دکتر زهرا عبداللهی، متخصص تغذیه و مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت:در دنياي امروز ميزان مصرف سرانه شير و فرآورده هاي آن در هر جامعه، از مهم ترين شاخص هاي توسعه فرهنگي به شمار مي آيد. افزايش رشد، ارتقاي هوش و قدرت فراگيري، افزايش توان كاري، طول عمر و پيشگيري از كار افتادگي زودهنگام از مزاياي مصرف روزانه آن است. اين ويژگي ها زماني تحقق خواهد يافت كه مصرف شير در تمام طول زندگي تداوم داشته باشد و مصرف آن در هيچ مقطع سني قطع نشود. براي اين كه فردي به طور مداوم بتواند از شير استفاده كند و نسبت به مصرف آن دچار عدم تحمل نشود.
وی با بیان این که شير و لبنيات از مهم ترين منابع پروتئين به شمار مي روند اظهار کرد: پروتئين ها مسئول ساخت، نگهداشت و ترميم بافت هاي بدن هستند و بايد هميشه به مقدار لازم در رژيم غذايي موجود باشند. پروتئين ها مولكول هاي درشتي هستند كه از واحدهاي كوچكتري به نام اسيد آمينه ساخته شده اند، تاكنون ۲۰ اسيد آمينه شناخته شده كه ۱۸ نوع آن در شير موجود
است. ۸ نوع اسيد آمينه وجود دارد كه انسان قادر به ساخت آن ها نيست و بايد با غذا تامين شوند كه اسيدهاي آمينه ضروري ناميده مي شوند. شير داراي تمامي اين اسيد آمينه هاي ضروري است.
عبدالهی تصریح کرد:شير و فرآورده هاي آن بهترين منبع كلسيم هستند. كلسيم در رشد و استحكام دندان ها و استخوان ها نقش اساسي دارد. اگرچه كلسيم تنها ۲-۵/۱ درصد وزن بدن را تشكيل مي دهد ولي فراوان ترين ماده معدني در بدن است. بيش از ۹۹ درصد كلسيم بدن در استخوان ها و دندان ها يافت ميشود و آن ها را سخت و محكم مي كند. اگر چه كمتر از يك درصد كلسيم بدن در خون و بافت هاي نرم وجود دارد ولي همين مقدار كم نقش هاي فوق العاده مهمي
در انقباض عضله، انتقال تحريكات عصبي، لخته شدن خون ومتابوليسم سلولي دارد.
وی ادامه داد:افراد ۵۰-۱۹ ساله بايد روزانه ۱۰۰۰ ميلي گرم كلسيم دريافت كنند و افراد ۵۱ ساله و بالاتر بايد دريافتشان را به ۱۲۰۰ ميلي گرم در روز افزايش دهند. براي به حداكثر رساندن توده استخواني توصيه مي شود افراد ۱۸-۹ ساله روزانه ۱۳۰۰ ميلي گرم كلسيم دريافت كنند. عوارض كمبود كلسيم در كودكان، نرمي استخوان، كاهش رشد، خرابي دندان ها و لثه و در بزرگسالان پوكي استخوان است. امروزه پوكي استخوان يك مشكل عمده بهداشتي در همه جوامع است.باید توجه داشت افرادی همچون افراد مسن ،زنان در سنين يائسگي به ويژه يائسگي زودرس و يا قطع قاعدگي به مدت بيش از يك سال ،كساني كه از تركيبات كورتون دار به مدت طولاني استفاده مي كنند،افرادي كه فعاليت و تحرك ندارند،افرادي كه از بعضي اختلالات هورموني مشخص رنج مي برند ،افرادي كه رژيم غذايي پر پروتئين دارند و به مقدار زياد قهوه مصرف مي كنند،افرادي كه كلسيم كافي و ويتامين D دريافت نمي كنندافرادي كه رژيم غذايي پرنمك دريافت مي كنندو مصرف كنندگان الكل و سيگار در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند.
عبدالهی با اشاره به این که پوكي استخوان در سنين بالاي ۶۰ سال از هر ۲ زن يك نفر و از هر ۳ مرد يك نفر را مبتلا مي كند تصریح کرد:بهترين راه پيشگيري از پوكي استخوان مصرف كلسيم كافي در طول دوران زندگي است كه مهم ترين منابع تامين كننده آن شير و لبنيات هستد به همين دليل مصرف روزانه و منظم حداقل ۲ تا ۳ واحد گروه شير ولبنيات براي افراد در همه سنين توصيه مي شود. هر واحد از اين گروه معادل ۱ ليوان شير يا يك ليوان ماست يا ۴۵ تا ۶۰ گرم پنير يا يك ليوان كشك و يا ۵/۱ ليوان بستني است. /ح