبای زنده یادباقری ورودی شهر سفیدشهر
۷-خانه های تاریخی آقاسیدمحمد-وکیل
۸-شهرزیرزمینی طسمیجان ومهرکده تاریخی سفیدشهر
۹-قدمگاه علی ع سفیدشهر
۱۰-دشتهای وسیع وزیبای پنبه و طالبی و باغهای پسته سفیدشهر
۱۱-دشتهای وسیع وزیبای کشت گل محمدی برای اولین باردرسفیدشهر
۱۲-جنگلبانی شهیددستغیب (درختان دست کاشت کویری ) دردل کویردرشمال سفیدشهر
۱۳-ساختمان تاریخی چهل دختران زیارت
۱۴-مسجد تاریخی زیارت
۱۵-دکان حلوایی تاریخی
۱۶-روستای کویری تقی آباد سفیدشهر
باتشکر-حسین عبدالهی نصرآبادی ازتهران
انجمن توسعه سفیدشهر (نصرآبادیهای مقیم تهران)