به گزارش
خبرنگار ورزشي باشگاه خبرنگاران؛ يکي از تصميمات خوب سازمان ليگ بسکتبال اجبار تيمها به استفاده از حداقل يک و حداکثر سه بازيکن از سهميه جوانان بود که باعث ورود اکثر بازيکنان تيم ملي جوانان به ليگ بزرگسالان و رها نشدن اين بازيکنان بعد از اتمام کار تيم ملي شد.
در اين گزارش عملکرد و ويژگي هاي اين دسته از بازيکنان در سوپرليگ با نگاه کارشناسان بررسي مي شود، هر چند بازيکنان جوان خوبي نيز در دسته هاي ديگر مشغول به بازي هستند.
1- سجاد مشايخي – گارد راسبازيکن 19 ساله مهرام يکي از با تجربه ترين بازيکنان نسل خود است که از تيم هاي پايه مهرام به تيم ملي رسيده و در سال اول حضور در ليگ با وجود حضور در کنار تيم فرصت چنداني براي بازي پيدا نکرد اما سال گذشته در مجموع 186 دقيقه بازي کرده و 108 امتياز هم به دست آورد.
مشايخي تا پايان هفته پانزدهم امسال 206 دقيقه در بازيها حضور داشته و در کل 80 امتياز، 24 توپربايي، 17 پاس گل و 42 ريباند داشته است.
عنايت اله آتشي کارشناس بسکتبال مشايخي را بازيکني با تجربه بالاتر و بازي بهتر نسبت به گذشته مي داند که امسال در ليگ موفقتر عمل کرده اما عاشور گل محمدي مسئول تيمهاي پايه دانشگاه ازاد اعتقاد دارد که به نسبت توانايي هاي سجاد مشايخي از اين بازيکن استفاده نشده با اين وجود وي با نوع بازي خود آينده خوبي در بسکتبال دارد.
ويژگي هاي بازي: علي آرزومندي مربي مهرام سجاد مشايخي را يک گارد راس چپ دست خوب مي داند که نقطه قوت وي را مي توان شوت و دفاع خوب دانست. مشايخي با هوش بالاي خود مي تواند به يک گاردراس شش دانگ تبديل شود.
نقاط کمرنگ بازي: شرايط فيزيکي مشايخي را مي توان نقطه ضعف کارش دانست اما آرزومندي تاکيد مي کند: مشايخي با حضور در تيم بزرگسالان حداقل هفته اي دو روز بدنسازي و کار با وزنه انجام مي دهد.امسال هم به طور ميانگين 15 دقيقه در ليگ بازي کرده و اين بازيها کمک بزرگي براي بيشتر شدن تجربه و اعتماد به نفس اين بازيکن بوده است.
2- بهنام يخچالي-گارد دومبازيکن 17 ساله پتروشيمي بندرامام که از ديد حاتمي سرمربي تيم ملي جوانان در کنار سجاد مشايخي و محمد يوسف وند موفقترين بازيکنان تيم ملي جوانان در ليگ امسال بوده اند، سال قبل در تيم راه و ترابري قم در مجموع 174 دقيقه فرصت بازي پيدا کرد و امسال تا به حال 168 دقيقه براي پتروشيمي بازي کرده و در مجموع 44 امتياز، 12 توپربايي، هشت پاس گل و 22 ريباند داشت.
گل محمدي در مورد شرايط امسال يخچالي مي گويد: از يخچالي در پتروشيمي استفاده خوبي در زمان پيش افتادن تيم مي شود. وي با توجه به ميانگين آمارش عملکرد خوبي داشته است.
ويژگي هاي بازي: مهران حاتمي سرمربي يخچالي در مورد ويژگي هاي بازي وي توضيح مي دهد: متانت و خونسردي بهنام بهترين شاخصه بازي اش است. يخچالي جزء بازيکنان جواني به شمار مي رود که حرف تمام بازيکنان را گوش مي دهد. بزرگترين شاخصه وي همين است که دانشجوي بزرگي در زمين بسکتبال محسوب مي شود.
حاتمي شاگردش در ليگ و تيم ملي جوانان را يک بازيکن تمام عيار هر دو پست يک و دو مي داند که در طول اين ليگ زمانهاي خاصي به وي اختصاص داده شد.
نقاط کمرنگ بازي: يخچالي با وجود روند رو به رشد خود نياز به تجربه بازي داشته و به گفته حاتمي بايد با کار کردن روي اين موضوع لحظات را در طول بازي بيشتر بشناسد.
3_محمد يوسف وند- سنتربازيکن 16 ساله البدر کنگ را يکي از بهترين هاي جوانان در ليگ امسال مي دانند. يوسف وند تا به حال 230 دقيقه در ترکيب البدر بازي کرده و در مجموع 92 امتياز، 17 توپربايي و 56 ريباند داشته است.
آتشي در مورد يوسف وند اعتقاد دارد: اين بازيکن فرصت خوبي براي بازي در ترکيب البدر پيدا کرده است. اگر بازيکنان در اين سن و سال به تيم هاي ضعيف تر بپيوندند فرصت بازي بيشتر و امکان تجربه اندوزي بهتري پيدا مي کنند. براي يوسف وند هم در البدر همين اتفاق افتاد.
ويژگي هاي بازي: جسارت و هوش بالاي يوسف وند با وجود 208 سانتي متر قد يکي از برجسته ترين ويژگي هاي اين بازيکن است. گل محمدي مهمترين نقطه قوت يوسف وند را ريباندهاي خوب دفاع و حمله مي داند.
محمدرضا اسلامي سرمربي البدر مي گويد: دريبلينگ قوي، سرعت و چابکي بالاي يوسف وند به قوي تر شدن تيم کمک مي کند. ضمن اينکه اين بازيکن علاقه زيادي به پيشرفت داشته و به طور مداوم فيلم بازيهايش را تماشا مي کند و کاملا اهل تمرين است.
يوسف وند که اولين حضور در سوپرليگ را تجربه مي کند در فصل تابستان پيشرفت چشمگيري داشته و زمان بالايي براي بازي در ليگ اسمال پيدا کرد.
نقاط کمرنگ بازي: کار دست به حلقه و تجربه نقاطي است که يوسف وند بايد در ان تقويت شود.
اسلامي توضيح مي دهدک بايد با بالا رفتن تجربه قدرت بازيخواني يوسف وند بالاتر رود. البته اين کار با توجه به آموزش تکنيک ها براي پياده کردن تاکتيک هاي مربي زمان مي برد. برخي مسائل براساس تجربه به وجود مي آيد به خصوص پيش بيني و يا در دفاع، حمله بعدي را پيش بيني کند.
4- صالح فروتن- فوروارد قدرتيبازيکن 18 ساله دانشگاه آزاد با 203 سانتي متر قد سال قبل در ترکيب پتروشيمي 137 دقيقه بازي کرد و امسال تا اين هفته 139 دقيقه فرصت بازي پيدا کرده و در مجموع 29 امتياز، هفت توپربايي و 27 ريباند داشته است.
عنايت اله آتشي، فروتن را جزء بازيکنان آينده ساز يتم ملي در کنار وحيد دليرزهان مي داند که در تيم دانشگاه آزاد موقعيت خوبي بريا تجربه اندوزي پيدا کرده اند.
اما در کنار فرصت بالاي بازي عاشور گل محمدي اعتقاد دارد صالح فروتن همان بازيکن تيم ملي جوانان نيست و انتظارات بيشتري از وي وجود دارد.
ويژگي ها: گل محمدي دستهاي بلند در کنار قد بلند فروتن را از ويژگي هاي مهم اين بازيکن مي داند که مي تواند يکي از جوانان آينده ساز بسکتبال باشد.
وي مي گويد: با تمام اين اوصاف بعد از بازيهاي آسيايي جوانان هنوز فروتن را به خوبي قبل نديده ايم.
5- وحيد دليرزهان- پست فورواردبازيکن 17 ساله دانشگاه آزاد جهش چشمگيري از نظر زمان بازي در اين فصل داشته است. دليرزهان سال قبل در مجموع 35 دقيقه براي تيم زنجان بازي کرد اما امسال تا اين هفته 175 دقيقه براي دانشگاه بازي کرده و در مجموع 35 امتياز، 10 توپربايي و 30 ريباند داشته است.
دليرزهان هم به عنوان يک بازيکن شوتزن جزء نسل بازيکنان آينده دار جوانان محسوب مي شود.
ويژگي هاي بازي: گل محمدي دليرزهان را يک شوتزن خوب مي داند که به دستورات مربيان گوش مي دهد. دليرزهان با ميانگين 10 تا 15 دقيقه بازي انتظارات را در ليگ برآورده کرده است اما مانند اکثر بازيکنان تيم ملي جوانان با کمبود تجربه مواجه است.
6- حسين رحمتي- فوروارد قدرتيبازيکن 18 ساله مهرام با وجود ميانگين 10 تا 15 دقيقه بازي در تيم ملي جوانان، فصل قبل تنها 43 دقيقه در کل ليگ فرصت بازي پيدا کرد و امسال هم تنها 24 دقيقه در 15 هفته ليگ بازي کرده است.
ويژگي هاي بازي: علي آرزومندي ويژگي هاي حسين رحمتي را قدرت در حمله و زير حلقه مي داند که به خاطر حضور بازيکن خارجي در پست وي فرصت خوبي براي بازي پيدا نکرده است. با اين وجود بازيکن کاملي در زمان حمله محسوب شده و درگيري هاي خوبي دارد.
نقاط کمرنگ بازي: يکي از نقاط ضعف رحمتي نداشتن تمرکز لازم براي بازيکني در اين سن است. آرزومندي تاکيد دارد رحمتي بايد روي دفاع خود بيشتر کار کرده و تمرکز بالاتري داشته باشد.
7-رسول مظفري- گارد دومبازيکن 18 ساله استقلال قشم امسال 98 دقيقه در ترکيب اين تيم به ميدان رفته و در مجموع 25 امتياز، 5 توپربايي، هشت پاس گل و چهارده ريباند داشته است.
ويژگي هاي بازي: محمد کسايي پور سرمربي سابق استقلال قشم ويژگي مهم اين بازيکن را توانايي بازي خوب در هر دو پست گارد راس و شوتينگ گارد مي داند.
مظفري پيش از اين هم در تيم شهرکرد فرصت هاي خوبي براي بازي داشت.
کسايي پور مي گويد: مظفري بازيکن با استعدادي است که با وجود سن کم بسيار پخته و هوشيار بازي مي کند. ضمن اينکه شرايط اخلاقي و بازي مناسبي براي بازي در ليگ حرفه اي دارد.
مظفري شوتزن خوبي بوده و به گفته کسايي پور يکي از مهمترين ويژگي هاي وي بازي خوب پيک اند رول و قدرت در کارهاي دفاعي است.
مظفري امسال در مقابل تيم هاي بزرگ مثل پتروشيمي، دانشگاه آزاد و فولاد هم عملکرد بسيار خوبي داشت.
کسايي پور با اشاره به شهرکردي بودن مظفري مي گويد: شهر کرد پتانسيل هاي خوبي در بسکتبال ايجاد کرده و نسل بازيکنان جوان ان با استعداد و غني هستند که طي اين سال ها هم به بسکتبال کمک کرده اند.
ساير بازيکنان جوانامسال بازیکنان جوان دیگری که در تیم ملی جوانان حضور نداشتند هم فرصت های خوبی برای بازی پیدا کردند. امیر صدیقی با وجود 19 سال سن در ترکیب امسال مهرام 303 دقیقه حضور داشته ودر مجموع 120 امتیاز و 59 ریباند داشت.
میلاد عزیزی دیگر بازیکن 19 ساله مهرام با وجود فرصت بسیار کم بازی ازدید کادر فنی این تیم بهتر از سال قبل شده و به تدریج ضعف فیزیکی سال گذشته خود را پشت سر می گذارد. آتشی نیز اعتقاد دارد عزیزی در صورت بهبود ساختار فیزیکی به خاطر تسلط در شوت های راه دور آینده خوبی خواهد داشت. میثم میرزایی بازیکن 20 ساله دانشگاه آزاد با 284 دقیقه بازی در این تیم 85 امتیاز و 79 ریباند در مجموع داشته و رشد خوبی در تیم تهرانی پیدا کرده است.
محمد اوجاقی یکی دیگر از بازیکنان 20 ساله لیگ هم در ترکیب زنجان 50 دقیقه حضور داشته هرچند با توجه به 284 دقیقه بازی و مجموع 59 امتیاز سال قبل به نظر می رسد فصل چندان روبه رشدی را طی نمی کند.
آرمان زنگنه با مجموع 165 دقیقه بازی، 44 امتیاز و 42 ریباند فرصت های بهتری در تیم زنجانی داشته است. در نهایت عنایت آتشی کارشناس بسکتبال تاکید می کند که مهمترین فاکتور لیگ امسال تلاش برای استفاده بیشتر از بازیکنان جوان در قالب تیم است ودر ترکیب هر 10 تیم این بازیکنان دیده می شوند. آتشی تاریخچه ای هم از خروجی تیم های ملی جوانان بسکتبال در سال های مختلف را در اختیارمان قرارداد.
خروجی تیم های ملی جوانان قبل از انقلاب اسلامی
تیم ملی بسکتبال جوانان برای اولین بار در سال 1974 میلادی به مسابقات آسیایی فیلیپین اعزام شد و با سرمربیگری حسن اشتری بازیکنانی چون عباس مرشدی، فرهاد هژیر، عارف مردوخی از این تیم به تیم ملی بزرگسالان راه پیدا کردند.
دومین تیم اعزامی به بازیهای آسیایی در سال 1977 حسن میرزا آقابیگ، بهمن فرزانه، صمد اقدمی، عابد مردوخی و مجید پاشا مقدم را به تیم ملی بسکتبال معرفی کرد.
تیم ملی جوانان برای سومین بار در سال 1978 همزمان با انقلاب اسلامی راهی مسابقات آسیایی فیلیپین شد که علاوه بر نفرات دوره قبل مرتضی سوهانی نیز از این تیم به رده بزرگسالان راه پیدا کرد.
خروجی تیم های ملی جوانان بعد از انقلاب اسلامی
در سال 1982 و بعد از انقلاب اسلامی بار دیگر تیم ملی عازم بازیهای آسیایی شد و محمد مهدی ایزدپناه، فرامرز خالقی، پرویز لحیم چی، علی اکبر شیریان و رامین احمدی از این تیم عضویت تیم بزرگسالان را به دست آوردند. بعد از بازیهای آسیایی سال 1989 زوریک عیسی خانی، سعید خانی، محسن شاه علی، حمیدرضا تجلی و امیرعباس رضازاده جذب تیم ملی بزرگسالان نیز شدند.
سعید تابش نیا، بهزاد افرادی، ابراهیم الهی، مجید صفری و ایرج خدری نسل بعدی بازیکنان در سال 1990 بودند که از تیم جوانان به بزرگسالان رسیدند. در سال 1992 تیم ملی جوانان در بازیهای آسیایی چین شرکت کرد که امید ولیدی پاک، نژدیک کبری، تورج امدادی، حسین ایروانی، رضا عبداللهی، سامان سلطانی، آوانس شاهمیریان و مهدی دوانی زاده از این تیم به رده بزرگسالان رسیدند.
احمد سعیدی، سیامک ویسی، رضا هنگام پور، آیدین کبیر، جلال حسامی و محمدرضا اسلامی بعد از بازیهای آسیایی مالزی در سال 1996 به سطح اول بسکتبال معرفی شدند و علاوه براین نفرات دو سال بعد در هندوستان پویا تاجیک، بابک مرادی، محمد بارانی حشمت ایوبی، کامران جمشیدوند و جلال حسامی در تیم جوانان مطرح شدند.
بازیکنان نسل طلایی
بازیکنان معروف به نسل طلایی دوران جدید بسکتبال به تدریج از مسابقات آسیایی سال 2000 در مالزی به بسکتبال معرفی شدند. آیدین و صمد نیکخواه بهرامی، علیرضا هنردوست، سامان ویسی، حامد آفاق، محمد شاهسوند، جواد داوری وحامد سهراب نژاد از این سال و امیر امینی، رضا خبازان، آرن داودی، اوشین ساهاکیان، حامد حدادی و جابر روبهانی از سال 2002 و همزمان با راهیابی تیم ملی به مسابقات جهانی به بسکتبال ایران معرفی شدند.
علاوه بر چند بازیکن اصفهانی مطرح شده در دوره قبل علی باهران، مهراد آتشی، محمد رضا اکبری و اصغر کاردوست در مسابقات جوانان سال 2004 بنگلور هند چهره های شاخص جوانان بودند و محمد جمشیدی، محمد حسن زاده فربد فرمان، لورن دیربوغوسیان، رامتین زارع شیرازی، مهدی شیرچنگ، رامین هنرمند و محمدرضا فلاحت در مسابقات جوانان آسیا تهران با قهرمانی خود به تیم های ملی بزرگسالان الف و ب راه پیدا کردند ارسلان کاظمی بازیکن هم نسل این جوانان نیز پیش از این در بازیهای ارومچی چین به بسکتبال ایران معرفی شده بود./مح