تهاجم وسیع ارتش بعثپس از پذیرفتن قطعنامه 598، رأی دادگاه «لاهه»به حقانیت ایران در اختلاف با انگلیس، مرگ «احمد قوام» سیاستمدار دوره قاجار و پهلوی، درگذشت «باخ» موسیقی‌دان آلمانی، و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 31 تیر 1392 خورشیدی برابر با 13 رمضان 1434 هجری و 22 جولای 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
رأی مثبت دادگاه «لاهه» نسبت به حقانیت ایران در اختلاف با انگلیس (1331 ش)
پس از ملی شدن صنعت نفت ایران در آخر اسفند 1329، شرکت نفتی انگلیس که طرف قرارداد شرکت نفت ایران بود، به این دلیل که متضرّر شده است خواهان ادامه همکاری با ایران گردید.

ولی چون نفت، ملی اعلام شده بود، شرکت انگلیسی به دیوان بین‌المللی دادگستری شکایت برد و خواهان احقاق حقوق خود بود. ایران، دیوان را برای رسیدگی به این پرونده دارای صلاحیت نمی‌دانست زیرا مسأله بر سر دولت‌ها نبود، بلکه دو شرکت با هم اختلاف داشتند. سرانجام رأی دیوان بر حقانیت ایران صادر شد و از انگلستان در امور نفتی ایران خلع ید شد.

مرگ «احمد قوام» سیاستمدار و نخست وزیر دوره قاجار و پهلوی (1334 ش)
احمد قوام، معروف به قوام السلطنه، در سال 1252 ش در تهران به دنیا آمد. وی از زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار وارد امور دیوانی شد و بعدها رئیس دفتر صدر اعظم گردید. در سال‌های 1324 و 1331 نیز در این مقام بود. وی در سال 1324 جهت حل مسأله حضور نیروهای روسی در ایران راهی مسکو شد و مذاکراتی انجام داد. در سال 1331 پس از اختلافی که بین مصدق و شاه بروز کرد، شاه برای اینکه حریف قَدَری در مقابل مصدق بتراشد، سراغ قوام السلطنه رفت. قوام‌السلطنه جاه‌طلب که در آن هنگام 80 سال از سنش می‌گذشت با اکثریت ضعیفی از مجلس رای اعتماد گرفت.
اما این صدارت بیش از چهار روز دوام نیاورد و با مقاومت و خروش ملت مسلمان ایران به رهبری آیت‌اللَّه کاشانی، قوام در سی تیر 1331، مجبور به استعفا شد. قوام پس از استعفا، مدتی در حالت اختفا می‌زیست و احساس خطر می‌کرد. مجلس حکم به مصادره اموال او داد و او که بعد از این جریان، کاملاً تاب و توان خود را از دست داده بود سرانجام در 31 تیرماه 1334 در 83 سالگی درگذشت. از تملق لذت می‌برد به همین دلیل، اطرافیان او را همیشه افراد چاپلوس تشکیل می‌دادند. او هم‌چنین از علوم زمان بهره داشت و گاهی شعر هم می‌سرود.

مرگ «حجاج بن یوسف ثقفی» حاکم خونخوار عراق بعد از مرضی سخت (95 ق)
حجاج بن یوسف ثقفی از ستم‌کاران تاریخ به شمار می‌آید و طی مدت بیست سال حکومت خویش، تلاش وافری در تحکیم و تثبیت حکومت مروانیان به عمل آورد. وی پس از کشتن عبداللَّه بن‌زبیر و به منجنیق بستن خانهٔ خدا و پایان دادن به حکومت آل‌زبیر، علاوه بر حجاز، حکومت عراق و شرق عالم اسلام (تا مرزهای هند و مغولستان) را نیز به دست آورد. غیر از افرادی که در جنگ‌ها به دست این حکمران خونخوار کشته شدند، وی حکم قتل حدود صد و بیست هزار نفر را نیز در دوران حکومتش صادر کرد. حجاج بن یوسف، تلاش وافری در کشتن طرفداران امام علی (ع) و براندازی نام و نشان اهل‌بیت از خود نشان داد و در این راه، از هیچ ظلم و تعدی فروگذار نکرد. حجاج سرانجام در حالی که به دلیل جنایاتش دچار اختلال روانی و کابوس شده بود در 55 سالگی از دنیا رفت و جسد وی را مخفیانه در محلی که مردم خشمگین متوجهٔ آن نشوند، دفن کردند. در آن هنگام بیش از 50 هزار مرد و 30 هزار زن در زندان او به سر می‌بردند که بسیاری از آنان برهنه بودند.

تهاجم وسیع ارتش بعث عراق به خاک ایران پس از پذیرفتن قطعنامه 598 (1367 ش)
برگزاری جلسه مشترک شورای فرماندهی انقلاب عراق به ریاست صدام در 30 تیرماه 1367 نشان می‌داد که دولت عراق درصدد اقدام مهمی است که نشانه‌های آن با آغاز پیشروی نیروهای ارتش عراق به خاک ایران آشکار شد. هدف این پیشبرد و تهاجم، آزاد کردن باقی مانده سرزمین‌های عراق، انهدام نیروهای ایران و به اسارت درآوردن تعداد بیشتری از نیروهای ایرانی برای ایجاد برابری با تعداد اسرای عراقی اعلام شد. بدین ترتیب، تنها سه روز پس از پذیرفتن قطعنامه 598 از سوی ایران، عراقی‌ها در روز 31 تیرماه 1367 در شرایطی که وزیر خارجه وقت ایران در حال مذاکره با دبیر کل سازمان ملل بود، تهاجم خود را از دو محور کوشک و شلمچه در منطقه جنوب آغاز کردند و در سی کیلومتری شمالی خرمشهر مستقر شدند.

این تهاجم وحشیانه رژیم بعث عراق در حالی صورت می‌گرفت که با ادعاهای دروغین صلح‌طلبی در طول جنگ، مظلوم نمایی می‌کردند و ایران را متجاوز می‌خوانند. این حرکت عراق علاوه بر اینکه ناتوانی آنان را در برابر قوت اعتقاد و باور سپاه اسلام نمایان کرد، باعث رسوایی آنان در میان افکار عمومی گردید.

درگذشت «شاه» اسماعیل دوم صفوی (985 ق)
شاه اسماعیل دوم مردی عیاش و خونخوار و سفیه بود و چون در جوانی در هرات به دست معلمی سنی مذهب تربیت یافته بود، بر آن شد که چون به شاهی برسد، مذهب شیعه را براندازد و همین کار را کرد. وی پس از به دست گرفتن قدرت، تمام برادران خود را یکی پس از دیگری به قتل رسانید و سپس به کشتار شاهزادگانی که در اطراف پایتخت بودند، پرداخت. با این حال، حکومت پرجور او، بیش از یک سال به طول نیانجامید و بر اثر افراط در مصرف شراب و مسکرات و مواد افیون‌دار مُرد. مردم از مرگ این پادشاه، بسیار شادمان شدند.

وفات فقیه عارف «جهانگیر خان قشقایی» عالم نامدار قرن چهاردهم هجری (1328 ق)
میرزا جهانگیر خان قشقایی از دانشمندان بزرگ ایرانی در اواسط قرن سیزدهم هجری، در میان ایلات قشقایی به دنیا آمد. پس ازمدتی به فراگیری علوم اسلامی همت گماشت و به عالمی توانا تبدیل شد. از آن پس عمر خود را به تدریس علوم دینی صرف کرد و بسیاری از بزرگان، از محضر او استفاده کردند. در طول حدود پنجاه سال که در مدرسهٔ صدر اصفهان و... به تدریس می‌پرداخت شاگردانی از قبیل آیت‌اللَّه شهید سیدحسن مدرس، آیت اللَّه بروجردی، فاضل تونی و وحید دستگردی در حلقهٔ درس او آموزش دیدند. میرزا جهانگیرخان قشقایی با این که دروس حوزوی را تدریس می‌کرد ولی به لباس محلی و سنتی خود مقید بود و همواره از آن استفاده می‌کرد. این دانشمند بزرگ ایرانی سرانجام در حدود 85 سالگی دار فانی را وداع گفت و در تخت فولاد اصفهان به خاک سپرده شد.

رحلت «آیت اللَّه سیدعلی سیستانی» عالم و فقیه بزرگوار شیعه (1340 ق)
آیت اللَّه سیدعلی سیستانی پس از اتمام تحصیلات دینی در نجف، در سال 1318 ق به ایران آمد و در مسجد گوهرشاد مشهد، به ارشاد مردم، تدریس فقه، اصول فقه و اقامهٔ نماز جمعه پرداخت. آیت اللَّه سیستانی، فقیه، مجتهد و عالم بزرگ اسلامی در زمان نهضت مشروطه به دلیل مبارزات ضد استبدادی، مدتی به زندان افتاد و سرانجام در سیزدهم رمضان 1340 ق دار فانی را وداع گفت.

درگذشت «یوهان سباستین ژان باخ» موسیقی‌دان آلمانی (1750 م)
یوهان سباستین ژان باخ موسیقی‌دان نامدار آلمانی در 21 مارس 1685 م در آیْزْناخْ آلمان به دنیا آمد. وی از خانواده‌ای هنرمند بود و پدر و برادرش نیز موسیقی‌دانان بزرگی بودند. وی زیرنظر برادرش فراگیری موسیقی را آغاز کرد. علاقه به این هنر در یوهان به قدری بود که قطعاتی را که برادرش برای تمرین به او می‌داد در زمان کوتاهی فرا گرفت و پس از چندی، خود در این فن، به مهارت دست یافت.

وی از سال 1723 م در لایپْزیک سکنی گزید و تا آخر عمر در آن‌جا به اداره امور موسیقی در چندین کلیسا مشغول بود. آهنگ‌های باخ، یک قرن پس از مرگ او به طبع رسید و اجرای یکی از موسیقی‌های معروف وی، در واقع پس از 100 سال، آغاز تجدید حیات وی بود. آثار باخ در باب موسیقی دینی از لحاظ غنا و عُلُوّ الهام و آهنگ، ممتاز است. باخ به واسطه علاقه شدیدی که به مذهب داشت، آهنگ‌هایی با رنگ دینی می‌ساخت که ای مسیح (ع) و روح از آن جمله‌اند. وی موسیقی را به درجه کمال رسانید و در راه تعلیم موسیقی، شنوایی خود را از دست داد. یوهان باخ سرانجام در 22 ژوئیه 1750 م در 65 سالگی درگذشت.

وقوع نبرد معروف «ایزونزو» بین ایتالیا و اتریش در جریان جنگ جهانی اول (1915 م)
پس از آغاز جنگ جهانی اول و بروز اختلاف بین اتحاد سه‌گانه شامل آلمان، اتریش و ایتالیا، نیروهای ایتالیا از متحدین جدا شده و به متفقین پیوستند. ورود ایتالیا به جنگ، اهمیت زیادی نداشت، چرا که این کشور نه دارای صنایع وسیعی بود و نه از قشون و نیروهای عالی برخوردار بود، بلکه تنها باعث این می‌شد که اتریش عده زیادی از نیروهای خود را بدون این‌که فعالیتی ازخود نشان دهند، در مرزهای ایتالیا نگه دارد. سرانجام در 22 ژوئیه 1915 م، نبرد معروف ایزُونْزو در ناحیه‌ای کوهستانی به همین نام در ایتالیا بین ارتش‌های ایتالیا و اتریش در گرفت و تا پانزدهم اوت همان سال ادامه یافت. در این نبرد، در حدود هفتاد هزار نفر کشته شدند که اکثر آن‌ها ایتالیایی بودند. با این حال، در پایان جنگ ایزونْزُو، اتریش از ایتالیا شکست خورد.

وقوع نبرد نیروهای فرانسه و تونس در بندر «بِیْزرْتْ» در تونس (1961 م)
پس از استقلال تونس از فرانسه در سال 1956، فرانسه بندر بِیْزرتِ تونس را به عنوان یک پایگاه هوایی در اشغال خود نگه داشت که این امر با مخالفت تونس مواجه شد. از این رو، در 17 ژوئیه 1961 م نیروهای تونسی به این بندر حمله نمودند که با مقاومت نیروهای اشغال‌گر فرانسوی مواجه شدند و بیش از 700 نفر از نیروهای تونسی کشته شدند. در جریان این نبرد، نیروهای تونس با ایجاد راه‌بندان به محاصره پایگاه دریایی و محل استقرار نیروهای فرانسوی اقدام نمودند، اما فرانسه با اعزام 800 چترباز به این منطقه، موفق شد در 21 ژوئیه 1961 محاصره را شکسته و بندر بیزرت و اطراف آن را به تصرف خود درآورَد. دو ماه پس از آن در 18 سپتامبر همان سال دو کشور جهت خروج نیروهای فرانسوی به توافق رسیدند تا اینکه در سال 1963 پایگاه دریایی بیزرت از نیروهای فرانسوی تخلیه شد.

تأسیس سازمان همکاری منطقه‌ای برای عمران موسوم به آر - سی - دی (1964 م)
بعد از جنگ جهانی دوم، در جریان کنفرانس سران ایران، ترکیه و پاکستان در استانبول به تاریخ 22 ژوئیه 1964 م اعلامیه‌ای منتشر گردید که بر اساس آن، سازمان همکاری منطقه‌ای برای عمران توسط ایران، ترکیه و پاکستان موسوم به آر. سی.دی در شهر استانبول تأسیس شد. از جمله اهداف این سازمان، توسعه ارتباطات، جهانگردی و امور صنعتی و تجاری بین سه کشور عضو و آشنا نمودن مردم آن‌ها با فرهنگ یک‌دیگر می‌باشد.

اهدافی چون ایجاد و تقویت همکاری در زمینه‌های اقتصادی و فرهنگی بین سه کشور و استفاده از امکانات موجود به منظور رشد اقتصادی و اجتماعی منطقه و در نتیجه بالا بردن سطح زندگی مردم کشورهای عضو. سازمان عمران منطقه‌ای از سال 1985 م با تلاش جمهوری اسلامی ایران به «سازمان همکاری اقتصادی» که اختصاراً «اکو» خوانده می‌شود، تغییر نام داد و به دنبال آن اصلاحات و تغییراتی در تشکیلات آن صورت گرفت. پس از فروپاشی اتحادجماهیر شوروی در اوایل دهه 1990 م، تعدادی از کشورهای تازه استقلال یافته تقاضای عضویت در این سازمان را نمودند که با پذیرش عضویت 7 کشور، تعداد اعضای اکو به ده کشور رسید. این سازمان حدود 10 مؤسسه تخصصی دارد.

برخی دیگر از رخدادهای امروز
1587: نخستین مهاجرنشین انگلیسی در جزیره رونوک (Roanoke) در آمریکای شمالی در ساحل کارولینای شمالی امروز تاسیس شد که بعدا همه مهاجران ناپدید شدند.
1739: ارتش عثمانی در صربستان نیروهای امپراتوری مقدس را که به تشویق پاپ برای جلوگیری از سلطه ترکهای مسلمان بر سرزمین های مسیحی نشین وارد جنگ شده بودند شکست داد.
1798: مصریان در منطقه اهرام از ارتش فرانسه به فرماندهی ناپلئون شکست خوردند. با این شکست، تسخیر مصر به دست ناپلئون تکمیل شد. پژوهشگران قرانسوی همراه ناپلئون سپس موفق به اکتشافات باستانشناسی مهمی در مصر شدند و کلید خواندن خط مصریان باستان را به دست آوردند.
1857: اجساد انگلیسیهایی که چند روز پیش از این (جولای 1857) به دست هندیان در منطقه «کاون پور» قتل عام شده بودند به چاه افکنده شد. این رویداد یکی از بپاخیزی های بزرگ ضد استعماری جهان بشمار آمده است.
1901: مذاکرات انگلستان و ژاپن برای امضای یک پیمان اتحاد در لندن آغاز شد. پس از عقد این اتحاد، انگلیسی ها به تقویت نیروی دریایی ژاپن کمک کردند و به دست ژاپن ناوگان روسیه (رقیب استعماری انگلستان) در خاوردور نابود شد.
1943: ارتشهای متفقین که در سیسیل ایتالیا پیاده شده بودند شهر پالرمو را تصرف کردند.


برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار