به گزارش خبرنگار کلينيک باشگاه خبرنگاران؛ افسردگي زمستاني طی ماههای آذر، دی و بهمن در هر سنی به وجود میآید، اما اغلب در سنین 18 تا 30 سالگی خودش را نشان میدهد و زنان را بیشتر گرفتار میکند.
افسردگی فصلی تحت تأثیر ملاتونین بروز میکند. ملاتونین هورمونی است که توسط غده پینهآل در مغز ساخته و ترشح میشود و نقش مهمی در تنظیم ساعت بیولوژیک بدن ایفا میکند.
ملاتونین در فصل سرما و به دلیل طولانی شدن شب، بیش از فصول دیگر سال ترشح میشود و از آنجا که با افزایش ترشح این هورمون، بروز اختلالات خلقی نیز بیشتر می شود، افراد زیادی در زمستان دچار افسردگی میگردند.
احساس یاس و ناامیدی، اضطراب، تباهی، نفرت، اختلال در خواب، از دست دادن اشتها، عدم تمایل به انجام کارهای روزانه و از دست دادن احساس شادمانی و نشاط علائمی است که فرد مبتلا را درگیر خود میکند.
راههاي جلوگيري از پيشرفت افسردگي زمستاني:
1) صبحها زودتر از خواب بلند شوید و به پیادهروی بروید. انجام فعالیتهای ورزشی به ویژه پیادهروی در هوای آزاد و روشنایی روز، سهم بهسزایی در کاهش افسردگی دارد.
2) خود را در اتاق تاریک و بسته حبس نکنید. هرچه بیشتر در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرید، زودتر از علائم افسردگی فصلی خلاص میشوید.
3) از گرفتن رژیمهای کاهش وزن که بدون قواعد علمی است، خودداری کنید. برای رهایی از اختلالات خلق و خوی تا میتوانید از سبزی و میوه استفاده کنید و به میزان زیاد ویتامین های گروه B را که در گوشت قرمز، جگر، تخم مرغ ، غلات، آجیل و ماهی یافت میشود، به برنامه غذایی روزانه تان بیفزایید.
4) مصرف قهوه و شکر را در روز کاهش دهید. شکر از تاثیر ویتامین گروه B در بدن میکاهد و علائم افسردگی را شدت میبخشد.
5) کمبود آهن، امگا-3 و اسید فولیک نیز تاثیر مستقیمی در بروز علائم افسردگی دارند. پس بیش از گذشته به برنامه غذاییتان اهمیت دهید.
6) از پیله ی تنهایی که دور خود کشیده اید، خارج شوید و با دوستان خود صحبت کنید. برای تغییر حالت عمومیتان بیشتر از روزهای گذشته در اجتماع بچرخید و با دوستان و همفکران خود تبادل نظر کنید.
نکته: در صورتی که افسردگی به ایجاد ملال و خلق غمگین و کم انرژی منجر شده است باید فرد تحت نظر مشاورین و روان شناسان به تغییر سبک زندگی بپردازد و بیاموزد که شیوه تفکر و شناخت خود را نسبت به وقایع اطراف تغییر دهد و در صورتی که علائم افسردگی باعث افت و یا کناره گیری از کار یا تحصیل گردد حتما باید با مداخله های دارویی جهت درمان آن اقدام نمود .