ولادت پیشوای هشتم مسلمانان، حضرت امام رضا (ع) (148 ق)حضرت امام علی بن موسی الرضا (ع) در مدینهی منوره به دنیا آمد. ابوالحسن کنیه و رضا، صابر، رضی و وفیّ از القاب آن حضرت میباشند. مادرش امالبنین که تکتم، نجمه و طاهرهاش نیز میخوانند. هارون الرشید، محمد امین و عبداللَّه مأمون در زمان امام رضا (ع) خلافت کردند. تنها فرزند امام رضا (ع) حضرت جوادالائمه (ع) میباشد. آن حضرت در اواخر عمر، به درخواست مامون عباسی، به مرو رفته و به اصرار خلیفه، ولایتعهدی او را میپذیرد. با پذیرش ولایتعهدی، مامون قصد داشت هم امام را تحت نظرِ خود داشته باشد و هم خود را دوستدار اهل بیت عنوان کرده و از محبوبیت برخوردار گردد. اما سرانجام مامون، خود، امام را به شهادت رساند.
اعتصاب کارکنان راه آهن و سازمان آب تهران در اعتراض به رژیم پهلوی (1357 ش)در پی اعلام حکومت نظامی در اکثر شهرهای بزرگ ایران، اعتصابهای بزرگ از سوی مردم صورت گرفت و در ابتدا کارکنان سازمان تعاون مصرف صنعت نفت ایران و پالایشگاه آبادان، اعتصاب نمودند. به دنبال آن کارکنان مخابرات تهران، صنایع نفت در خارک، کارکنان سازمان آب تهران و کارکنان راهآهن و کارخانه سیمان تهران، کارگران بنادر و کشتیرانی، شیلات، نساجی یزد، پالایشگاه شیراز، نیروگاه های اتمی و معادن زغال سنگ به اعتصابیون پیوستند.
شهادت روحانی مبارز «سیدعبدالکریم هاشمی نژاد» توسط منافقین کوردل (1360 ش)سید عبدالکیم هاشمینژاد در سال 1311 ش در «بهشهر» مازندران دیده به جهان گشود و از 14 سالگی در قم به مدت چهارده سال نزد آیات عظام سید حسین بروجردی و امام خمینی (ره) به تحصیل علوم دینی پرداخت. وی در دوران مبارزات اسلامی ملت ایران به رهبری امام خمینی (ره) در نشر افکار انقلابی اسلام و افشای ماهیت رژیم پهلوی، تمامی توان خود را به کار برد و در این راه متحمّل سختیها و شکنجههای ایادی رژیم گردید. این مجاهد انقلابی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به عنوان نماینده استان مازندران در مجلس خبرگان قانون اساسی انتخاب شد، در تدوین قانون اساسی و به خصوص در جهت تثبیت اصل ولایت فقیه، زحمات بسیاری کشید.
ایشان پس از پایان دوره مجلس خبرگان و تدوین قانون اساسی، مقام دبیری حزب جمهوری اسلامی مشهد را به عهده گرفت و از این پایگاه، حملات مداوم خود را متوجه نفاق حاکم بر بعضی مکانهای دولتی و ارتجاع کرد و با ضد انقلاب به مبارزه سختی پرداخت. آن شهید بزرگوار، پشتوانه محکمی برای انقلاب بود، از این رو نقشه ترور وی طرح شد و در سالروز شهادت امام جواد (ع) در هفتم مهر 1360 در 49 سالگی به دست یکی از منافقین کوردل، بر اثر انفجار نارنجک به شهادت رسید. بدن پاره پاره این شهید عالی مقام پس از تشییع باشکوه مردم، در جوار مرقد منور امام رضا (ع) به خاک سپرده شد.
کشف بزرگترین میدان نفتی ایران با ظرفیت 26 میلیارد بشکه در حوالی اهواز (1378 ش)میدان نفتی آزادگان در 80 کیلومتری غرب اهواز قرار دارد. این میدان با ذخیره نفت درجای حداقل 26 میلیارد بشکه و میزان قابل برداشت 6 میلیارد بشکه در سال 1378 کشف گردید. میدان نفتی آزادگان که میزان هیدروکربور درجای آن بالغ بر 31 میلیارد بشکه است ظرفیت تولید حداقل 300 هزار بشکه در روز را دارد، کشف این میدان بزرگترین کشف انجام گرفته در ایران در 35 سال گذشته به شمار میرود.
روز آتش نشانی و ایمنیهفتم مهرماه به نام «آتش نشانی و ایمنی» نامگذاری شده است. در واقع این روز بهانه ای است تا به گرامیداشت انسانهایی بپردازیم که از جان و آسایش خود در راه حفظ جان و آسایش ما میگذرند تا بتوانیم در امنیت زندگی کنم. امید است گرامیداشت روز آتش نشان بهانه ای باشد برای تجلیل از آنان که در میان شعله های آتش، پیام آور ایستادن و سرخ زیستن هستند. ایمنی را مصونیت در برابر آسیبهای ناشی از حوادث، اعم از طبیعی و غیرطبیعی معنا کردهاند.
هدف از نامگذاری این روز به عنوان روز ملی ایمنی و آتش نشانی، تبدیل ایمنی در کشور به یک فرهنگ میباشد. در کشور ما بیش از ۱۶۰ سال از تأسیس اولین ایستگاه آتش نشانی در شهر تبریز به سال ۱۲۲۱ شمسی و نزدیک به هشتاد سال از تأسیس آتش نشانی پایتخت میگذرد. پس از انقلاب اسلامی، با انحلال سازمان دفاع غیر نظامی، فلسفه وجودی آتش نشانیهای کشور توسط بندهای ۱۴ و ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری تعریف گشت و از همین رو سازمانهای آتش نشانی زیر مجموعه شهرداریها قلمداد میشوند. بر اساس این قانون شهرداریها ملزم هستند، برای حفظ شهرها از خطر سیل و حریق و دیگر مخاطرات تدابیر مؤثری اتخاذ نمایند.
تاسیس سلسله «آل بویه» خاندان مشهور شیعی ایرانی (321 ق)خاندان آلبویه که به دیالمه و دیلمیان نیز معروف بودند، در ایران و عراق حکمرانی میکردند. بنیانگذاران سلسلهی آلبویه، سه برادر به نامهای علی، حسن و احمد بودند. پادشاهان این خاندان در زمان حکومت خود، سرزمینهای بسیاری را تصرف کردند و حتی احمد، بغداد را به تصرف خود درآورد. زمامداران آل بویه خدمات ارزندهای به علم و فرهنگ اسلامی کردند و از نویسندگان و دانشمندانِ زمان خود، تجلیل به عمل میآوردند. آنها به اقامه و احیاء مراسم و شعائر دین اسلام و مذهب شیعه اهتمام داشتند. از این خاندان، آثار بسیاری در ایران و عراق بر جای مانده که بیمارستان عَضُدی بغداد، از آن جمله است.
تولد عالم جلیل القدر «شیخ مفید» فقیه و متکلم نامدار شیعه (336 ق)محمد بن محمد بن نُعْمان معروف به شیخ مفید در روستای عُکبَرا در نزدیکی بغداد متولدشد. پدر مفید شغل معلمی داشت و بدین جهت فرزندش به لقب ابن معلم مشهور بوده است. در کودکی به همراه پدر به بغداد آمد و فراگیری علم را نزد ابوعبداللَّه حسین بن علی معروف به جُعَل، آغاز کرد. سپس نزد ابوسَریا به علمآموزی پرداخت. ابنشهرآشوب لقب مفید را به اشارهی امام عصر (عج) میداند. سیدمرتضی و سید رضی از شاگردان مشهور شیخ مفید میباشند. همچنین دهها اثر ارزشمند در رشتههای کلام و عقاید، فقه، اخلاق اسلامی، امامت و فلسفهی سیاسی در اسلام از شیخ مفید به جای مانده است. شیخ مفید در سال 413 ق در 77 سالگی درگذشت.
آغاز جنگ «نادرشاه افشار» برای تصرف هندوستان (1151 ق)قرار بودکه محمدشاه، پادشاه تیموری هند، مرزهای خود را بر روی مخالفان نادرشاه ببندد، ولی این امر با تعلّل تیموریانِ هندی مواجه گردید. نادرشاه نامهای عتابآمیز به محمدشاه فرستاد و خود به همراه سپاهی گران راهی هند گردید. نادر شهرهای سر راه به سرعت تصرف کرد و در برابر مردم هند به پیروزی رسید. محمدشاه که خود را شکست خورده میدید، دولت خود را تسلیم کرد و برای جلب رضایت نادرشاه همهی خزاین هند را به او تقدیم نمود. از جملهی این غنایم، جواهرات گران قیمت تخت طاووس و کوه نور میباشند.
