بورس کالای ایران در سال 91 سهم 64 درصدي از ارزش كل معاملات بازار سرمايه را به خود اختصاص داد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران؛حسین پناهیان ، در نشست  خبری ، ضمن تشریح محیط کسب و کار در سال گذشته به ارائه اهم اقدامات و عملکرد بورس کالا ایران در سال گذشته پرداخت و گفت :

نقشي بورس كالا در اقتصاد كشور بسيار تاثير گذار است و سال گذشته محيط پر تلاطم  كسب و كار ،نا ارامي هاي اقتصادي و همچنين نوسانات نرخ ارز و كندي رشد اقتصادي بر بورس كالا تاثير گذار بود.


وی ادامه داد: دشواری شرایط همكاري با نهادها و سازمان‌های ذیربط به دلیل انتظارات متفاوت از دیگر مقولات محیط کسب کار در سال 91 بوده است.

مدیرعامل بورس کالای ایران تصريح كرد: در سال 91 ارزش معاملات بورس کالا بیش از 677 هزار میلیارد ریال بوده است که نسبت به سال 90 که بیش از 302 هزار میلیارد ریال بوده است، رشد بیش از دو برابر را نشان می دهد. به این ترتیب بورس کالای ایران در سال گذشته 64 درصد ارزش کل معاملات بازار سرمایه کشور را به خود اختصاص داده است؛ البته ناگفته نماند که سهم بورس کالا از کل ارزش بازار سرمایه کشور در سال 90  نیز 50 درصد بوده است.

 
پناهیان افزود: تعداد کالای قابل معامله در سال مذکور به 185کالا  افزایش یافت و تعداد کارگزاری های فعال به 77 شرکت کارگزاری در پايان سال1391 رسید.


وی ادامه داد: کالای 28 شرکت داخلی و 6 شرکت خارجی در سال 91 پذیرش شد و  در مجموع کالای 68 شركت خارجي و 235 شركت داخلي شامل 59 شركت دولتي و 176 شركت خصوصي تا پايان سال 1391 پذیرش شده است.


مدیرعامل بورس کالای ایران همچنین از افزایش 17 درصدی ارزش معاملات صادراتی خبر داد و گفت : سال گذشته ارزش معاملات تالار صادراتی ما به مرز یک میلیارد و 907 میلیون دلار رسید.

 پناهیان با اعلام اینکه حجم معاملات محصولات فولادی و مس در سال گذشته نسبت به سال 90، به ترتیب رشد 27 و 41 درصدی داشته است، توضیح داد : ارزش معاملات محصولات فولادی طی سال گذشته نسبت به سال 90 رشد 105 درصدی را نشان می دهد.همچنین، این عدد برای محصولات مس، عدد 60 درصد را نمایش می دهد.


وی با اعلام این خبر که حجم و ارزش معاملات مواد پلیمری در سال گذشته به ترتیب رشد 35 و 146 درصدی داشته است، افزود : حجم و ارزش مواد شیمیایی نیز به ترتیب رشد 30 و 148 درصدی داشته است.


وی در خصوص آمار معاملات محصولات کشاورزی با بیان اینکه ذرت در سال گذشته در بورس کالا به لحاظ حجم و ارزش رشد 54 و 55 درصدی داشته است.، توضیح داد : در مورد دیگر محصولات کشاورزی بورس کالا رشدی را تجربه نکرده است؛ از جمله مهمترین دلایل این موضوع می توان به  اختصاص ارز مرجع به واردات برخی کالاهای کشاورزی  اشاره کرد که باعث شد تا عرضه کنندگان این محصولات از آزادی عمل کمتری برخوردار شده و نتوانند کالاهای مزبور را در تالار بورس کالا عرضه کنند.

حسین پناهیان در ادامه به اهم اقدامات در سال 91 پرداخت و گفت:تصویب ضوابط اجرایی و تدوین دستورالعمل های مورد نیاز در خصوص فراهم کردن زمینه های قانونی و مقرراتی بورس از جمله، دستورالعمل بازار فرعی ، دستورالعمل سلف موازی استاندارد، اصلاحیه دستورالعمل معاملات آتی ، تصویب اقرار نامه و بیانیه ریسک معاملات آتی از اهم اقدامات بورس کالای ایران در سال گذشته است.

ایشان اظهار کرد : تدوین استاندارد برخی از کالاهای مهم از جمله سنگ آهن، کنسانتره مولیبدن، میلگردهای ساختمانی و تدوين اميدنامه‌ي قرارداد آتی برای دارایی‌هایی همچون میلگرد، ذرت، کنجاله سویا و زیره‌ي سبز در تعامل با تولیدکنندگان، معامله گران و ذی‌نفعان، از دیگر اقدامات مهم این بورس در سال 91 بوده است.

 
مدیرعامل بورس کالای ایران همچنین در خصوص اقدامات انجام شده در حوزه  زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات افزود: استقرار سامانه‌ي تسویه‌ي الکترونیکی چندبانکی (ستاب) و ایجاد بستر های لازم براي اتصال بانک های متقاضی ارائه‌ي خدمات الکترونیکی تسويه و پاياپاي، جهت تسهیل فرآیند معاملات از جمله اقدامات حائز اهمیت در این حوزه بوده است.


وی افزود : الکترونیکی کردن بخش اعظمی از فرآیندهای معاملاتی از جمله کنترل تضامین و واریز جرایم، ثبت مجوز مشتريان از طريق تبادل اطلاعات سامانه‌ي ثبت سفارش بورس با سايت بهين‌ياب و  نظارت بر معاملات قراردادهای آتی از دیگر اقدامات صورت گرفته در سال گذشته است.

مدیرعامل بورس کالای ایران با اعلام این خبر که در سال گذشته تامین مالی سریع و کم هزینه تولید کنندگان به ارزش180 هزار میلیارد ریال رسید، خاطر نشان کرد :  از تعداد 3 میلیون و 448 هزار قرارداد معاملاتی منعقده شده در سال 1391 تنها 4  قرارداد به نکول منجر شده است .


وی همچنین با اشاره به توسعه‌ي مناسبات بین‌المللی از جمله انعقاد تفاهم‌نامه با بورس‌های مختلف ، افزود : دریافت و بومی سازی تجربیات نهادهای بین المللی در راستای ارتقاء عملکرد شرکت بورس کالا نیز صورت گرفته است.

پناهیان در بخش بعدی از صحبت هایش با بیان اینکه شركت بورس كالاي ايران در سال 1392 راهبردهاي بلندمدت خود را در چارچوب سند استراتژیک که در سال گذشته طراحی و تدوین شده است، پی گیری خواهد کرد، به رویکردهای بورس کالای ایران در سال 92 پرداخت و گفت : در سال جاری در جهت تعمیق کارکردهای اصلی بورس کالا در اقتصاد ملی همانند مقابله با نوسانات شديد قيمتی ،مرجع کشف قیمت های پایه، توسعه بازارهاي صادراتي ، زمینه ساز پیوستن به سازمان تجارت جهانی، ارتقای سیاست های ملی اقتصاد و کشف  راه‌حل‌هاي جديد براي رفع چالش‌هاي نوظهور گام بر خواهیم داشت.


مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه صحبت هایش با اشاره به راه اندازی بازار سوم بورس کالا در سال 92 گفت: راه اندازی بازار سوم بورس کالا یا همان بازار فرعی در حقیقت نقطه عطفی برای توسعه بازار سرمایه کشور به شمار می رود و فرصتی جدید برای افزایش نقش بازار سرمایه در اقتصاد ملی است.


وی گفت : در این بازار بستر لازم برای معاملات گروه های جدیدی از کالاها در بورس فراهم خواهد شد که براساس دستور العمل مربوطه در مرحله نخست معاملات اموال غیرمنقول شامل املاک و مستغلات با کاربردهای گوناگون اعم از اداری،تجاری،مسکونی و اراضی زراعی و کالاهای تعلیق شده در بازار اول معامله خواهند شد.


