میترا رضااف در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهدافزود: فقدان شاخصهای قابل سنجش برای تعریف میزان بهینه مصرف مایعات به این اختلافها دامن زده است اما مبنایی نسبتا موجه برای میزان لازم مصرف مایعات توصیه سازمان بهداشت جهانی است که بر اساس آن، هر زن باید روزانه 2/2 لیتر و هر مرد 9/2 لیتر مایعات مصرف کند.
وی افزود : حال باید دید که اگر کمتر از میزان توصیه شده، مایعات مصرف کنیم، چه اتفاقی رخ میدهد؟ کمآبی بدن میتواند عوارضی همچون کاهش کارایی جسمی، تمرکز و سردرد و بیحالی بههمراه داشته باشد ولی مهمتر از آن، مصرف ناکافی مایعات سبب میشود بدن بهصورت مداوم آب کلیه را جذب و ادراری غلیظ تولید کند که این وضعیت میتواند به بیماریهای حاد و مزمن گوناگون از جمله بیماریهای مزمن کلیه و سنگ کلیه منجر شود.
مدیرگروه سلامت خانواده و جمعیت دانشکده پزشکی نیشابور عنوان کرد: افرادی که در هر روز بیشتر از سه لیتر مایعات مینوشند از افرادی که در روز کمتر از 5/1 لیتر مایعات مصرف میکنند، حدود 30 تا 50 درصد ریسک کمتری در اختلال فعالیت کلیه دارند.
رضااف ادامه داد: انسان باید به اندازهای بنوشد که آب از دست رفته بدن را جبران کند و هر فرد از طریق پوست، تنفس، ادرار و ... روزانه حدود 6/2 لیتر آب از دست میدهد و مقداری از این آب از طریق غذا و خوراکیها جبران میشود و باقی آن، حدود دو لیتر برای مردان و 5/1 لیتر برای زنان، باید از طریق نوشیدن مایعات تأمین شود.
وی گفت: آب تنها آشامیدنی طبیعی بدون کالری است و بعضی مایعات حاوی شکر، اسید و مواد افزودنی هستند پس در طول روز باید بهصورت منظم آب نوشیده شود.
مدیرگروه سلامت خانواده و جمعیت دانشکده پزشکی نیشابور خاطرنشان کرد: تشنگی هشداری است که نشان میدهد آب بدن خود را تا حدی از دست دادهایم پس نباید برای نوشیدن صبر کرد تا تشنگی بر بدن غالب شود.
رضااف افزود: هنگام ورزش نیز توجه به مصرف مایعات اهمیت بهسزایی دارد زیرا انرژی مصرف شده هنگام ورزش و فعالیتهای جسمی، بدن را گرم میکند و تنظیم حرارت بدن، سبب تعریق میشود بنابراین باید برای جبران آب از دست رفته، قبل، بعد و در طول ورزش مایعات نوشید.
وی اظهار داشت: مادران شیرده باید مایعات بیشتری مصرف کنند، شیر مادر از 88 درصد آب تشکیل شده و زنان شیرده برای حفظ آب بدن خود نیاز به مایعات بیشتری دارند و باید سعی کنند تا در این دوران، روزانه 600 تا 700 میلیلیتر بیشتر از حد معمول مایعات بنوشند.
رضااف با بیان اینکه افزایش سن با تکرر ادرار همراه است و باید مایعات بیشتری نوشید، اضافه کرد: ممکن است با افزایش سن تشنگی کمتری احساس کنید، در عین حال در این زمان، بدن توانایی خود را برای جمع کردن ادرار از دست میدهد و بنابراین آب بیشتری از طریق ادرار از دست میرود و برای تأمین آب کافی بدن باید در این دوره به اندازه کافی مایعات نوشید./ب