درگذشت «اوریان لووریه» کاشف سیاره نپتون (1877 م)اوریان ژان ژوزف لووریه، منجم برجسته فرانسوی در نوزدهم فوریه 1811 م در فرانسه به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات خود، در ابتدا به آزمایشهای شیمی پرداخت ولی پس از آشنایی با علم نجوم، به ستارهشناسی علاقهمند گردید و تحقیقاتی درباره مریخ و اورانوس انجام داد. لووریه ضمن محاسبات دقیق خود موفق شد تا در سال 1843 م، وجود یک سیاره را در منظومه شمسی ثابت کند و مکان آن را با تقریبی کمتر از یک درجه، در مکان تعیین شده معین نماید. این سیاره بعدها شناسایی شد و نپتون نام گرفت. کشف سیاره نپتون، از روی محاسبات صِرف، جنجال فراوانی به پا کرد و لووریه را به شهرت فراوان رساند. وی در سال 1854 م به مدیریت رصدخانه پاریس منصوب شد و سرانجام در 28 سپتامبر 1877 م در 66 سالگی درگذشت.
مرگ «لویی پاستور» بنیانگذار میکروبشناسی (1895 م)لویی پاستور در سال 1822 م در خانوادهای تنگدست در یکی از شهرهای فرانسه به دنیا آمد. در زندگی اولیه لویی، چیز غیرعادی که حاکی از نبوغ وی باشد مشاهده نشد. پاستور در سال 1847 م موفق به اخذ دکترا در رشته علوم طبیعی گردید و سال بعد به عنوان استاد شیمی دانشگاهِ اسْتراسْبورْگْ برگزیده شد. لویی پاستور پس از تحمل رنج هفده سال تحقیق و مطالعه در آزمایشگاه توانست موفقیت بزرگی در پیشرفت شیمی، پزشکی و صنعت که سود آن نصیب همه جامعه بشری گردید، به دست آوَرَد. پاستور با کشف مهم خود، مبنی بر شناسایی باکتریهای زیانآور به عنوان عامل بیماریها، جان مردم بیشماری را از مرگ نجات داد. او ثابت کرد که عمل تخمیر و کپک زدن غذاها به دلیل فعل و انفعالات شیمیایی نیست بلکه بر اثر وجود موجودات زنده ذره بینی میباشد.
این کشفیات او دانشِ مدرنِ میکروبشناسی را پایه ریزی کرد و در عین حال، پاستور را به این نتیجه رساند که میتوان میکروبها را با حرارت معتدل نابود کرد. وی این شیوه را برای جلوگیری از فساد شیر و برخی مایعات به کار برد. پاستور همچنین داروی ضد بیماری سیاه زخم در حیوانات را کشف کرد و پس از آن سِرُم ضد هاری را به دست آورد. این پزشک شهیر در سال 1888 م انیستیتو پاستور را تأسیس کرد. لویی پاستور سرانجام در 28 سپتامبر سال 1895 م در 73 سالگی درگذشت و در انیستیتوی پاریس به خاک سپرده شد.
آغاز انتفاضه جدید مردم مسلمان فلسطین بر ضد رژیم صهیونیستی (2000 م)به دنبال ورود آریل شارون رهبر حزب تندروی لیکود و عامل کشتار بیرحمانه فلسطینیها در اردوگاههای صبرا و شتیلا به مسجدالاقصی و هتک حرمت این مکان مقدس، فلسطینیهای خشمگین در اعتراض به این اقدام، تظاهرات کردند و قیام اسلامی خود را در 28 سپتامبر سال 2000 م آغاز نمودند. به همین مناسبت، این قیامْ، انتفاضه مسجدالاقصی نام گرفت. انتفاضه مسجدالاقصی زمانی آغاز شد که مذاکرات سازش بین صهیونیستهای نژادپرست و دولت به اصطلاح خودگردان فلسطین با شکست روبرو شده بود و مردم فلسطین دریافتند که از راه گفتگو و سازش با صهیونیستها نمیتوانند بر حقوق انسانی و اسلامی خود دست یابند. در این میان، رژیم اشغالگر قدس در مقابل خروش انسانی فلسطینیان و برای سرکوب انتفاضه، از انجام خشنترین و وحشیانهترین شیوههای ضدانسانی خودداری نکرده و از قساوت بارترین روشهای ترور و کشتار استفاده نموده است.
برخی از رویدادهای 28 سپتامبر1957: دکتر آلبرتو اسکولی سازنده ایتالیایی واکسن بیماری سل درگذشت.
1972: جمهوری خلق چین و ژاپن با تجدید روابط سیاسی موافقت کردند. چین در دوقرن گذشته از تجاوز های نظامی و سلطه گری ژاپنیها آسیب فراوان دیده است.
1980: ضیاء الحق رئیس جمهوری وقت پاکستان در دومین هفته جنگ عراق و ایران به منظور میانجیگری، از تهران و بغداد دیدن کرد.
1989: فردیناند مارکوس دیکتاتور برکنار شده فیلیپین در هاوایی در تبعید جان سپرد.