عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت: در سال 84 که اصلاح‌طلبان در اوج قدرت بودند نتوانستند اجماع کنند و اين امر به دليل آن است كه اصلاح‌طلبان یک مرامنامه روشن ندارند، بنابراين اگر من صحبت از اجماع می‌کنم منظورم یک اجماع نسبی است که امیدوارم به اين اجماع نسبی برسند.

به گزارش خبرنگار احزاب باشگاه خبرنگاران، محمدرضا عارف عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام، در دیدار با جمعی از دانشجویان انجمن اسلامی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به بیان دیدگاه‌های خود پیرامون جنبش دانشجویي و همچنین هفته وحدت حوزه و دانشگاه پرداخت.

در این دیدار دانشجویان نيز به بیان دغدغه‌های خود پیرامون مسائلی از جمله انتخابات سال آینده ریاست جمهوری، مدیریت نظام آموزش عالی، وضعیت اقتصادی، سیاست خارجی و همچنین مباحث کلی سیاست‌های کشورمان پرداختند که عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در مقابل به برخی پرسش‌های مطرح شده در این زمینه پاسخ و دیدگاه‌های خود در مورد اين مسائل بیان کرد.

*دانشگاه‌هاي كشور با آرمان امام خميني (ره) فاصله دارد

عارف همچنین با اشاره به 60 سال عملكرد دانشجويان در عرصه‌هاي مختلف كشور گفت: دانشجوی ما قبل از انقلاب با توجه به رسالتی که برعهده داشتند، توانستند سهم قابل توجهی در رویارویی با رژیم غاصب ايفا كنند كه جنبش دانشجويي پس از پیروزی انقلاب اسلامي نيز نقش عمده‌اي در همراهی با انقلاب و حافظ ارزش‌های انقلاب انجام داد.

معاون اول دولت اصلاحات در ادامه با گراميداشت هفته وحدت حوزه و دانشگاه اظهار داشت: هنوز فاصله زیادی میان آن چیزی که مد نظر امام(ره) در مورد وحدت حوزه و دانشگاه بود، وجود دارد.

عارف با بيان اينكه جنبش دانشجویی طی 60 سال فعالیت خود همواره شعار مبارزه با استبداد را از همان سالهای اول تاسیس دانشگاه در ایران مد نظر قرارداده است، افزود: هرچند استقلال‌طلبي يكي از اركان جنبش دانشجويي است اما آرمان‌خواهی و آرمان‌طلبی امري بود كه جنبش دانشجويي آن را بعد از 16 آذر به شکل جدی‌تری دنبال کرد.

وی نقش محوری بازرگان و همراهانش را در جنبش دانشجویی غیرقابل انکار دانست و ادامه داد: تاسیس انجمن‌های اسلامی دستاورد این دیدگاه بود و جنبش دانشجویی همواره برای جامعه الگو و تاثيرگذار بوده است ولی در سال‌های اخیر این اثرگذاری را از دست داده و از ارزش‌ها فاصله گرفته است.


وی افزود: جنبش دانشجویی داراي نقش نظارتی بر دولت است كه  جریانات سیاسی و جنبش دانشجویی ضمن آنكه باید  استقلال خود را حفظ کنند، از  فاصله گرفتن از ارزش‌ها خودداري كنند چراكه اين امر آفت بسیار خطرناکی براي جنبش دانشجويي است.

وي با انتقاد از عدم پاسخگويي مسئولان در باب مشكلات موجود در كشور ، ویژگی اصلی جنبش دانشجویی را استقلال و حرکت در چارچوب نظام دانست و افزود: مهمترین رسالت دانشجویی در مقطع اخير دلگرم کردن و انگیزه دادن به مردم است که البته کار سختی است ولي جنبش دانشجويي بايد تلاش كند تا شور و انگیزه در جامعه را زنده كند.

اجراي سليقه‌اي قانون منجر به ايجاد فساد در جامعه ‌مي‌شود

عارف در ادامه با اشاره به مساله قانون‌گریزی و تفسیرهای سلیقه‌ای از قانون گفت: مشخصه اصلی من همواره قانون‌مداری بوده است و من معتقدم كه باید «مُر» قانون اجرا شود و در صورت نياز به اصلاح قانون، اين امر بايد از طریق مجاری قانونی دنبال شود چرا كه اگر بنا باشد قانون سلیقه‌ای اجرا شود، این سلیقه‌ای عمل کردن مقدمه فساد خواهد بود.


*از ارزش‌هايي كه مردم براي رسيدن به آنان انقلاب كرده‌اند كوتاه نمي‌آيم


عارف در پاسخ به سوالي مبني بر تعامل وي با مجلس  در صورت انتخاب وي از سوي مردم به عنوان رييس جمهور دولت يازدهم، تصريح کرد: در ابتدا باید بگویم آمدنم را فضاسازی برای حضور مردم می‌دانم؛ نه آمدنم قطعیت دارد و نه نیامدنم و هیچ قطعیتی برای آمدن و نیامدن نیست ولي در عین حال موضع من از اول انقلاب ائتلاف 51 درصدی است به اين معني كه اگر احساس کنم 51 درصد تفاهم دارم این را فدای 49 درصد نمی کنم و همین هم باعث شده که هیچ‌گاه در کارهای اجرایی درگیری خشنی با کسی نداشته‌ام و از طرفی اصولی و خط قرمزهایی دارم و به هیچ‌کسی اجازه عبور از آنها را نمی‌دهم كه اين خط قرمزها ارزش‌هایی است که مردم به خاطر آن انقلاب کردند و قانون اساسی است ولي بقیه موارد قابل مذاکره و تعامل است.

اگر قائل به آزادي بيان هستيم بايد اين آزادي را در خودمان تسري دهيم

وی همچنین در پاسخ به پرسش یکی از دانشجویان مبنی بر اينکه موسوي‌خوئيني‌ها حضور اصلاح طلبان رد انتخابات را منوط به تحقق پيش شرط‌هاي کرده بود، گفت: اگر ما اعتقاد به آزادی داریم باید این آزادی را در خودمان تسری بدهیم، نمی‌شود شعار آزادی داد ولی بعد بگویم هر چیزی که ما گفتیم بقیه اطاعت کنند، چرا یکی از شعارهای ما آزادی است و باید این را برای خودمان تبیین کنیم بنابراين هر فردی حق دارد در سرنوشت كشور خود سهيم باشد.

عارف با اشاره دو جناح اصلی در کشور اظهار داشت: دو جناح راست و چپ که دلسوز بوده و افراد ریشه داری هستند كه برای انقلاب هزینه دادند و اگر دو جناح راست و چپ بتوانند به اجماع برسند، هم مردم انگیزه بیشتری برای حضور پیدا می‌کنند و هم کمتر سردرگم می‌شوند چرا كه انتخابات آزاد در كشور ما یک اصل كلي است.

وی همچین در مقابل این گفته که "عارف" هیچ‌گاه مواضع خود را به صورت صریح بیان نکرده‌است، تصريح کرد: از همان ماه‌های اول ورود به کارهای اجرایی با بحث تخریبی رو به رو شدم و تنها دلیل بروز اين امر، نگاه غیرجناحی من به موضوعات كه برای همین یک روز می‌شدم عضو انجمن حجتیه و یک روز عضو مجاهدین انقلاب كه اين امر موجب شد در دولتهای چپ من را داراي تفكرات راست ‌بدانند و بالعکس ولي من بر این باور بوده و هستم که دیدگاه سیاسی خودم را برای خودم حفظ کنم و از طرفی من در جلسات خصوصی تندترین انتقادها را می‌کنم اما  هنوز شرایط به گونه‌ای نیست که برخي مسائل باز شود.

عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به اتفاقات سال 88 گفت: در سال 88 هم متاسفانه کشور رقابت برد ـ برد را تبدیل به بازی باخت ـ باخت کرد كه بايد پرسيد در اين ميان چه کسی برنده شد؟

عارف ادامه داد: با آن حرکت‌های پوپولیسیتی و عوام فریبانه و کارهایی که انجام شد، نتیجه انتخابات از قبل برای من مشخص بود و اگر خطایی شده گناهش بر گردن همه است چرا كه دو طرف هم عین هم عمل کردند ولي اين را نيز بايد بگويم من هیچ وقت وارد بازی باخت - باخت در داخل نظام نمی‌شوم.


عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام اظهار داشت: طی سال‌های اخیر تلاش بسیار کردم که این قهر سیاسی و احساس برد و باخت و احساس حق مطلق و باطل مطلق را عوض کنم ولی موفق نشدم.


عارف با بيان اينكه تابحال به دنبال امتیاز سیاسی نبوده است، گفت: تندروی‌هایی که صورت گرفت در سال 88 را جفا می‌دانم و نباید اینگونه می‌شد؛ نیروهای آرمانگرا و عزیزمان طبق قانون حکم گرفته‌اند و به زندان رفته‌اند كه این مسایل باید حل شود چرا که استخوان لای زخمی برای نظام شده است و راه حلش را هم در حضور پر رنگ مردم و یک انتخابات پرشور می‌دانم و به طور طبیعی رییس جمهوری که انتخابات می‌شود باید سریع این مسایل را با تفاهم حل کند تا مقداری کدورت‌ها و شرایطی که هست با صمیمیت حل شود.

وی با بیان اینکه نظام جمهوري اسلامي شرط پذیر نیست، ادامه داد: کدام یک از افرادی که الان شرط می‌گذارند وقتی بر سر کار بودند شرط پذیر بوده اند؛ ما بعد از انقلاب نشان دادیم که ظرفیت شرط پذیری را نداریم و من نمی‌گویم شرط پذیری کار خوب یا بدی است ولي ما كه انقلاب و نظام را قبول داریم اما از منش و سلیقه برخی از کارگزاران نظام گله داریم، باید تلاش كنيم تا با سعه‌صدر و متانت از موضع قدرت مسایل را حل کرد و نباید رقیب را سر لج بیاندازیم چرا كه لجبازی بدترین خصلتی است که دامن دولتمردان را می‌گیرد و متاسفانه به خاطر عملکرد ضعیفمان یک اجماع بر علیه ما در دنیا وجود دارد، باید تلاش کنیم تا این اجماع را به نفع کشور و نظاممان بهم بزنیم.

اگر جمع‌بندي، شكست اصلاح‌طلبان باشد از شركت در انتخابات خودداري مي‌كنيم

كانديداي احتمالي اصلاح‌طلبان همچنین در ادامه در خصوص اجماع اصلاح‌طلبان در انتخابات سال آینده بیان کرد: براي حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات، بررسی مي‌كنيم و قطعا برای برد می‌آییم و اگر جمع‌بندی این باشد که شکست می‌خوریم، حتما از حضور خود در انتخابات منصرف مي‌شويم.


حضور اصلاح طلبان در انتخابات فرمايشي نيست

عارف با بيان اينكه حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات دستوری و فرمایشی نيست، افزود: تمامی حرفهایی که در رسانه‌ها زده می‌شود، برداشت‌های آن‌هاست و اين امر كه حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات امري فرمايشي است، صحت ندارد چرا كه من در اردوگاه اصلاح طلب هستم و قطعا تلاشمان باید بر این باشد که اصلاح طلبان به اجماعی برسند.

در طی 30 سال یک طرفدار سینه چاک نداشتم چون اهل بده‌بستان نبودم

وی در پاسخ به اين گفته كه وي يك فرد اصلاح‌طلب‌نماست گفت: برخی گفتند من نفوذی اصولگرا هستم و برخی هم حمایت نیروهای امنیتی را مطرح می‌کنند و من به عنوان كسي كه در داخل يك ارگان نظامی که کار می‌کنم، نمی‌توانم نیروی امنیتی را قبول نداشته باشم هر چند جبهه راست و چپ هم نظراتی دارند ولي سعی کردم آستانه تحملم را بالا ببرم كه اين امر هزینه هم داشته است و بايد بگويم كه در طی 30 سال یک طرفدار سینه چاک نداشتم چون اهل بده‌بستان نبودم.


عارف در پاسخ به اين سوال به  گفته اخير وي مبني بر اين امر كه در صورت حضور خاتمی، از انتخابات كناره‌گيري خواهد كرد گفت: اگر می‌گویم فلانی بیاید من نمی‌آیم نباید تلقی منفی شود چرا كه من خودم را اخلاق‌مدار می‌دانم.

وي اضافه كرد: در سال 84 به هاشمي رفسنجانی گفتم اگر شما بیایید من خود را با شما مقایسه نمی‌کنم و نمی‌آیم و همان زمان مخالف حضور آقای هاشمی بودم و اكنون نيز مخالف حضور خاتمی هستم، هر کسی یک دورانی دارد، براي مثال هاشمی با آن جایگاه ریاست جمهوری تبدیل به نامزد شکست خورده مجلس و ریاست جمهوری شد، بنابراين من اصلا خودم را با این افراد مقایسه نمی‌کنم.

عارف ادامه داد: در سال 84 که اصلاح‌طلبان در اوج قدرت بودند نتوانستند اجماع کنند و اين امر به دليل آن است كه اصلاح‌طلبان یک مرامنامه روشن ندارند، بنابراين اگر من صحبت از اجماع می‌کنم منظورم یک اجماع نسبی است که امیدوارم به اين اجماع نسبی برسند.

برگزاري انتخابات در كشور به صورت تك‌قطبي به ضرر كشور است

عارف در پاسخ به این پرسش که به نظر شما کلیت نظام نظرش در مورد ورود اصلاح طلبان به انتخابات چیست، پاسخ داد: اگر منظور دست‌اندرکاران اجرایی است انتظار سعه‌صدر از آنها می‌رود اما وجود این تنگ‌نظریها که کوچکترین تریبونی را در اختیار اصلاح طلبان قرار نمی‌دهند به ضرر کشور است چراكه اين امر موجب فضاي تک قطبی کردن انتخابات به ضرر کشور است و باید از حضور اصلاح‌طلبان به عنوان یک جریان اصیل و ارزشی انقلاب حمایت کرد و از سويي اگر در فضای تک قطبی انتخابات برگزار شود نتیجه مشخص است و اين امر به صلاح كشور نيست.

قانون معيار مناسبي براي تمييز افراد انقلابي از فتنه‌گر است

وی همچنین درباره اینکه اکنون برخی از نخبگان اگر متهم به فتنه باشند چگونه می‌خواهید از آن‌ها استفاده کنید، اظهار داشت: اول باید دید فتنه چیست و چه کسی اتهام می‌زند چراكه وقتی می‌گویم از همه استفاده می‌کنم یعنی در چارچوب قانون همه حق حضور در عرصه‌هاي مختلف كشور را دارند و قانون برای هر سمتی شرایط احراز را مشخص کرده است،بنابراين مبنای ما قانون است كه متنها من بحث شایسته‌سالاری را مطرح کردم. اگر واقعا فردی باشد که دارای شایستگی باشد، سعی می‌کنم مشکلش را حل کنم.

اعتماد سازی موضوعی است که باید در سیاست خارجی آن را دنبال کرد


 عارف اعتماد سازی موضوعی است که باید در سیاست خارجی آن را دنبال کرد دانست و افزود:در سياست خارجي بايد در عین تعامل باید توجه به منافع ملی داشته باشیم چراكه منافع دو طرفه و به نوعي بده‌بستان است.

مذاكره با آمريكا بايد در زماني انجام شود كه كشور در وضعيت متعادل است

وی ادامه داد: در مورد آمریکا هم موضع همه این بوده است که تا ابد نمی‌گوییم رابطه با آمریکا باید قطع شود و به نظرم مذاکره با آمریکا باید زمانی انجام شود اما در شرایطی که وضعیت متعادل وجود داشته باشد كه اكنون بدترین شرایط برای مذاکره است چراکه به خاطر تحریم‌ها و گرفتاری‌ها در موضع مطلوبی قرار نداریم.

حمايت از فلسطين و جنبش مقاومت راهبرد اساسي كشور است

عارف پيام انتخابات آینده را صلح دانست و افزود:  کسی باید رییس جمهور شود که اسمش و شخصیتش نشانگر صلح باشد.

وی حمایت از فلسطین و جنبش مقاومت جزء راهبردهای اساسی كشور دانست و خاطرنشان كرد: منافع ملی ما ایجاب می‌کند که پشت سر سوریه بایستیم، زمانی که ما تنها بودیم در دنیای عرب کشور سوریه در کنار ما ایستاد و دعوای سوریه دعوای دو جریان داخل سوریه نیست، سوریه چوب پیشتازی در مقابله با اسرائیل را می‌خورد اما باید به دنبال راه حل سیاسی برای سوریه بود.

افزایش ظرفیت بدون امکانات در دوره تحصیلات تکمیلی قطعا به ضرر کشور و تولید علم است

رييس سابق دانشگاه تهران همچنین در خصوص سیاست وزارت علوم مبنی بر افزایش ظرفیت دانشگاهها در مقاطع بالاتر بیان کرد: سیاست افزایش ظرفیت بدون امکانات در دوره تحصیلات تکمیلی قطعا به ضرر کشور و تولید علم است، تحصیل در مقطع دکترا را تبدیل به حق هر فردی همانند مقطع لیسانس کرده‌ایم در حالی که دکترا حق نیست، مسئولیت است و کسی باید وارد دکترا شود که پس از آن محور تحقیق و پژوهش و توسعه شود،اكنون شرایط به گونه‌ای است که بیکاران دیپلم را به بیکاران لیسانس و در این چند سال بیکاران لیسانس در حال تبدیل شدن به بیکاران فوق لیسانس  و دکترا هستند.

تفكيك جنسيتي موجب اسلامي‌ شدن دانشگاهها نخواهد شد

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها و اسلامی کردن می‌تواند تاثیر مثبت در عملکرد دانشگاه داشته باشد، عنوان کرد: من با هیچ‌کدام از اين سیاست‌ها موافق نیستم، چرا كه تفکیک جنسیتی راه حل مشکل ما نیست و اسلامی کردن هم با بخشنامه ممكن نمي‌شود، بنابراين دغدغه همه مسئولان این بوده که دانشگاه با مفهمومی که امام مدنظر داشته اسلامی شود اما مهم‌ترین شرط اسلامی کردن دانشگاه آزادی است كه ما باید آزادی بیان و پس از بیان داشته باشیم و بايد قبول كنيم كه آزادی لطف نیست، حق دانشجو است و اگر ندادند گرفتنی است و دانشجو باید حق خودش را بگیرد، وقتی دانشجو از حقش می‌گذرد تصور مدیر دانشگاه نیز بر این است که این فضای بسته و سکوت علامت رضایت دانشجو است.


تبيين سياست اقتصادي درست راهكاري براي بهبود وضعيت كشور

عارف در نهایت در خصوص عبور از بحران اقتصادی که در حال حاضر در کشور وجود دارد، گفت: به خاطر سیاست‌های اشتباه به خصوص روزمرگی و تغییر روزانه سیاست‌هاي کشور كشور وارد این مشکلات شده است و هیچ راهی جز یک ثبات اقتصادی و تمکین به برنامه وجود ندارد چرا كه اگر دولت اجرای قانون برنامه را در دستور کار خود قرار می‌داد و به صورت روزمره سیاست‌هایی اين‌چنيني تعیین نمی‌کرد ، این‌گونه نمی‌شد، هر چند تبيين سياست اقتصادي درست راهكاري براي بهبود وضعيت كشور است.

انتهاي پيام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار