به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز چهارشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۵ صفر ۱۴۳۴ هجری و ۱۹ دسامبر ۲۰۱۲ میلادی
است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
شهادت «حضرت رقیه (س)» دختر کوچک امام حسین (ع) در شام (۶۱ ق)
رقیّهخاتون یا فاطمه بنت الحسین (ع) معروف به فاطمهی صغیره، دختر آخر امام حسین (ع) از مادری به نام اماسحاق بنت طلحه یا شاهزنان بود. سن مبارک او را بین ۳ یا ۷ سال دانستهاند. امام حسین (ع) بسیار به او مهر میورزید و وی نیز به پدر، علاقهی فراوانی داشت. رقیّه به همراه پدر، برادران، عموها و دیگر خاندان نبوی راهی سرزمین کربلا شد. پس از شهادت امام و یارانش به اسارت کوفیان درآمده و سپس راهی شام شدند.
رقیّه خاتون در شام، شب و روز در فراق پدر میگریست و پدر را طلب میکرد. معروف است که در خرابهی شام، پس از دیدن سَرِ بریدهی پدر و گفتگوی سوزناک با وی، لب بر لبهای پدر نهاده و آن چنان گریسته که بیهوش شد. وقتی که او را حرکت دادند، دریافتند که از دنیا رفته است. آستانهی حضرت رقیه (س) یکی از زیارتگاههای شیعیان در شهر دمشق پایتخت سوریه، در ۳۰۰ متری شمال شرقی مسجد مشهور اُموی واقع است.
درگذشت «استاد ابوالحسن صبا» موسیقیدان ایرانی (۱۳۳۶ ش)
استاد ابوالحسن صبا، در سال ۱۲۸۱ ش در تهران به دنیا آمد. صبا موسیقی را از کودکی نزد پدر و دیگر استادان این هنر فراگرفت. هنر استاد صبا، تنها در نوازندگی خلاصه نمیشد، بلکه علاوه بر نواختن، به نقاشی، ادبیات و پرورش گل نیز علاقه بسیار داشت. وی در طول سالهای تحصیل در محضر استادانی همچون میرزا عبداللَّه، درویش خان، علی اکبر شاهی و علینقی وزیری، در نواختن سه تار، کمانچه، ویولن و ضرب و... به استادی دست یافت. صبا در ۱۳۰۸ ش از طرف وزیری، به مدیریت مدرسه صنایع ظرفیه رشت منصوب شد و تعداد زیادی از آهنگهای محلی را جمعآوری کرد.
صبا صاحب روش خاصی در نواختن ویولن بود و مکتب ویژهای برای این ساز بنیاد نهاد. همچنین از محضر درس او شاگردان بسیاری استفاده کردند که علی تجویدی، مهدی خالدی، روح اللَّه خالقی و حبیب اللَّه بدیعی از آن جملهاند. تدوین و تألیف ردیفهای موسیقی سنتی ملی، یکی از تلاشهای استاد بود. سه دستور ویولن، سنتور و سهتار و قطعات ضربی از آن جملهاند. استاد ابوالحسن صبا سرانجام در ۲۹ آذر ۱۳۳۶ در پنجاه و پنج سالگی درگذشت.
روز تجلیل از شهید «محمدجواد تندگویان» وزیرنفت ایران (۱۳۷۰ ش)
محمدجواد تندگویان در سال ۱۳۲۹ ش در تهران به دنیا آمد و پس از اتمام تحصیلات متوسطه و ورود به دانشکده نفت آبادان با درجه مهندسی نفت، فارغ التحصیل شد. وی در دوران تحصیل، مبارزات خود را علیه رژیم پهلوی با شرکت در انجمن اسلامی دانشکده ادامه داد و در سال ۵۲ توسط ساواک دستگیر و پس از شکنجههای فراوان به یازده ماه حبس محکوم شد. تندگویان پس از پیروزی انقلاب اسلامی به مدیریت یک کارخانه در رشت رسید. او پس از مدتی به وزارت نفت دعوت شد و به عنوان مدیر مناطق نفتخیز جنوب مشغول به کار گردید.
پس از آن، از سوی شهید رجایی، وزیر نفت شد تا اینکه در دوازدهم آبان ۱۳۵۹، در یکی از بازدیدهایی که از صنعتِ نفت در جنوب داشت، در نزدیکی آبادان، توسط نیروهای اشغالگر بعثی به اسارت درآمد. شهید تندگویان در اسارت، تحت شدیدترین شکنجهها قرار گرفت و مردانه مقاومت کرد تا اینکه توسط دژخیمان بعث به شهادت رسید. پیکر این شهید بزرگوار پس از ۱۱ سال اسارت، در ۲۶ آذر ۱۳۷۰ ش به خاک جمهوری اسلامی ایران منتقل گردید و در آخر آذر ۱۳۷۰ در جوار شهدای هفتم تیر در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
تولد «ابن یونس» فقیه و طبیب مسلمان (۵۵۱ ق)
کمالالدین ابوعمران مشهور به ابن یونس، فقیه، طبیب، و ریاضیدان مسلمان در موصل در شمال عراق متولد شد. او پس از پایان تحصیلاتِ مقدماتیِ معارف دینی، به فراگیری ریاضیات، فقه و ادبیات پرداخت و پس از کسب مهارت در این علوم، به تدریس روی آورد. ابن یونس از جمله دانشمندان برجسته عصر خود به شمار میرفت و در زمینه فقه مذاهبِ مختلف اسلامی و سایر ادیان الهی چیره دست بود تا آنجا که حتی یهودیان و مسیحیان نیز برای تفسیر تورات و انجیل به او مراجعه میکردند. این فقیه و ریاضیدان مسلمان در ادبیات نیز از استعداد خاصی بهرهمند بود و شعر میسرود. اَسرارُالسُّلطانیة در نجوم و شرحُ الاَعمالُ الهِنْدِسیّة در ریاضی از آثار ابنیونس میباشند.
رحلت آیت اللَّه «محمدعلی معصومی» عالم و فقیه بزرگوار اسلام (۱۳۷۲ ق)
آیت اللَّه محمدعلی معصومی، عالم و فقیه مسلمان در سال ۱۲۸۸ ق به دنیا آمد و از نوجوانی، فراگیری علوم دینی را آغازکرد. وی پس از سالیان متمادی تحصیل در حوزهی علمیهی نجف، به درجات بالای علمی دست یافت. آیت اللَّه معصومی همچنین از مبارزین عصر خود به شمار میرفت و در دفاع از آرمان اسلام و مسلمین کوشا بود. حاشیه بر جواهر و شرح لمعه از جمله آثار اوست. وفات این عالم ربانی در بهبهان از شهرهای جنوبی ایران در ۸۴ سالگی روی داد.
تولد «آلبرت مایْکِلْسون» کاشف سرعت نور (۱۸۵۲ م)
آلبرت آبراهام مایکلسون متولد ۱۹ دسامبر ۱۸۵۲ درگذشته در ۱۹ مه ۱۹۳۱ فیزیکدان آمریکایی روستبار بود بیشتر به خاطر فعالیتهایش در اندازهگیری سرعت نور و آزمایش مایکلسون-مورلی مشهور است. او در سال ۱۹۰۷ جایزه فیزیک نوبل را دریافت کرد و اولین آمریکایی بود که موفق به دریافت جایزه نوبل در علوم شد.
او با اختراع ابزاری که «تداخلسنج» نامیده میشد شروع به اندازهگیری سرعت نور کرد. او با اندازهگیری سرعت نور در جهتهای مختلف نشان داد که سرعت نور مستقل از سرعت منبع نور است و در نتیجه این نظریه که امواج نوری در محیطی بنام «اتر» در فضا جریان دارند، بیاعتبار است. اینشتین بر پایه تحقیقات او موفق به اکتشاف نظریه نسبیت گردید.
مرگ «وایْتْس به رینگ» دریانورد دانمارکی و کاشف تنگه به رینگ (۱۷۴۱ م)
وایْتْسْ به رینگْ، دریانورد معروف دانمارکی در ۱۸ مارس ۱۶۸۱ م در شهر هوسن دانمارک به دنیا آمد. وی در سال ۱۷۰۴ م وارد نیروی دریایی روسیه شد و در جنگ علیه سوئدیها شهرتی به دست آورد. وی در سال ۱۷۲۸ م در سواحل شمال شرقی آسیا ادامه مسیر داد و در ۳۰ اوت ۱۷۴۰ م تنگهای را که بعدها به نام خودش معروف شد، کشف کرد. وی با کشف تنگه به رینگْ که شمال شرق آسیا و شمال غرب امریکا را از هم جدا میکند، ثابت کرد که قاره آسیا از امریکا جدا است.
به رینگ همچنین جزایر سِنت لارِنْسْ در غرب آلاسکا در دریای به رینگ، سن لوران در جنوب شرقی کانادا و دیومید در دریای به رینگ را کشف کرد. در راه بازگشت، کشتی وی به ساحل جزیرهای ویران و بیآب و علف نزدیک منطقه کامْچاتْکا در شرقیترین نقطه روسیه، رسید و در آنجا بود که در ۱۹ دسامبر ۱۷۴۱ در همان جزیرهای که به نام او نامیده میشود در ۶۰ سالگی درگذشت.
کودتای «ادیب شیشکلی» در سوریه و به دست گرفتن قدرت (۱۹۴۹ م)
کشور سوریه پس از جنگ جهانی دوم دچار تحولات سیاسی فراوانی شد که مهمترین آنها، طرح مسئله اتحاد با اردن و سپس با عراق بود. درسال ۱۹۴۶ م پادشاه اردن، سوریه را به اتحاد با این کشور فراخواند که قتل وی به این طرح پایان داد. در طی سالهای بعد، احزاب سوری همچون حزب وطنی و حزب بعث سوریه خواهان اتحاد این کشور با عراق بودند و طرح این اتحاد تحت عنوان اتحاد فدرالی مطرح گردید. وی در سال ۱۹۵۳ م پُست ریاست جمهوری را به صورت رسمی اشغال کرد و سپس اجازه تشکیل احزاب را صادر نمود.
در این میانْ حزب بعث سوریه با ایدئولوژی ناسیونالیسم عربی و ملیگرایی و نیز احزاب طرفدار کمونیسم و سوسیالیستْ در سوریه قدرت مییافتند. از سوی دیگر فعالیتهای تبلیغاتی علیه شیشکلی، باعث شد تا در سراسر کشور تظاهرات ضدّ دولتی برگزار شود تا اینکه حکومت شیشکلی طی کودتایی در فوریه ۱۹۵۴ م، پس از پنج سال سقوط کرد و رهبران کودتا شیشکلی را به برزیل تبعید نمودند. سرهنگ ادیب شیشکلی سرانجام ده سال بعد در ۲۸ سپتامبر ۱۹۶۴ م در برزیل ترور شد و قتل رسید.
عضویت ایران در شورای اقتصادی سازمان ملل (۱۹۶۵ م)
شورای اجتماعی و اقتصادی معروف به شورای اکوسوک (به انگلیسی: ECOSOC) سازمان ملل متحد یکی از پنج ارکان اصلی سازمان ملل متحد است که فصل دهم منشور به آن اختصاص دارد. این شورا مسئولیت توجه و رسیدگی به امور اجتماعی، اقتصادی و امور مربوط به ۱۴ آژانس تخصصی سازمان ملل را به عهده دارد. اولین جلسه اکوسوک در چرچ هاوس، لندن در ۲۳ ژانویه ۱۹۴۶ برگزار شد. از آن پس شورا هر سال تعدادی جلسهٔ سازمانی جهت برنامهریزی و تهیهٔ دستور کار و یک نشست محتوایی یک ماهه در ماه ژوئیه جهت بررسی مسائل، در دستور کار خود قرار دادهاست.
همچنین شورا از سال ۱۹۹۸ در ماه آوریل نشستی با حضور وزرای اقتصادی کشورهای عضو بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول برگزار مینماید. تعداد اعضای شورا هم اکنون ۵۴ عضو است که از بین ۵ منطقهٔ جغرافیایی سازمان ملل برای یک دوره سه ساله توسط مجمع عمومی انتخاب میشوند. جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر وضعیت ناظر را در این شورا دارد.
۲۹ آذر در هشت سال دفاع مقدس
اخبار جبههها، آتش توپخانه دشمن در سوسنگرد ۵۹
عملیات نفوذی خودی در سومار و گیلان غرب
پاکسازی و درگیری با ضد انقلاب در روستاهای میاندوآب.
عملیات چریکی مخالفان رژیم عراق در حمله به پاسگاه های نظامی شمال این کشور.
انجام عملیات خرابکارانه در خط لوله نفتی عراق که از سوریه میگذرد
عقبنشینی از شمال غربی سوسنگرد و تقویت نیرو در جنوب آن و احتمال حمله به هویزه.
اجرای آتش شدید توپخانه روی شهرهای اهواز، آبادان و دزفول.
عملیات نفوذی موفق سپاه در کوره موش (قصرشیرین) و عملیات ناموفق ضد انقلاب در میاندوآب.
برخی از رویدادهای ۱۹ دسامبر
۱۷۷۷: دولت فرانسه که با انگلیستان دشمنی داشت استقلال مهاجر نشینان انگلیسی در آمریکای شمالی (ایالات متحده امروز) را به رسمیت شناخت.
۱۹۸۱: گروه موسوم به ارتش سرخ ایتالیا ژنرال آمریکایی جیمز دازیر را از خانهاش در ورون Veron ایتالیا ربود که ۴۲ روز در اسارت آن گروه بود.
۱۹۹۰: هندوهای متعصب مسجد «بابر» را در آن کشور تخریب کردند که باعث زد و خورد خونین و پرتلفات هندو و مسلمان شد.
۱۹۹۶: کمونیستهای پرو Peru میهمانان سفارت ژاپن در داخل این سفارت در شهر لیما را به گروگان گرفتند و این گروگانگیری پر سر و صدا تا ماه آوریل (نزدیک به چهار ماه) طول کشید.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید