به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران تبریز، محمدیان با اشاره به این موضوع که الگوی کشت از تعیین نظامی کشاورزی مبتنی بر مزیت اقتصادی پایدار با بهره گیری بهینه از ظرفیت های منطقه ای با رعایت اصول اکوفیزیولوژیک تولید محصولات کشاورزی درراستای حفظ محیط زیست تبعیت می کندگفت: قطعاًداشتن برنامه ای برپایه های علمی ومتناسب بانوع محصولات با شرایط اقلیمی، پایداری تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی را تضمین کرده و سبب می شود از استعدادهای هر منطقه استفاده درست و به جایی صورت گرفته و با افزایش بهره وری، ماندگاری منابع طبیعی نیز تامین شود و یکی از مهمترین عوامل توسعه بخشی به الگوی کشت، شناخت مناسب از تقاضای بازار مصرف است.
محمدیان در جلسه تولیدات گیاهی سازمان در سال 92 با اشاره به اهمیت و لزوم رعایت الگوی کشت در تولید محصولات بخش کشاورزی، افزود: در الگوی کشت باید ابتدا به برخی مسائل اساسی نظیر ثبات قیمت ها توجه شود، زیرا این موضوع خیلی مهم است که کشاورزان از نتیجه کاری که به آن ها پیشنهاد داده می شود، مطلع باشند، به عبارت دیگر کشاورز در پی تأمین اقتصادی بوده و باید به او اطمینان داده شود که اگر الگوی کشت پیشنهادی را اجرا کند، به ضرر او تمام نخواهد شد و در این صورت خود به خود کشاورزان مجریان الگوی کشت پیشنهادی خواهند بود.
وی عدم ضمانت قانونی سیاست های توسعه الگوی کشت به صورت مدون را، موانع اصلی پیش روی اجرای کامل آن ارزیابی نموده و اضافه کرد: اگر بخواهیم الگوی کشت منطقه ای را اجرا کنیم باید سمت و سوی تحقیقات و خدمات در هر منطقه را با برنامه ارائه شده هماهنگ و به عبارت دیگر، اگر بر اساس یافته های علمی، یک منطقه مناسب کشت گیاهان دارویی است باید مرکز خدمات کشاورزی آن منطقه بیشترین خدمات را به کشاورزان گیاهان دارویی ارائه دهد و آزمایشگاه ها و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی را در آن منطقه احداث شود و به طور کلی نگاه خدمات به کشاورزان آن منطقه، نگاه توسعه گیاهان دارویی باشد و در کنارآن، بازاریابی مناسب نیز برای محصول تولیدی انجام و هم چنین ارزش محصول تولدی نیز کمتر از تولید سابق بهره برداران نباشد وتنها در این صورت است که خود به خود پس از یک دوره زمانی حداکثر ۵ ساله، کشت غالب آن منطقه گیاهان دارویی خواهد شد و در این روند، الگوی کشت به طور کاملا علمی و سامان دهی شده اجرایی می شود واین امر، علاوه بر حفاظت منابع پایه و افزایش بهرهوری عوامل تولید، امنیت غذایی و پایداری تولید را نیز تضمین خواهد نمود.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان با تاکید روی این مطلب که باتوجه به قرار گرفتن کشور در کمربند خشک و نیمه خشک دنیا، الگوی کشت بایستی با محوریت بهرهوری بهینه از منابع آب تدوین شود، افزود: در طراحی الگوی کشت باید محصولات اساسی و استراتژیک از جمله گندم، برنج، دانههای روغنی و ذرت به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرند تا امنیت غذایی کشور به شکل مطلوب و اطمینان بخش تامین و خودکفایی در محصولات مهم و مورد نیاز کشور حاصل شود و آن گروه از محصولات کشاورزی مانند پسته، زعفران و تولیدات گلخانهای که از مزیت نسبی بالاتر و مطلوبیت اقتصادی بیشتری برخوردارند، میبایست پس از محصولات اساسی با اولویت درچارچوب طرح الگوی کشت قرار گیرند.
وی، با اشاره به اینکه بخشی از باغات میوه مجاور دریاچه ارومیه، به دلیل شوری آب و انتقال نمک به باغات قابلیت تولید اقتصادی محصولات را ازدست داده اند، گفت: میتوان با جایگزینی درختان مقاوم به شوری آب، باغات پسته را توسعه داده وبا توجه به این امر که پسته گیاهی مقاوم به آب و شوری خاک است، علاوه بر افزایش سطح زیر کشت پسته در اراضی حاشیه دریاچه ارومیه، تداوم فعالیت اقتصادی بهره برداران نیز تامین می گردد. در زمینه زراعت نیز با توجه به اینکه دانه روغنی کلزا، گیاهی با نیاز آبی کم محسوب میشود، میتوان کشت آن را جایگزین دیگر محصولات زراعی نمود.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان با اظهار اینکه، طرح الگوی کشت به صورت پایلوت با نظارت کارشناسان ستادی و شهرستانی مورد اقبال بهرهبرداران قرار گرفته و گسترش آن در تمام ارکان تولید محصولات باغی و زراعی استان درحال اجراست، افزود: با توجه به عزم ملی مبنی بر تحقق توسعه پایدار در بخش کشاورزی، اجرای دقیق، صحیح و هوشمند این طرح خواهد توانست زمان دسترسی به اهداف تعریفی در بخش کشاورزی را کاهش دهد، تعیین نظام کشت مبتنی بر شرایط اقلیمی، بهرهبرداری بهینه از منابع و عوامل تولید متناسب با ظرفیتهای منطقهای و مزیت اقتصادی با رعایت اصول تولید محصولات کشاورزی و ملاحظات زیست محیطی در راستای سیاستهای کلان کشور و تامین امنیت غذایی، اصلی ترین تعریفی است که توسط وزارت متبوع مورد اقبال بوده و به استانهای کشور ابلاغ شده و این سازمان تلاش دارد، با استفاده از تمامی امکانات نرم افزاری و سخت افزاری خود، علاوه بر توسعه بخشی به آن با ارتقا دهی به آموزش های بهره برداران و توسعه تعامل با تشکل های صنفی و نهاد های بخش خصوصی جهت بازار یابی و افزایش کیفی محصول و نحوه بسته بندی و فرآوری، راه را برای توسعه کامل بخش کشاورزی استان فراهم آورد./س