پناهیان اظهار داشت : در مرحله بعدی، امکان معامله دامنه وسیعی از کالاها در این بازار فراهم خواهد شد تا بتواند جانشین مناسبی برای فروش کالا از طریق مزایده باشد. به عبارت ساده تر کالاهایی که در حال حاضر به روش مزایده توسط شرکت ها، سازمان ها و نهادهای دولتی و خصوصی به فروش می رسند، امکان فروش در این بازار را خواهند داشت. در واقع در بازار سوم برخلاف بازار معاملات کالای فیزیکی که تداوم عرضه در آن جزو شرایط اصلی پذیرش کالاها می باشد، این امکان را فراهم خواهد کرد تا کالاهایی که تداوم عرضه ندارد در بورس قابل معامله باشند.

وی راهبردهای 8 گانه شرکت در قالب سند استراتژيك را اعلام و بیان کرد : اولین راهبرد شرکت، تکمیل و استانداردسازی چرخه فعالیت بورس کالا در زنجیره ارزش است .


مدیر عامل بورس کالای ایران با بیان اینکه توسعه کیفی و کمی پذيرش و عرضه‌ي کالاها و دارایی های پایه جدید از دیگر راهبردهای سند استراتژیک شرکت است، توضیح داد : اهداف این راهبرد شامل،گسترش فعالیت های رینگ صادراتی و افزایش انگیزه حضور شرکتها و افزایش عرضه و پذیرش کالاها با عملیاتی کردن الزامات ماده 33 قانون بهره وری افزایش بخش کشاورزی در راستای عرضه‌ي محصولات کشاورزی برای قیمت تضمینی در تعامل با وزارت جهاد کشاورزی، اتحادیه تعاونی های روستایی است.

پناهیان در ادامه توسعه ابزارهای مالی جدید را از دیگر راهبردهای سند استراتژیک بورس کالای ایران معرفی کرد و اعلام کرد : راه اندازی و توسعه  قراردادهای آتی بر روی دارائیهای پایه جدید ،راه اندازی و توسعه معاملات سلف موازی استاندارد برای کالاهای واجد شرایط از جمله میلگرد و افزایش سهم ابزارهای مالی جدید از معاملات بورس، از جمله اهداف در جهت توسعه ابزارهای مالی جدید است.


پناهیان ششمین راهبرد سند استراتژیک بورس کالای ایران را ارتقاء سطح تعامل با نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر معرفی کرد و با اشاره به اینکه راهبری، توسعه و ارتقاء بهره وری دارایی های فکری از دیگر راهبردهای سند استراتژیک بورس کالای ایران در سال 92  است، گفت : افزایش بهره مندی از فرصت ها در جذب و نگهداشت نیروهای متخصص، توسعه و بهبود توانمندی های منابع انسانی، ایجاد چرخه مدیریت دانش و بهبود مستمر شایستگی ها، ارزش های اخلاقی و شاخص های اجتماعی منابع انساني از اهم اهدف راهبرد مذکور است.


بورس كالا عامل گراني نيست

وي در ادامه در خصوص افزايش تورم و قيمت ها در بازار گفت: افزايش قيمت ها در بازار خوشايند ما نيست و بورس كالا در چارچوب و ساختار هاي مشخص كار مي كند و بازار به صورت عرضه و تقاضاست و گراني برخي محصولات بدليل کاهش عرضه و افزايش تقاضا است.

يک محصول بر دو تابلو عرضه نمي شود


مدیرعامل بورس کالا در خصوص  اينکه راه‌اندازی بورس انرژی مشکلاتی را برای بورس کالا به همراه ندارد گفت : ما همه عضو خانواده بازار سرمایه هستیم و در این فضا به یکدیگر کمک می‌کنیم و در عین حال حامی منافع سهامداران خود نیز هستیم بنابراین در جلسات کارشناسی که داشته‌ایم جوانب کار سنجیده شده است تا حقوق سهامداران ما از بین نرود.


مدیرعامل بورس کالا بر خصوص  عرضه‌ نقدی سکه از طریق بورس کالا گفت: ما با بانک مرکزی در این زمینه رایزنی‌های لازم را انجام داده‌ایم و زیرساخت‌های لازم را برای عرضه‌ی این کالا داریم اما مهم‌ترین بحث آن است که عرضه‌کننده باید از این بورس استقبال کند.

 

برچسب ها: کسب ، بورس ، سهام
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار