آتوسا مومنی مدیر کل دفتر ثبت، حفظ و احیای آثار تاریخی، طبیعی و معنوی به خبرنگار
حوزه میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران گفت: این سند دقیق ترین سند تقسیم آب در دوره قاجار به فرمان و رقم امیرکبیر بوده که در کاخ گلستان نگهداری می شود.
وی افزود: در دوره صدارت امیر کبیر در روز یکشنبه سال 1267 هجری شمسی سند تقسیم آب رودخانه کرج برای شهر تهران امضا شد.
مومنی تصریح کرد: امیرکبیر بر اساس نقشه دقیقی که تحت نظر او تنظیم شد همه حق آبه تمام قراء و قصباتی که سهمی از رودخانه داشتند تعیین کرد و سهم آب تهران را نیز معین کرد.
مدیر کل دفتر ثبت، حفظ و احیای آثار تاریخی، طبیعی و معنوی بیان کرد: بر این اساس آب حجم جاری نهر کرج را طبق تقسیم بندی رایج آن روز به 84 سنگ و مدتی بعد به 86 سنگ تقسیم کرد و نه سنگ آن را نیز به تهران اختصاص داد.
وی اظهارداشت: این سند در ابعاد 120 در 30 سانتی متر بر روی پارچه چلوار با مرکب سیاه و رنگهای قهوه ای که کوه ها را نشان می دهد به تصویر کشیده شده است.
مومنی تصریح کرد: نقشه قرار تقسیم آب رودخانه کرج جزء اسناد بیوتاتی (اسناد خاص سلطنتی) بوده و بایگانی شده است.
وی ادامه داد: این سند به قدری دقیق تنظیم شده که حتی وزرای بعد از امیرکبیر نیز از آن استفاده کرده اند.
گفتنی است سند نقشه قرار تقسیم آب رودخانه کرج به عنوان دویست و پنجاه و یکمین آثار منقول در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده و عصر امروز با حضور رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی در تالار وحدت رونمایی می شود.
متن پانویس سند تقسیم آب رودخانه کرج
و پیشنهادی میرزا تقی خان امیر کبیر
پاراف و مهر شخصی وی
بتاریخ روز یکشنبه سنه 1267 هجری قرار تقسیم آب رودخانه کرج برحسب امر اولیای دولت ابد مدت قاهره به نوعی است که در این صفحه مشخص و منشعب شده است و باید تغییر و تبدیل یابد و ستم شریکی انشاءَاله تعالی نباید بود قرار، یک سنگ، یک چار یک در یک چاریک است و در هشتاد و چهار سنگ منقسم شده چهل روز از بهار گذشته ، اول تقسیم آب است.
مهر امیر کبیر
توضیح و پاراف مجدد به خط امیر کبیر : هر یک سنگ مجددا" در هشتاد و شش سنگ قسمت شد.
مهر امیر کبیر
/ي2