به گزارش
باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی و امور بینالملل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مسابقه ایران این جشنواره شامل آثار پویانمایی، دینی، انقلاب اسلامی و دانشجویی بود که جوایز آن شامگاه روز 17 اسفند 1391 در آیین ویژهای با حضور شمار زیادی از فعالان و صاحبنظران انیمیشن ایران و مسوولان و سفرا و رایزنان فرهنگی کشورهای مختلف جهان اهدا شد.
در این مراسم که در سالن شهید بهنام محمدی مرکز آفرینشهای فرهنگیهنری کانون برگزار شد به ترتیب نمایندگان هیاتهای داوری به روی صحنه رفتند و با خواندن بیانیهی نهایی خود برگزیدگان را برای دریافت جایزه دعوت کردند.
تقدیر از وجیهالله فرد مقدم و آرزوی سلامتی برای پیشکسوت انیمیشن ایران در ابتدای این آیین نماهنگی از زندگی استاد وجیهالله فردمقدم هنرمند پیشکسوت پویانمایی ایران نمایش داده شد که در این فیلم به آثار و موفقیتهای بینالمللی و داخلی آثار این هنرمند - که اکنون با بیماری سختی دست و پنجه نرم میکند – اشاره شده بود.
پس از نمایش این نماهنگ محمدرضاکریمیصارمی دبیر جشنواره جایزه ویژه خود را شامل تندیس طلایی و مبلغ 35 میلیون ريال به پاس نیم قرن تلاش صادقانه و ماندگار در عرصه پویانمایی، با کمال افتخار و تواضع به وجیهالله فردمقدم تقدیم کرد.
برای دریافت این جایزه پیام فردمقدم فرزند هنرمند پیشکسوت در میان تشویقهای پیوستهی حاضران به روی صحنه رفت.
جوایز بخش مسابقه ایران بر همین اساس هیات داوران بخش مسابقه ایران هشتمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران متشکل ازفطیما یثربی، افسانه شعباننژاد، محمدرضا عابدی، کیارش زندی و علیرضا کاویانراد، تندیس طلایی و جایزه نقدی 35 میلیون ریالی خود را به شیوا صادق اسدی کارگردان فیلم «بچه گربه» اهدا کرد.
این فیلم تهیه شده توسط کانون یک جایزه دیگر از بخش بینالملل به دست آورد.
هیأت داوران همچنین تندیس طلایی و جایزه نقدی 35 میلیون ريالی خود را برای بهترین فیلم با موضوع حمایت از کار و سرمایه ایرانی به محمود سلطانپور برای فیلم «رویای من» تقدیم کرد.
همچنین تندیس طلایی به همراه 35 میلیون ريال جایزه نقدی برای بهترین فیلم با موضوع تولید ملی به سعادت رحیمزاده برای فیلم «کودکان دشت» اهدا شد.
در بخش بهترین اثر بلند، هیأت داوران ضمن تقدیر از کارگردانان فیلم «آقای مهربان» و «زکریای رازی» «علیرضا گلپایگانی و بهنام دلداده» و «فرشاد شفیعی»، تندیس طلایی و جایزه نقدی 35 میلیون ريالی جشنواره را به محمد ابوالحسنی و عبدالحسین ابوالحسنی برای تهیه کنندگی فیلم بلند «تهران 1500» تقدیم کرد.
تندیس طلایی به همراه 25 میلیون ريال جایزه نقدی برای بهترین صداگذاری نیز به چنگیز صیاد برای فیلم «بچه گربه» تولید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اهدا شد.
تندیس طلایی برای بهترین موسیقی نیز به همراه جایزه نقدی 25 میلیون ريالی به پژمان خلیلی برای فیلمهای «بچه گربه» و «زنی زیر یخ ها آواز می خواند» تقدیم شد.
در بخش بهترین فضاسازی، هیأت داوران ضمن تقدیر از کارگردانان فیلم «دیو دیگ به سر» اصغر صفار و بابک سبحانی، تندیس طلایی و جایزه نقدی 25 میلیون ريالی را به معین صمدی برای فیلم «آواز شب» و «راز آن درخت» هر دو از تولیدات کانون اهدا کرد.
تندیس طلایی به همراه جایزه نقدی 30 میلیون ريالی بهترین پویانما (انیماتور) به حامد اکرمی برای فیلم «کرماندو» تعلق گرفت.
همچنین تندیس طلایی به همراه 25 میلیون ريال وجه نقد برای بهترین فیلمنامه به مونا عبداله شاهی برای فیلم «خط قرمز» تقدیم شد.
هیأت داوران تندیس نقرهای بهترین فیلم تجربی به همراه 25 میلیون ريال وجه نقد را به مهدی آقاجانی برای فیلم «اینسان» اهدا کرد.
در همین حال تندیس طلایی بهترین اثر تبلیغی همراه جایزهای 20 میلیون ریالی به طور مشترک به بابک و بهنود نکویی برای فیلم «تیزر تبلیغاتی پاکت پلاستیکی پیلگون» تعلق گرفت.
در بخش بهترین اثر تلویزیونی هیأت داوران ضمن تقدیر از فیلم «ماجراهای میرزا بلد»، تندیس طلایی همراه با 30 میلیون ريال وجه نقد را به خاطر نورپردازی لطیف و شاعرانه و نگاه تصویرگرانه به ادبیات کودک و تلفیق ظریف مهارت دو بعدی و سه بعدی به صورت مشترک به علی حسینخان و مرتضی احمدوند برای فیلم «این هم پول ماهی» تقدیم کرد.
تندیس طلایی بهترین فیلم با موضوع کودک و نوجوان به همراه 35 میلیون ریال وجه نقد به دلیل استفاده از تکنیک کلاسیک پویانمایی در خدمت ادبیات عامیانه نیز به صادق جوادی برای فیلم «کچل کفتر باز» از تولیدات کانون اهدا شد.
در همین حال تندیس طلایی فیلم اول نیز به همراه 35 میلیون ریال وجه نقد به علیرضا هاشمپور برای فیلم «آلزایمر» تعلق گرفت و تندیس نقرهای این بخش را سارا طبیبزاده کارگردان فیلم «خانم گل میخکی» به همراه 25 میلیون ريال از آن خود کرد.
هیأت داوران همچنین تندیس برنزی و 20 میلیون ريال وجه نقد را برای فیلم «بخش زایمان» به بهنام دلداده تقدیم کرد.
اولین تا سومین دیپلم افتخار جشنواره توسط هیأت داوران، به همراه 10 میلیون ریال وجه نقد به بهروز شهامت برای صداگذاری فیلمهای «اینسان»، «توکا در قفس» و «ماسوله»، مهناز یزدانی برای فیلمنامه «مرد، بت، گربه» و مهدی علیبیگی به خاطر انیمیت شایسته و پرتحرک فیلم «لینا لوک» اهدا شد.
همچنین دیپلم افتخار بخش کودک و نوجوان و 10 میلیون ریال وجه نقد به فاطمه جعفری برای فیلم «حکایت کلاه غیبی» به خاطر نگاهی نو به شیوه سنتی پویانمایی عروسکی وآخرین دیپلم افتخار هیأت داوران به همراه 10 میلیون ریال به طور مشترک به فاطمه خادمی و حمید حسنی برای طراحی شخصیت زاغی، در فیلم «زاغی» تعلق گرفت.
افسانه شعباننژاد که بیانیهی گروه داوری را قرائت میکرد در بخشی از این بیانیه به هجوم تکنیک در مقابل فراموشی انیمیشن سنتی اشاره کرد و در عین حال گفت که متاسفانه مراکز متولی تولیدات انیمیشن، به جای توجه به کیفیت توجه اصلی خود را معطوف به کمیت کردهاند به نحوی که تعداد آثار ارزنده و قابل توجه به لحاظ کیفی در حدی نبود که هیأت داوران را برای انتخاب اثر برتر به چالش بکشاند.
در بخش دیگری از این بیانیه نیز آمده است: درهشتمین جشنواره پویانمایی تهران، با توجه به اهمیت طراحی شخصیت در یک اثر، برای اولین بار هیأت داوران این دوره جایزهای به این بخش نیز اختصاص داده و بهترین طراحان شخصیتهای پویانمایی را معرفی کردهاند.
دو فیلم، برگزیده بخش دینی و آثار ارزشمند انقلاب اسلامی داوری دو بخش «دینی» و «آثار ارزشمند انقلاب اسلامی» (معناگرا) را حمیدرضا کفاش، محمدحسین نیرومند و عرفان نظرآهاری بر عهده داشتند.
این گروه تندیس طلایی جشنواره را به همراه جایزه نقدی 35 میلیون ریالی در بخش دینی به سیدعلیرضا گلپایگانی و بهنام دلداده برای فیلم بلند «آقای مهربان» اختصاص داد و دیپلم افتخار و جایزه نقدی به مبلغ 15 میلیون ريال را به فیلم «آنها زندهاند» به کارگردانی محمد لطفعلی در بخش انقلاب اسلامی اهدا کرد.
بر اساس این گزارش عرفان نظر آهاری قرائت بیانیه هر دو بخش را بر عهده داشت.
درقسمتی از بیانیهی بخش دینی آمده است ای کاش هنرمندان فیلم های دینی باور کنند همان قدر که تکنیک و فن و عناصر صوتی و بصری در ارایه یک اثر دینی اهمیت دارد، فیلمنامه و قصه و روایت و کلمه و محتوا نیز مهم است. غفلت از این موضوع و عدم مشاوره و همکاری با نویسندگان متبحر، خللی بود که در بسیاری از آثار مشاهده می شد.
این داوران همچنین اضافه کردهاند که ای کاش هنرمندان قلمرو دین تلاش کنند بیش از نمایش خشنوت و تندی از دین، لطافت، مهربانی و رقت در دین را به تصویر بکشند و جنبههای لطیف و زیبایی از زندگی ایمانی را نشان بدهند ... هرچند که مومن تجربه بیم و امید هر دو را، در سنت الهی درک میکند؛ اما کاش هنرمند دینی امروز آیینهدار امید باشد تا پرچم دار بیم.
بر همین اساس در بیانیهی بخش فیلمهای ارزشمند انقلاب اسلامی،به تمام کسانی که با التزام به انقلاب اسلامی سعی در پر فروغتر کردن هنر انقلابی دارند، ادای احترام و از پای ورزی و اهتمامشان سپاسگزاری شده است.
داوران همچنین هنرمندان پویانما را به تازگی در اندیشه و محتوا، رعایت اصول قصهپردازی و روایت، پردازش تکنیکی و هنرمندانهتر و نوآوری در شیوههای بیان توجه دادهاند.
دانشجویان هم درخشیدند هیأت داوران بخش دانشجویی متشکل از علیاکبر صادقی، ابوالفضل رازانی و سعید توکلیان، 3 تندیس طلایی به همراه جایزه نقدی 25 میلیون ريالی را به ترتیب به حمیدرضا بیات کارگردان «فیلم ببین من چه خوب میگم» برای بهترین کارگردانی، هاجر مهرانی برای فیلمنامه فیلم «نمکی» و الهه بهین کارگردان «داستان یک سنگ» برای بهترین انیماتور اهدا کرد.
بیانیهی داوران این بخش را سعید توکلیان قرائت کرد و در ابتدای سخنان خود با اشاره به شعرخوانی دو نمایندهی گروههای داوری قبلی (افسانه شعبان نژاد و عرفان نظرآهاری) به شوخی گفت که من با خود شعری نیاوردهام.
در این بیانیه با بیان اینکه به یقین ایدههای نو و متفاوت و اجرای شیوههای جدید دانشجویان راه را بر جامعه انیمیشن حرفهای ایران روشنتر میکند و منظری نو را به نمایش میگذارد، به ضعفهای این آثار مانند کمرنگ شدن انیمه، دور شدن ازتکنیکهای سنتی و توجه به همه اجزای سازنده یک فیلم در کنار هم تاکید شده است.
گفتني است؛ هشتمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران شامگاه 17 اسفند به کار خود پایان داد./ص